Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Сериална реалност: Numb3rs (статия) - Криминален, Сериали
Сериална реалност: Numb3rs

Поредици: Сериална реалност

Автор: Константин Делчев, неделя, 27 април 2008.

Публикувано в Статии :: На малкия екран

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

В последните десетина години много клиширан сюжет на сериал стана „Някакъв особняк помага на закона”. То не бяха хора без минало, то не бяха психиатрични случаи, не бяха глухи, не бяха малолетни, то не бяха всевъзможни патолози и въоръжени с почти научно-фантастични играчки съдебни експерти... Така малко по малко възможните професии взеха да се изчерпват и на екран се появи Numb3rs, преведен отвратително на български като „Криминални уравнения”, където на ФБР помагаше... математик. Нека онези, които се чудят защо един математик се учудва, а не скача от радост, за дето професията му е герой на някой нашумял сериал се помъчат да си спомнят, виждали ли са супергерой-математик. Ами не са*! Най-вече, защото в математическата професия нищо не гърми, нищо не е отровно и не се изучават вируси-планетоубийци. А, да, няма и особени интереси на разни престъпни групировки. От всички тези неща, особено от последното, преобладаващото количество математици сме доста доволни.

В Numb3rs, обаче, зрителят се запознава с двама души от малко по-различен сой – младият гений Чарли Епс (Дейвид Кръмхолц) и неговия шантав, но по-опитен колега д-р Лари Флайнхарт(Питър МакНикъл). Фабулата е общо-взето една и съща – ФБР има някакъв случай, на Чарли му пада някакъв брилянтен математически модел на проблема от небето директно в главата и после с помощта на Лари я доразвива с цел хепиенд. Главният въпрос, на който ще се опитаме да си отговорим е до колко подобно нещо има общо с действителността. Краткият отговор е „Не особено”. Дългият отговор, макар и пак непълен, бе публикуван в книгата “The Numbers behind Numb3rs” на двамата консултанти на филма Кийт Девлин и Гари Лордън. Последният е и нещо като зав. кат. в Калтех, където е и заснет голяма част от сериала. Тук в средно количество обем и без да имаме претенции да се мерим по познания с двамата консултанти, но за сметка на това малко по-безпристрастно, ще отворим дума за математиката в сериала.

Като за начало Чарли е генийче още от ранна детска възраст – на три умножавал четирицифрени числа, а на четири вече бил на индивидуална програма за обучение. Кратък преглед на биографиите на водещите математици ще покаже, че повечето не са имали подобни особености. Дори рядко са били и гимназиални състезатели по математика на международно ниво. Като някакви по-сериозни изключения от правилото може би се отличават големият индийски математик Рамануджан, самороден талант, открит от Харди и филдсовия медалист Терънс Тао, който влиза в университет на четиринадесет и защитава докторат на двадесет. От двамата Чарли бележи повече прилики с втория, включая по залитанията си към математическата физика (Тао работи в съавторство с Браян Грийн).

От друга страна, обаче, в продължение на различните епизоди, Чарли показва залитания към на практика всички дялове на съвременната математика. Криптография, статистика, анализ на риска, комплексен анализ, че дори и биоинформатика... На практика няма съвременен математик, който да е постигнал значими резултати и да се занимава на професионално ниво във всички тези области. Науката, не само математиката, е достатъчно обширна, за да се налага на един учен в наши дни да се специализира в дадена насока, ако иска да постигне нещо. Пък бил той и гений от детинство.

Дали можеше да се представи по-реалистично този момент, без сериалът да загуби? Най-вероятно да, като вместо Чарли и Лари на читателят бяха представени малко повече малко по-малко гениални персонажи. Да, тогава нямаше да имаме очарователен бъдещ велик учен, но можеше да видим колекция от интересни типажи с взаимоотношения между тях и малко по-правдиво представяне на професията.

Освен невероятното количество математически области, с които Чарли е запознат, друго негово почти свръхестествено качество е да извършва всичко в неземно кратки срокове. Той се сдобива с всички необходими му данни буквално с едно щракване на пръсти, като най-красноречивият пример за това е изчисляването на вероятното местоживеене на престъпника по местата на престъпленията. Реалиният продукт на който Лордън и Девлин основават тази идея е бил разработван само няколко години... Въобще в разработването на някакъв модел за нещо са включени дълги периоди на блъскане на главата, тормозене на компютъра и това, което виждаме като сцени, в които Епс и Флайнхарт седят и мъдруват към препълнена с формули черна дъска е много стилизиран вариант на действителността. Разбира се, когато говорим за формат на криминален сериал, трите седмици, прекарани в решаването на еееееей тези диференциални системи по ееееееей онези очарователни числени методи не е точно печеливша стратегия, тук можем да оправдаем до някъде сценаристите за свръхсветлинната скорост на откритията на Чарли като жертва в името на седмото изкуство.

Като цяло, Numb3rs представя доста неадекватна и едностранчива картина на приложението на математиката и информатиката в реалността, да не говорим, че и самите консултанти сравняват тази картина с научната фантастика – въз основа на това, което сме видяли до сега, всеки един епизод е в някаква степен възможен, ако и не много вероятен. Дали това е задоволително – зависи от нагласата ви, но по-точно представяне на коя да е професия в толкова неестествена обстановка, в подобен формат, трудно може да бъде направена.

_____
* Тук гийк-компанията може да се въздържи от цитиране на полунеизвестният Шифър, който е криптограф, но е бил цанен за това, защото е лингвист. А пък криптографската компания ще се въздържим да търсим логика в тази му кариера.

--
За коментари: http://www.sivosten.com/forum/viewtopic.php?p=202766#202766


Допадна ли ви този материал? (0) (0) 4142 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (4) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.