Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Серж Брюсоло: "Железен карнавал" (статия) - Европейска литература, Научна фантастика, Серж Брюсоло, Френска литература
Серж Брюсоло: "Железен карнавал"

Автор: Иван Ж. Атанасов, вторник, 22 април 2008.

Публикувано в Статии :: Литература; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Впечатлен от визитката на Серж Брюсоло – носител на най-разнообразни награди, титулуван като един от най-големите френски фантасти, наричан „ненадминат майстор на сюжета”, реших да се запозная с поне една негова книга. Така попаднах на „Железен карнавал”. Честно казано на първо четене бях склонен захвърля този роман в най-дълбокия кашон, а самият кашон – в най-дълбокото мазе. Просто ми беше безкрайно скучен и мъчителен за четене. Животът, слава богу, ме е научил, че първото впечатление не винаги е най-вярното, затова няколко години по-късно отново реших да се потопя в карнавала. Този път с една по-зряла нагласа, а не просто за забавление. И открих, че книгата всъщност е много повече от това, което бях търсил в нея.

Сюжетът е изключителен. Обратите и особено финалът са толкова неочаквани и едновременно с това толкова логични, че човек просто няма как да не се поклони пред този факт. Фантазията на автора се е развихрила по начин, който трудно може да бъде достигнат, като това става без обстановката да граничи с абсурда. Атмосферата е точно такава, каквато трябва да бъде – тежка, мрачна, и като четеш приключенията на бившия старец, понастоящем младеж – Давид, усещаш всичко толкова живо, че на места ти се струва, че стаята става по-тъмна, сякаш слънцето се е скрило. Така че, ако човек не е подходил с идеята да се отдадеш на сюжета рискът да остане с моите първоначални впечатления е огромен.

А иначе книгата има шокиращи елементи, не минава и без задължителните за научната фантастика размишления върху реални проблеми от настоящето. В случая – дали човекът има право да се прави на господ. В „Железен карнавал” обаче водещ е белетристичният елемент, повествованието, не толкова моралната и философска страна, която остава по-скоро маркирана.

Този роман си заслужава да се прочете дори само заради богатството на причудливите персонажи, заради впечатляващия размах на фантазията на автора, даже ако щете заради великолепния стил на френския фантаст. Тъй че, ако не сте се запознали с този голям писател сте изпуснали много. Тъй като Брюсоло е белетрист, който дори да не харесате ще заслужи поне вашето уважение.

--
За коментари: http://www.sivosten.com/forum/viewtopic.php?p=202538#202538


Допадна ли ви този материал? (1) (0) 4413 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (8) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.