Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Суини Тод: Демоничният бръснар (статия) - Адаптация, Джони Деп, Мюзикъл, Романтика, Тим Бъртън, Хелена Бонъм Картър
Суини Тод: Демоничният бръснар

Поредици: Оскари 2008

Автор: Снежана Ташева, четвъртък, 17 април 2008.

Публикувано в Статии :: Филми и анимация; Предложи Гледна точка

Тази статия е Гледна точка към Sweeny Todd: The Demon Barber of Fleet Street (2007)

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Една късна съботна нощ, когато както винаги си седях зад компютъра, чух зад мен да се прокрадна сестра ми. Чудех се какво ли ще поиска този път - компа "за малко" или компа "за много", общо взето трета възможност нямаше. За моя изненада тя обаче не направи нито второто, нито дори първото, а каза само "Хайде да гледаме Суини Тод". Бях чувала съвсем бегло за филма и отначало си помислих, че е поредната й психарска приумица (просто не може да се удържи като види някой филм с психопати), което се оказа не съвсем така.

Още с началните надписи ни посреща течаща кръв и натрапчива полудяваща музика, които съвсем правилно предсказват по-нататашния развой на събитията. Основната сюжетна линия е проста - млад бръснар (Джони Деп), обвинен несправедливо и пратен на каторга, от която се връща след петнайсет години, търсещ отмъщение. Разказ за обикновен човек, когото отчаянието и депресията довеждат до крайно вманиачаване и морално падение.

В една особено мрачна нощ, главния герой се завръща в родния Лондон и отива да потърси жена си и дъщеря си, от които е бил далеч толкова дълго. За негово нещастие се оказва че не е останало практически нищо от предишния му живот - жена му се е отровила, а дъщеря му е осиновена от човека, разрушил живота му - съдията Търпин (Алан Рикман). И тъй, нашия човек прекарва почти целия филм, мечтаейки за среща с дъщеря си, кроейки отмъщението и тренирайки бръснача си на "не толкова благородни гърла". Негова другарка става практичната мисис Лъвет (Хелена Бонъм Картър), която често му дава идеи, измъква го от лоши ситуации и, да си го кажем направо, си го аранжира както й хареса.

Хубава черта на филма е, че почти не набляга на любовната история, завързала се съвсем между другото между моряка Антъни и дъщерята на бръснаря, Джоана. Единствената реплика, свързана със споменатата от колегата романтика в продължение на целия филм е ироничното "колко романтично", подметнато от Хелена по повод плановете на Антъни за Джоана, на което той отговаря простодушно "да, мадам".

Рядко впечатляваща актьорска игра във филм, в който повечето герои са определено отрицателни. Освен главните герои, мистър Тод и мисис Лъвет, които заедно разработват общия си бизнес в бърснарския салон и магазина за пайове, съдията Търпин и помощника му Бийдъл Бамфорд (Тимъти Спел, когото сме гледали в третата част на "Хари Потър" и "Рок Звезда") също не стоят бездейни. Особено наситена с емоции е песента от момента, в който съдията отива да посети бръснарския салон на мистър Тод. Не знам за вас, но аз с едното око се възхищавах на Алан, а с другото примигвах, очаквайки всеки момент гърлото му да бъде прерязано с бръснача.

Нещото, което не можах да разбера докрая беше странната популярност, на която се радваше въпросната блондинка Луси (жената на Сиуни). Какво толкова интересно все пак имаше в анемичната й глупава физиономия, че и двамата - Тод и Търпин не обърнаха и капчица внимание на Хелена за повече от секунда? Колкото до Джоана - към нея нямам особени забележки, въпреки че доста се зарадвах на факта, че не отне много от екранното време.

Ще отделя малко време да успокоя тези от вас, на които кръвта не понася особено. Вярно че филма е буквално пропит от нея - от началото, та чак до финалните надписи, но това няма да ви попречи да му се насладите. Особено ако държите ръка пред лицето си на по-смущаващите сцени.

Страхотна актьорска игра, зашеметяващи емоции, отмъщение, очаквания, и най-накрая (и със сигурност последна) - любов. Спектакъл в който зрителя може да се потопи с удоволствие.

Повече от веднъж.

--
За коментари: http://www.sivosten.com/forum/viewtopic.php?p=202395#p202395


Допадна ли ви този материал? (0) (0) 4586 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (24) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.