Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Клифърд Саймък: "Братството на талисмана" (ревю) - Клифърд Саймък, Фентъзи, "The Fellowship of the Talisman", Американска литература, Златна ера на нау
Клифърд Саймък: "Братството на талисмана"

Автор: Ангел Генчев, понеделник, 12 май 2008.

Публикувано в Статии :: Литература; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Англия, едно от любимите авторски кътчета, що се отнася до фентъзи. Може би се дължи на особения, малко мрачен с неговите постоянни дъждове и мъгли, но предразполагащ към мистика климат на Острова, или пък на известната чудатост на неговите обитатели. Със сигурност пръст има и богатото и разнообразно историческо, културно, а и митологично наследство. Можем да започнем от Артур, кралят с малко неясен произход, и неговите рицари, без да обаче да забравяме покрай тях Мордред или Мерлин и Моргана, особено последните двама. И дообрисувайки доблестната рицарска картинка с Ричард Лъвското сърце, да споменем и Робин Худ – крадецът-джентълмен, обезправен благородник. И това едната част. От друга страна, Албионът е последният бастион на едно от древните и считани за най-кръвожадни богослужения, друидизма, изкоренено с немалко усилия от християните във времената, когато не са били заети да се сражават помежду си. А то пък е източник на сравнително богата местна митология, без да броим допринасянето на германо-скандинавски мотиви – допринасяне, между другото, свързано основно с големи нашествия – сакси, датчани, Вилхелм Завоевателя. О, да, да не забравяме и гоненията на вещици. И Шекспир.

Та с ръка на сърце можем да признаем, че ако Британия не е първоизточник на голяма част от познатите ни клишета, то най-малкото обединява значително количество от тях върху сравнително малка площ. Но в крайна сметка, както си е казано – всичко ново е добре забравено старо, а и още, не е толкова важно колко и какви клишета употребяваш, а доколко умело ги съчетаваш.

Що се отнася до последното, в „Братството на талисмана” на Клифърд Саймък единственото по-несвойствено изглеждащо нещо е като че ли името на автора – все пак известен като класически научен фантаст. Мястото на събитията, както неизбежно се досетихте, е Англия – и то средновековна – а в центъра им се намира самото Зло. И то не просто някакво, а онази пъплеща на безмълвни талази, помитаща всичко по пътя си квинтесенция на Злото, дотолкова пречистена, че да няма нужда дори от име или конкретна персонификация. От другата страна пък, доколкото може така да се нарече, стои може би най-симпатичната сбирщина оръфани, случайно събрани от съдбата нещастници, които човек може да си представи, а в ръцете им се намира вероятно единствената надежда за спасение.

Освен тях има и разбойници, и таласъми, и схватки из горите, схватки из полята, малко романтика и каквото всъщност още му трябва на човек.

Колкото и типично да звучи обаче, фентъзито на Саймък се радва на три неща – веднъж, приятно шарен, наситен митологичен фон, който отгоре на всичко е и добре премислен и балансиран. Втори път, не съвсем стандартни, а и изключително пълнокръвни персонажи, правещи го да изглежда наистина почти истинско. И трето – чудесен хумор, разчупващ малко по-продължителните сцени или просто разтоварващ напрежението след някой по-тягостен епизод. Което накуп, струва ми се, би могло да го превърне в почти настолна книга.


Допадна ли ви този материал? (2) (0) 5096 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (7) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.