Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Мениджъри, фараони... (част 2) (статия) - Бизнес, Общество
Мениджъри, фараони... (част 2)

Поредици: Мениджъри, фараони...

Автори: Владимир Атанасов - Delvig, Т. Христов, петък, 18 април 2008.

Публикувано в Статии :: Публицистика; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

След като в предната статия разгледахме ключови позиции в офисната среда, сега ще представим някои по-екзотични и по-(без)отговорни такива.

Координатор
Някаде далеч назад в корпоративната история, някой виртуоз от отдела за Човешки Ресурси е измислил позицията "Координатор". Според някои специалисти корените на думата идват от руското "политрук" според други идва от особен тип плесен растяща в тръбите на канализацията на Токио. При всички положения основната им роля е да консумират въздух, кафе и офис материали. При опасност, подобно на октоподите и тяхното мастило, изхвърлят отговорност нагоре или надолу (в зависимост от коя посока идва атаката) и се скриват под някой камък. Периодично пишат репорти за началството, богато нацвъкани с графики и пай чартове, които след това разнасят и навират във физиономиите на работещите хора докато се разпаднат (и хората и чартовете).

Sales Advisor
Елемент с неясни задължения, плаващо работно време и обикновено космическа заплата. В повечето случай е а) откраднат от конкуренцията б) приятел е на шефа. От тях се очаква да ходят по вода, да превръщат водата във вино и да докарват клиенти-левиатани. Някои го и правят.

Мърчъндайзър
За много хора не е ясно какво точно означава, но звучи достатъчно гордо и зловещо. Загадъчен като Зоро, опасен като Терминатор, неуловим като Чапай. В кварталния ви супермаркет това е човекът, който зарежда рафта с кисело мляко, докато в лъскав офис в центъра ролята му е да организира доставка на компоти (може и компютри) до даден клиент.

Бизнес девелопмент
Обитава ресторанти, барове, летища и хотели. Появява се изненадващо и за кратко в офиса и нещастно обяснява на всички, че не му се живее повече, защото сега трябва да лети на Майорка, Бахамите или Рио и то за цял месец. На въпроси с какво точно се занимава, обяснява, че неговата работа е интанджибъл. Употребява думата интанджибъл твърде често.

Директори
Отживелица от близкото минало, когато да си директор (пък макар и на водопад) беше престижно и желано. Все пак титлата успя да оцелее и след промените, като обитава някои неизменени и неизменяеми ареали.
- Административен директор - не по-различно от Office Manager, обаче наистина звучи гордо! Овеществява една от характерните български мечти - да израснеш от обикновен асистент до директор. Промяната обикновено се отразява единствено върху визитните картички.
- Финансов директор - счетоводител + ТРЗ. Контактува с красивите и любезни служителки на фирмената банка. Което е повод за завист откъдето и да го погледнеш.

C-групата
Така наречената C-група обхваща онзи целия ръководен персонал, чийто титли се изразяват обикновено в трибуквени съкращения, зад които се крият странни кабалистични наименования на английски. Обикновено хората от C-групата могат да бъдат разпознати по S-класата, която карат или по тренд костюма, когато са в офиса.
- CLO (Chief Legal Officer) - ако все още не сте се досетили, припомнете си вица за 3000 адвокати на морското дъно. А сега умножете цифрата по две...
- CVO (Chief Visionary Officer) - съчетава способностите на делфийския оракул с проклятието на Касандра. PowerPoint е неговото най-мощно оръжие, с което може смъртоносно да порази финансовия отдел.
- COO (Chief Operations Officer) - отговорен за оперативния мениджмънт. Обикновено оперира с финеса на слон в стъкларски магазин, взимайки грешни краткосрочни стратегически решения.
- CIO (Chief Information Officer) - отговаря за кабелите, телефоните, интернета и факса, който никога не работи. Подчинените му са мърляви, но уважавани типове от племето на системните администратори. Именно на тях дължи своето влияние и аура на неприкосновеност.
- CISO (Chief Information Security Officer) - ченге в детската градина. Показателно е, че съкращението на титлата му е от четири букви. И това ако не е подозрително...
- CEO (Chief Executive Officer) - Ето Човекът. The Big Boss. Капо ди тути капи.

--
За коментари: http://www.sivosten.com/forum/viewtopic.php?p=202422#202422


Допадна ли ви този материал? (2) (1) 3914 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (1) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.