Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Клифърд Саймък: "Човекоядци" (статия) - Златна ера на научната фантастика, Клифърд Саймък, Научна фантастика
Клифърд Саймък: "Човекоядци"

Автор: Ангел Генчев, петък, 09 май 2008.

Публикувано в Статии :: Литература; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

По времето на голямото литературно човекоядство от началото на деветдесетте години на миналия век, когато руската литература преливаше в отвъдокеанска, а издателствата се прескачаха като гладни скакалци на росна паша - все пак всичко живо е трева - се появяваха и куриози от порядъка на "Фантастика Орфия", на едноименното издателство, и "Колекция Орфия" на Ролис, със съвсем сходно оформление, изключая лекия недостатък в словосъчетанията. Наистина, сега си го спомням с известно умиление, сякаш българинът от зората на демокрацията наистина беше брадясал тип с озверяло-интелигентен поглед изпод високо-диоптърните лупи, чиито последни левове с прогресивно увеличаващи се нули изотзад можеха да бъдат привлечени чрез фина манипулация баш пък на... книжния пазар.

Но всичко това вече е отдавна в кръга на шегата, а и Ролисовата Орфия предостави на наистина зажаднелия читател от онова време само три, но за сметка на това великолепни книги - "Иркала - страната на мъртвите" на Вал Тодоров, "Билет за Транай" на Шекли и настоящия ни пациент, под номер едно, "Човекоядци" с автор Клифърд Саймък, който никога всъщност не е издавал под подобно заглавие. Но не прибързвайте с условната реакция.

Изпод заглавието "Човекоядци", през далечната 1991 година, на нашия пазар за пръв път се прокраднаха две от най-хубавите и може би най-жизнерадостни повести, излизали под перото на американския фантаст - едноименната, която по-късно е издавана и под името "Торбалан" в оригиналния авторов сборник "Извън планетата", и "Къщата на гагарите". Като ако има някаква друга особено дълбока взаимовръзка между тях, освен че са повести от един и същи автор, то трудно би се забелязала.

Човек за човека е вълк, са казали древните римляни, и това твърдение не само не се е променило, но дори е разширило териториално-екосистемните си граници през вековете. Човекът се е доказал спрямо човека отдавна и като лъв, и като мечка, или акула, змия, скорпион, въобще всякоя позната на мирозданието тъпо агресивна, хитро подмолна, превзето надменна, мързеливо досадна и всякаква друга неприятна гад, която може да изникне в иначе сапиентното му съзнание - и то във всеки един сгоден случай. Е как тогава, пита насмешливо Саймък целокупната човещина в "Човекоядци"/"Торбалан", би могъл дори да се надява да се погоди с нечовека?

А може би все пак има известен паралел между двете повести, хем че го отрекох по-рано. Във вече споменатата - бегло, а в идущата - далеч по-силно, американецът отново засяга една от любимите си грозни твари, корпоративната, макар и така характерно достатъчно отдалеч, та да не е натрапчиво. А тук и присъщите си паралелности. "Къщата на гагарите" - действена, объркано бързо изнизваща се пред непринудения, художествен поглед на главния герой, респективно читателя, попаднал насред най-неспецифични събития и обстоятелства. И при все това оптимистична, с поглед, вперен напред към светлото бъдеще и пречупен през призмата на добропожелателния саймъков мироглед.

Две в едно, книжката под името "Човекоядци" е синтез на най-доброто у американския автор - забележителната му способност да бъде изчерпателен в идеите си за кратък обем текст, и другата, да бъде фантаст до върха на перото си.

--
За коментари: http://www.sivosten.com/forum/viewtopic.php?p=203222#203222


Допадна ли ви този материал? (1) (0) 5354 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (1) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.