Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: In memoriam: Двадесет години без Клифърд Саймък (статия) - Клифърд Саймък
In memoriam: Двадесет години без Клифърд Саймък

Автори: Ангел Генчев, Иван Ж. Атанасов, четвъртък, 01 май 2008.

Публикувано в Статии :: Литература; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Преди няколко дни, на 25 април, се навършиха двадесет години от кончината на едно от златните пера на фантастиката, неповторимият майстор на сюжета, търсачът на доброто начало у човека, вечният оптимист Клифърд Саймък.

Американският писател, превърнал се в класик в жанра, ненапразно е един от носителите на внушителната награда за цялостен принос “Grand Master of Science Fiction”. Освен нея, три Хюго и една Небюла допълват богата му колекция от признания. Любопитното е, че Саймък е един от малкото не-учени – по професия журналист, на гребена на Златната вълна на научнофантастичния хоризонт. Всъщност може би точно професията му обуславя донякъде странния, но безкрайно очарователен подход към изграждане на романите му като сборник разкази споени с обща история.

Литературният му принос трудно може да се обобщи. Автор е на десетки емблематични произведения, което прави изключително трудно да се резюмират новелите му. Можем да започнем от една от първите преведени на български западни научнофантастични творби - „Всичко живо е трева”. Или пък от „Градът”, книга считана за една от най-добрите не само в неговата творческа биография, ами и в жанра като цяло. Или дори с последната му творба, писана на достолепната осемдесет и две годишна възраст – „Магистрала на вечността”. Повечето от тях са се превърнали в настолни четива, същински легенди сред любителите на този тип литература.

Надарен с фантазия, съпътстваща целия му тридесет и пет годишен творчески път, дори две десетилетия след смъртта си Клифърд Саймък продължава да пленява сърцата на привлечените от фантастичното. И макар и за разлика от голяма част от съратниците си американецът да избягва силно щекотливите теми, крайните стойности и прогнози за развитие на обществото и на човека като индивид, той продължава да бъде еталон за изкушените да творят в този жанр. При това дори в доста непривичното за „старите” фантасти разклонение на приключенската фантастика, популярно днес като „фентъзи”, където „Братството на талисмана” се нарежда сред най-добрите образци.

Ето защо Сивостен реши да посвети този месец на неговата ярка личност и да ви представи цикъл ревюта на някои от най-забележителните му творби.

--
За коментари: http://www.sivosten.com/forum/viewtopic.php?p=202960#202960


Допадна ли ви този материал? (2) (0) 3261 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Няма коментари 

AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.