Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Superhero Movie (2008) (статия) - Дрейк Бел, Комедия, Лезли Нилсен, Сара Пакстън, Холивуд
Superhero Movie (2008)

Автор: Ангел Генчев, четвъртък, 24 април 2008.

Публикувано в Статии :: Филми и анимация; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Имаше време, когато наивните ситуационни комедии бяха доста актуални. Какво ти актуални - дори само седемте "Полицейски академии" и гравитиращите около тях тумба сродни си правят сериозно количество. Нормално, с времето жанрът малко по малко започна да позалязва по напълно естествен път и в резултат на екран изплуваха малко по-различни вариации, даже разклонения. От една страна са може би детските такива от типа на "Сам вкъщи", които и до ден днешен се въртят по празниците, макар и вече да са доста омръзнали на всички. От друга масово се нароиха онези мащабни (като поразени цели) пародии с леко просташки хумор.

Като че ли най-невинно крак повлякоха двете части на легендарните "Смотаняци" - с доста подигравка, малко клоунада и сравнително фина простотия - и "Голите оръжия" на Лезли Нилсен, с леко изтеглен по-вдясно център на тежестта, които въпреки това обаче оставаха все така наивни. Малко по-късно, далеч по-високи низини отбеляза ранният Джим Кери - творения от калибъра на "От глупав по-глупав" и "Ейс Вентура" ще останат завинаги в Залата на вечния позор като пионери на вълната същински безмозъчни филми, надвисваща над зрителя. Но там пък изпъкваше ако не друго, големият комик - което съвсем не може да се каже за Еди Мърфи, комуто тепърва предстоеше да удари твърда земя.

През цялото това време, най-обикновената забава от комедията отстъпваше все повече на пълната простащина - и дори ако не обелим дума за Остин Пауърс, който и толкова не заслужава, пак ще стигнем до вечния връх на дъното - "Страшен филм" и фамилия.

Значи, не е нещо чак толкова лошо това тотално простата "комедия". Нито твърде крайната "пародия". Понякога би могло да ти се гледа дори нещо такова, може би, евентуално, а и има хляб за пародизиране - особено сред някои типове филми. Но все пак в граници и не толкова начесто - подобен тип хумор е достатъчно плосък и евтин, за да се изчерпва твърде, твърде бързо. А и трябва поне малко усет - нали уж има и по-интелигентни зрители.

Честно казано, откровено не мога да си обясня какво търси подобно нещо три седмици в бокс-офис класациите. Такова, че се засмях само веднъж, и то дори ако се скъсам от мислене - пак не мога да се сетя точно къде. Нито защо. А и да се досещах, пак не бих искал да спойлерствам целия геноцид върху сивото мозъчно вещество, буквално изливащ се от екрана върху нещастния очевидец. Но все пак се чувствам длъжен да издам някаква поне дребна илюстрация, от типа на тридесет-секундната пръдня и мацката, завираща си тампони в ноздрите. Ха. Ха. Почти толкова забавно, колкото и скрита камера - шахта с вентилатор, повдигащ роклите на лелките насред треторазрядно селце из дълбоката немска провинция, да речем. И аз така - почти се засмях, ама малко ми остана.

Може би забравих да спомена, че "Superhero Movie" пародира супергеройските филми. Не че не си личи от заглавието. Основно "X-men", по особено малоумен начин, и "Спайдърмен" - по мъничко по-малко дебилен - плюс някой елемент от "Фантастичната четворка" и две-три по-дребни продукции. Присъстват, също, няколко позастарели и доста загаснали - не че някога са грели кой знае колко силно - звезди. Същият онзи Лезли Нилсен, Памела Андерсън. Брент Спайнър и той се излага, макар че май започна да му става навик след "Threshold" - да си беше останал легенда на Стар Трек. Мяркат се и други, но така и така са без значение - всичките са в епизодични роли, вероятно с цел да го направят по-продаваем - някак си не мога да отлепя думата "привлекателен" от езика си без невъзможно усилие.

Въобще - докога, се пита в задачката. Още, май, като че ли не сме изтъпяли толкоз и дано не вървим натам. Макар че като се замисля колко епитети успях да изтръгна от себе си в едно единствено ревю - кой знае. И за бога, не го гледайте!

--
За коментари: http://www.sivosten.com/forum/viewtopic.php?p=202601#202601


Допадна ли ви този материал? (0) (0) 3776 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (3) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.