Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Представяме ви: Creation, Exalted (статия) - Ролеви сетинг
Представяме ви: Creation, Exalted

Автор: Асен Георгиев, сряда, 07 май 2008.

Публикувано в Статии :: Игри

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Шест хайку за петте посоки и техните десет хиляди жертви

На Острова имаше
земетръс. Или някой от Жреците
е тропнал с крак.

Порои падат
в пустините на Юга.
Разказвачът е зъл!

В Нексус заклаха
светец. Търговията
не може да се спре!

В Северния студ,
Виелиците шепнат на хората
да се избиват.

В Източна гора
дойде есента. Червен килим
скрива кръвта.

На Запад, Линта
хранят своя бог с роби.
Акулата е доволна!

Съзиданието...
"Знай, о принце, че когато океаните погълнаха..."
Опс, това беше друга история. Или пък не чак толкова. В крайна сметка, в основната книга на Възвисените си пише, че "Конан" е сред основните литературни вдъхновения.
Получило се е.

***

И така, какво е общото между Хауърд и Съзиданието? Богатата история и свят. Персонажите, които се стремят към величие. Концепцията за една (по-добра, ако си от привилегированите) отминала епоха, преди която е имало друга, в която човешкият род е бил под контрола на същества, на които не им пука. Магия, която работи бавно, но може да постигне почти всичко. С цената на големи лични жертви от героя, тъй като изискването за всеки от трите "кръга" на магията е да намери учител, да предприеме пътуване и да се откаже от нещо скъпо за него. Предпоставки за трагични истории-колкото си искаш, и още две. Това стига ли ви?


***

И така, сетингът на Съзиданието. Първо е бил хаосът. После, или едновременно с това - Първородните ("примордиалите", казано по нашенски). А после те създали Съзиданието като форма на забавление и понеже им било скучно, създали и боговете да се грижат за него. Разбира се, обвързали ги да не могат да използват нищо, за да ги нападнат, така че се оттеглили спокойно на принципа "като нямаме проблеми с вас - и сами можем да ги създадем".
Грешка, пичове, забравихте-можем да използваме смъртни, за да ви нападнем. А Съзиданието е доста по-голямо от един друг свят, наречен Земя...който е спрямо Съзиданието "преди много, много време, в една далечна галактика", ама нейсе. А, много сте велики и смъртните не ви притесняват? Ама и да им дадем от нашата сила не сте забранявали? И какво, че ви нападат-ние повече не ги контролираме, Уе!
Ох...

***

В Съзиданието всичко си има частен бог, или поне дух на свободна практика. Те са отговорни и за магията като цяло. Ок, силно опростявам, понеже не ми се занимава. Но пък могат да бъдат омилостивени, подкупени, или прее*ани. Последното го казвам буквално и преносно. Поне Възвисените се възползват от всякакви средства в общуването си с боговете и богините на Съзиданието-полубоговете се държат като съответните си аналози-боговете. Или може би сатирите, понякога.
Всъщност магията е "Есенцията, която е навсякъде около нас и изгражда всичко съществуващо", но пък за сметка на това само богове, стихийни духове и Възвисени могат да я насочват и контролират. А, и феите, но те са отделна тема. Сред смъртните единственият начин това да се постигне е чрез ритуали, които насочват Есенцията на околния свят, или поне позволяват тя да се усети. Разбира се, Възвисените имат доста по-могъщи ритуали, които изискват "контрол над Есенцията" (личат си индийско-китайските корени на сетинга), но и ритуалите на смъртните им се отдават - макар че собствените им способности са непостижими за повечето смъртни. Не говоря само за бойни способности, впрочем - астрологията на звездните Възвисени не само може да предсказва съдбата; може и да я създава. Оттук нататък, сами се сещате за разликите.
Толкова за магията от мен. Никога не ми е била любимата част от който и да е сетинг.

***
Феите, или "ей сега стана мазалото".
Сетингът на Възвисените е фентъзи-свят. Ако представата ви за фентъзи обаче се определя от Толкин и смятате, че елфите са като описаните от него-задраскайте горното. Не, Съзиданието (както се казва светът на въпросния сетинг) има "елфи", като излезли от митологична приказка. Имам предвид жестоки, опасни за хората, които са за тях нещо средно между скъпи играчки, които се чупят в процеса на игра, средство за поддръжка и цел за унищожаване. Впрочем, също като при Пратчет, но не пиша ревю за "Господари и господарки". Или също като в приказките, в които някой прекарва един час в царството на феите, а се завръща след сто години, за да открие, че всички, които е познавал, са вече мъртви.
В Съзиданието, "елфите" биха го направили само за да се хранят с отчаянието му. Да, "хранят се" с предизвиканите от тях емоции. Как да не ги обичаш?
А, и освен това изглеждат добре. Или зле, ако така са поискали. Все пак, това са творенията на Първичния Хаос, които избират каква форма да приемат за престоя си в Съзиданието, когато минават границата с Хаоса-а я приемат, чрез силата на мисълта си.
Все пак, най-хубавата им черта е, че могат да бъдат убити. Поне ако питате мен.

***

Лудостта на величията, или проклятието.
Възвисените са създадени като оръжие в борбата с Първородните. Успешно, да отбележим. Е, нали знаете какво става, когато изпуснеш духа от бутилката? "Победените" проклели победителите си с лудост. Поради това проклятие, Слънчевите Възвисени - управляващите на Първата Епоха - бавно дори по собствените си стандарти (а те живеят до тридесет века), се плъзнали по наклонената плоскост на лудостта. Звездните открили това и предсказали, че ако то продължи, побърканите биха унищожили цялото Съзидание. И накарали най-слабите, но най-многобройни Възвисени-Земните, да унищожат своите богове-крале. Капан с превъзхождащи сили е нещо, което върши работа, оказало се. А след това Лунните били прогонени по границите на хаоса, осъществилите капана Земни поели властта, а Звездните заели любимата си роля на "съветници в сянка". Отива им. И всичко вървяло относително добре под скиптрите на новите богове-крале, които обявили всички останали Възвисени за Анатеми, а Звездните се усмихнали то сенките и кимнали с глава, знаейки, че точно те са най-трудни за откриване и успешно могат да минават за земни. Така че започнали да спират "божествените искри" на Слънчевите да се прераждат, примамвайки ги в капан - а които се преродели, бивали открити преди да са възвърнали уменията си, и избивани.
Само че, последвалата епоха на междуособни войни не довела до възраждането на Златния век, така че когато създанията на Хаоса първо ударили с магическа болест, а после и с физическа атака, точно Лунните възвисени, а понастоящем Анатеми, забавили армиите им достатъчно, за да може една Земна магьосница да овладее силите на оръжията от Първата Епоха. Мислете си за нещо като балистични ракети. Всъщност Лунните не са се опитвали да сторят точно това-просто прилагали древната тактика "ако ще се мре, да е в компанията на избити врагове" (кой каза "Конан!", а?), но това бил ефектът.
Феите били изненадани много кофти и се наложило да се оттеглят. И този план за прегазването на Съзиданието не бил успешен, но тъй като мразят всичко, което има своя форма и не е част от Хаоса, все още не са се отказали. Те са там. Наблюдават и планират...
Няколкостотин години можели само това да правят. А после Алената Императрица изчезнала. Досега те не знаят дали тя е оставила тайната за супер-оръжията някому.
Ако някога открият, че не е, жална му майка примордиалска на Съзиданието. И на боговете. И на всички Възвисени, вкопчили се в междуособни разпри. А може би знаят, но им е забавно да гледат хаоса, който създанията с форма си спретват и без тяхна помощ.
И без това доста феи са придобили вкус към живот с определена форма, някои от тях живеят сред хората. Как си набавят чувства, не знам-но Гилдията продава всичко, включително роби, и ги продава за всякакви цели, така че това е едно възможно обяснение. После препродават лишените от чувства тела за проста ръчна работа. Симпатични хора са тези търговци...
Разбира се, тъй като един проблем никога не идва сам, по същото време доста божествени искри са се измъкнали и преродили, така че Слънчевите възвисени отново бродят по света. Само че са малко по-малко.
Останалите са били изкривени от демоните, създавайки Възвисените на(д) Бездната. Които заплашително приличат по сила и способности на Слънчевите. Само че искат да избият всичко живо.
Е кажете, как да не разиграеш някой, който има силата да повлияе върху всичко това?
Разбира се, точно за това става дума в играта.

О, забравих да спомена-по презумпция, по този сетинг се играе със системата на Белите вълци, която е d10 дайспул, доста тежка. Ако не искате, играйте по д20 варианта, който е, ами d20 и пак е тежък. Ако и това не искате, адаптирайте си нещо, безплатни леки системи колкото искаш. Поне за мен, сетингът е най-забележителната част от играта, така че играйте по която система ви харесва!
Според мен и оригиналната си върши работата.

--
За коментари: http://www.sivosten.com/forum/viewtopic.php?p=203146#203146


Допадна ли ви този материал? (1) (0) 3358 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (23) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.