Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Клифърд Саймък: "Търсачи на светове" (статия) - Американска литература, Златна ера на научната фантастика, Клифърд Саймък, Научна фантастика
Клифърд Саймък: "Търсачи на светове"

Автор: Иван Ж. Атанасов, вторник, 29 април 2008.

Публикувано в Статии :: Литература; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Понякога като чета Саймък ми идва да извикам "All I want now is vengeance - to wrap around your stinking hope"*. И действително - този човек е толкова пълен с вяра в човека, че има моменти, в които се чудиш наистина ли е до такава степен заблуден или това е просто надежда. Може би най-ценното в "Търсачи на светове" е демонстрацията на реалистичният поглед върху расата ни, върху обществото ни, върху нас самите. Разбирането, че малко от хората са човеци и че от десетки едва няколко заслужават нещо повече.

И тук Саймък не визира неща като "производителност на труда" или "брутен вътрешен продукт на глава от населението", които се леят от устните на малки, средни и едри бизнесмени и бизнесдами в отговор на въпросите дали толкова заслужават служителите им. Американският автор не говори и за чисто духовни ценности. И макар да не го показва, чрез пъзела, който е създал около героите си, го прави чрез главният герой - този, който не успява да го разреши, но демонстрира моралните качества, които всеки трябва да има, за да се нарича човек.

Действието тук е просто инструмент за отсяване на два типа хора, за тестване на много типове общества. Действието е експеримент, филтър. Правилата на играта са неясни, но затова пък тези, които са известни биват нарушавани за да бъде честна. И въпреки това фабулата не е единствено слуга. Достатъчно любопитна и интригуваща, изненадваща и изградена с присъщото за Саймък майсторство, тя те грабва от първите страници и не те оставя до края.

И какво остана да се каже за "Търсачи на светове" освен, че с нея американският писател демонстрира смисъла на фантастиката - да предупреждава, да разобличава обществени проблеми чрез развиването им в бъдеще време или, както в случая, надничайки зад ъглите на няколко паралелни свята, или... или просто чрез развихряне на фантазията с достатъчно доза реализъм. Демонстрира и другата цел - да забавлява. Поредната книга на един от най-големите световни фантасти, която пленява сърцата на любителите на жанра. И не само на тях.

--
* "Всичко което искам е отмъщение - да залича смрадливата ти надежда" (цитат от Andromeda, season 5, episode 1)

--
За коментари: http://www.sivosten.com/forum/viewtopic.php?p=202835#202835


Допадна ли ви този материал? (0) (0) 3923 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Няма коментари 

AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.