Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Български футбол: Бойна слава, сезон 07/08 (статия) - Български футбол, Гражданско общество, Хулигани
Български футбол: Бойна слава, сезон 07/08

Автор: Иван Ж. Атанасов, неделя, 18 май 2008.

Публикувано в Статии :: Спорт; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

За днес по план трябваше да ви изложа прозренията си около кръга от шампионата във Формула 1 проведен в съседна Турция. Няма да го направя. Не защото състезанието не доведе до интересни изводи и няма какво да се каже. Не защото не ми се пише по тази тема. Ами поради това, че последните няколко кръга от милият ни роден футболен шампионат заслужават повече внимание. Не с футбола, който се игра – боже опази, тези хора просто играят някаква друга игра, ами с проявленията на жителите на китната държава в държавата - Цървуландия по трибуните.

Защото феновете са си основали държава в държавата. Показателно това, че докато една агитка потрошава цял сектор (оказа се че едва няколко човека са успели да изкъртят и запалят над хиляда седалки за по-малко от час – хвала на таквизи люде) полицията се изтегля, за да „не ги провокира”. Ама как така? Ако ще после и адвокати и добри вълци и коце маци и дори самата Галя с тупалката да излезе по медиите, полицията е силов орган, който в запазването на обществения ред трябва да използва и елементи на репресия, за да респектира. Неподчиняването на полицейска инструкция навсякъде по света води до прилагане на сила.

Шоуто става още по-хубаво като същата тази полиция допуска „феновете” на другия отбор да отиде там, дето по принцип се води по-официална част от околостадионното пространство и да троши автобуси. И за да довършим абсурда по балкански, един иначе уважаван от мен футболист реши, че трябва да се изцепи за автомати, с които да стреля прасета. Агитките трябваше да бъдат зверски респектирани за проявите си, а дедо Боре да отнесе такава глоба, че все едно не е играл през последната година. Защо? Ами прегледайте коментарите по разни там спортни сайтове и ще видите, че автомата и прасетата се появява все по-често. Е така се учи агитка колко гадни, долни и незаслужаващи да живеят са хората, които просто подкрепят друг отбор.

И така се отива към група ултраси на Локомотив (Пловдив), които извън стадиона, на 70 километра от собствения си мач хвърлят бомбички и камъни по затворените в „кошарата” фенове на играещ в червено столичен отбор, което дори нарушава неписания кодекс на хулигана – предварителна уговорка и меле. Но да оставим това. Важното е, че на подобни мачове без значение отиват голяма част от малкото останали истински привърженици на отборите. За да покажат своята подкрепа без т.нар. агитки да им превърнат удоволствието в един малък ад. Защото са безопасни. Или по-точно бяха. Следващия шампионат няма да се мръдна до стадион, дори и да е мач между любимия отбор и юношеската му формация. И не само аз съм на това мнение. По този начин си отива и последния остров не напълно превзет от Цървуландските паравоенни формации.

И нека стрелеца на прасета, наскоро произведен в дясна ръка на човека-адвокат, екзекутора на петли, от известно време танцуващ с добри вълци, и другите там героични фигури от ловно-рибарската дружинка на родния „футбол” помислят за времето, когато по трибуните леко ранените ще се трансформират в леко умрели преди да се изказват по въпроса, че „полицията бие нашите деца”. А въпросните стокилограмови свине майки, сини искърски говеда и друга фауна са лимитирана бройка и един фейс контрол ще ги изкара извън стадионите. За да могат да влязат хората, които няма да искат от ръководството офиси, пари и едва ли не жени, а ще си плащат билетчето за сектор „А”, защото аз в друг не ходя, няма да искат преференциални цени за „Б” и „Г” и може би ще пълнят даже сектор „В”. За да се наслаждават на спорта, а не да дават изявления, че „аз ако исках да гледам мача, щях да си седя у дома”.

А в нарочна епитафия на първенство 07/08 ще си поговорим за това как се губи с достойнство, признавайки надмощието на противника и по този начин намалявайки срама от твоята загуба (тъй де като си паднал от по-силен е по-малко срамно). Ще си поговорим и за това как се и печели с достойнство, защото победата над умряло куче не е особен героизъм, без скандирания на полови членове от разговорния език, при това не особено културния. Ще си кажем и няколко думи за това как се изпада без административни врътки и как не се играе в професионалния футбол с отбор, който по всички правила на играта не е ония същия, започнал първенството. Изобщо ще си поговорим за български футбол.

Ще си поговорим в отделна статия, защото като че ли войната по трибуните остана единственото интересно нещо в този шампионат. Интересно само с въпроса – дали някой ще вземе да направи нещо или ще чакаме първите конвои с жертви изнесени с краката напред от Стад дьо Апокалипс.


Допадна ли ви този материал? (1) (0) 3607 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Няма коментари 

AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.