Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: National Geographic - май 2008 (статия) - Биология, Икономика, История, Научнопопулярно, Периодика, България, Китай, Любопитно
National Geographic - май 2008

Поредици: National Geographic

Автор: Т. Христов, вторник, 13 май 2008.

Публикувано в Статии :: Популярни; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Майският брой определено е посветен на Китай - скорошната олимпиада очевидно е повишила интереса към този източен гигант. Освен обширна статия за зараждащата се средна класа читателят може да види поредица от чудесни снимки, допълвани от информация за пътя на олимпийския огън и серия от снимки на диви животни, правени от най-известния китайски фотограф. Допълнително като приложение има карта на 500 туристически обекта в България, което е добър повод човек да помечтае или пък направо да планира летни пътешествия.

Китайската средна класа

Икономическите и политическите през последните години в Китай обособиха нова средна класа - образовани хора с прилични доходи, които знаят какво искат от живота. Те си купуват нови коли, просторни жилища и обичат да пътуват по света. Но борбата за оцеляване в силно конкурентната среда ги принуждава постоянно да работят и да се усъвършенстват, а децата им също не са пощадени от вечното съревнование да се наложиш над останалите. Промените са толкова динамични, че различните поколения живеят в различни светове, по-старите - противно на традицията - разчитат на по-младите да ги напътстват и съветват как да живеят в прекрасния нов капиталистически свят. От друга страна разслоението между модерните метрополиси и земеделския Китай се е превърнало в пропаст, новостите сякаш са подминали хората живеещи на село.

10 токсични разказа

Стара максима е, че дозата прави лекарството отрова или пък обратното. Няколкото истории обединени с идеята за отровни вещества, които убиват и изцеряват с еднаква лекота, ни разкриват двойнствената природа на токсикологията - науката за отровите, които могат да спасяват човешки живот. Дали арсеникът - любимият способ за отстраняване на съперници, прилаган от Борджиите, или пък смъртоносните химични съединения в органите на японската риба фугу - всички тези вещества могат да се превърнат в животоспасяващ лек в ръцете на умел фармацевт.

Полет на фантазията

Една малко същество пленява от край време човешката фантазия - колибрито. Бързи, маневрени, подвижни - миниатюрните птици се стрелкат от цвят на цвят с невероятна скорост. Смятат ги за връзка между насекомите и птиците, с подвижните им крила, които правят по 80 маха в секунда и с малките им сърчица, биещи с 500 удара в минута. Колибритата са учудващо приспособими, живеят при най-разнообразни и често сурови условия, а обитанията им се разпростират на двете Америки.

Розовото масло

Още една статия от поредицата за България, която ни разказва историята на един от националните ни символи - българската роза. Всъщност розата е донесена в България с нашествието на османските турци, но намира своята истинска родина в подбалканските полета и неслучайно у нас е единственият празник на това ухайно цвете. Ако имате път към Казанлък, не пропускайте да посетите музея на розата или пък комплекса от стари къщи - там освен че ще се запознаете наживо с производството на световноизвестното розово масло, ще имате възможност да опитате и розово сладко, а защо не и ракия от рози.


Допадна ли ви този материал? (1) (0) 3893 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Няма коментари 

AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.