Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: А. и Б. Стругацки: "Понеделник започва в събота" (статия) - Аркадий Стругацки, Борис Стругацки, Научна фантастика, Руска литература, Фентъзи
А. и Б. Стругацки: "Понеделник започва в събота"

Автори: Ангел Генчев, Жеко Найчов, събота, 20 март 2004.

Публикувано в Статии :: Литература; Предложи Гледна точка


Also published in English [click here]

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Обикновено надписът А. и Б. Стругацки на гърба на книгата символизира съветския дан в областта на научната фантастика. Тук, обаче, ще си говорим за нещо различно.

- А вие самият вярвате ли в призраци? – попита лектора един от слушателите.
- Разбира се, не – отвърна лекторът и бавно се стопи във въздуха.


...иначе, нищо неподозиращият московчанин Саша (Александър, де) качва на стоп двама странници нейде из дълбоката провинция. Е, случва се всекиму, какво пък, помогнеш на хората... Но далеч пък не всекиму се явява възможността да бъде ей тъй поканен за програмист в институт, да отседне при Наина Киевна Горянина, инак казано баба Яга. В Конакокошкрак, имам предвид, иначе разбирайте – колибата на кокоши крака. На улица “Лукоморие” (който е учил Пушкин и е чел “Руслан и Людмила” в оригинал ме разбира, който не е, просто да погледне първия стих). А от там до НИИЧАВО (Научно-изследователски институт за чародейство и вълшебство) към АН на СССР крачката е само една. Като оная, дето дели гения от лудостта..

Хрумна ми мисълта, че едно обикновено интервю с дявола или някой магьосник може успешно да се замени с изкусно използване на научните факти. Х.Дж.Уелс.


“Понеделник започва в събота” е дивна пародия. Ако някога сте имали съмнителното щастие да попаднете в структурата на съветската (респ. българската) научна бюрокрация, картинката ще ви се избистри само след няколко страници. Не разбирайте пародия тип Пратчет – Стругацки далеч не се подиграват едно към гьоторе с всичко, което им попадне под ръка. Още по-малко с митологията, която неизбежно ще ви се набие в очи. Напротив, перото им изключително целеустремено е насочено към сърцето на властващата над науката бумажна и партийна тирания, която (първата) между другото си властва и до днес, и то не само в тези среди. Най-малкото, което ще срещнете, са всевъзможните безумни съкращения, на които до неотдавна и ние самите бяхме свидетели и се наслаждавахме (от типа на замглавдир, да речем, което наистина си звучи като дирник, пардон за израза). А най-многото... нека всеки го осмисли сам. Не бих искал нито да превъзнасям, нито да отричам тази повест, макар и че ще спомена точно след две думи, че е една от любимите ми. И ще завърша краткото представяне с това, че нейното продължение – “Приказка за тройката”, е цензурирано и забранявано в продължение на години из целия соцблок.

Иначе, “Понеделник започва в събота” би трябвало да е настолно четиво за всеки прохождащ учен. Не случайно подзаглавието гласи: “Приказка за младши научни сътрудници”. Тя изключително добре би го подковала за това, което реално го очаква за в бъдеще време, разсейвайки илюзията на всякакви розови нобелови мечти. Май точно на руски учен принадлежи мисълта, че плодовете на науката са дребни и кисели. Тук ще срещнете всичко – неуспешните експерименти и провалите, къртовската многогодишна работа, чуждите намеси в най-критичния момент, псевдонаучните сензации.. Просто всичко. От друга страна, става дума за изключително забавно и леко четиво, което може да не заангажира и с абсолютно нищо при липса на желание, но може да ви разсмее до сълзи. Повествованието е обвито в дебела митологична обвивка, при това не само славянска, макар и тя да взема естествен превес (в което няма нищо лошо, като че ли..).

В най-разпространеното издание на “Понеделника” (на Народна младеж ще да е, за съжаление в момента книгата ми лиспва, за да проверя), той е комбиниран с “Трудно е да бъдеш бог”, което също бих наредил сред великолепните за мен произведения на Стругацки. Спряганата в тази повест, пък, тема е намесата на бъдещето в развоя на минали събития и евентуалния резултат от това. А също и за дълг, неговото изпълнение, приоритетите, целите и способите.. Наистина доста по-сериозно, но също увлекателно четиво.

За стила на Стругацки, разбира се, не мисля че има нужда да става дума. Затова остава да ви пожелаем приятно четене :”)

--
За коментари: http://www.sivosten.com/forum/viewtopic.php?t=1041


Допадна ли ви този материал? (1) (0) 7556 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (2) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.