Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Клифърд Саймък: "Магистрала на вечността" (статия) - Американска литература, Златна ера на научната фантастика, Клифърд Саймък, Научна фантастика
Клифърд Саймък: "Магистрала на вечността"

Автор: Иван Ж. Атанасов, петък, 25 април 2008.

Публикувано в Статии :: Литература; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

„Магистрала на вечността” е може би една от най-неразбираемите книги на Саймък и едновременно с това очарователна със странната и почти мистична обстановка, пъстрата палитра от герои и обрати в действието. Един роман, който пленява сърцата, в който американският фантаст не си дава труда да отговаря на многобройните въпроси, които читателя си задава. Един роман, в който почти всичко остава неизяснено на онова рационално ниво, където битува науката и логиката. Но на другото – там дето живее надеждата, където са чувствата, на това подсъзнателно ниво, всичко се изяснява, придобива форма и те кара да заобичаш всяка думичка от текста на тази творба.

„Магистрала на вечността” разказва за катастрофи, разкрива опасности и заедно с това показва непоклатимата вяра на автора в бъдещето. Саймък вярва, че във вселената има смисъл и ред, по-голям от човешкия. Показвал го е и в други свои творби. Тази промисъл има различни форми, като в настоящия роман тя дори не е нова за автора, макар за първи път да е облечена в символизма на сивия безкраен път от никъде за никъде, който води до сблъсък на агресията и хаоса с порядъка.

А героите, героите са симпатични, пълнокръвни, живи. Правят грешки, бягат и търсят – един друг в началото и смисъла в края. Запознават се с причудливи персонажи, със свои собствени цели, виждания, разбирания. Макар да не знаят на къде вървят, макар главният герой да не знае каква е тази странна способност, която го измъква от беди и го води към финала, те продължават да се борят с обстоятелствата по свой начин, показвайки най-добрите качества на човешкия род.

Може би точно тези елементи, са това, което прави „Магистрала на вечността” уникална дори по стандартите на самия Саймък. Точно те очароват читателите от няколко поколения и ще продължават да го правят. И макар да не е окичена с награди като „Междинна станция” или „Градът” според мен тази книга заслужава всяка секунда от отделеното й време.

--
За коментари: http://www.sivosten.com/forum/viewtopic.php?p=202685#202685


Допадна ли ви този материал? (1) (0) 5199 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (1) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.