Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Малките големи котки

Автор: Ангел Марчевски, понеделник, 25 януари 2010.
Публикувано в Статии :: Популярни

Учудващо колко малко хора знаят за съществуването на риса, и колко често този едър котак бива грешен с друг. Аз самият се присетих покрай симпатичната испанска анимация, с която ви запознах неотдавна, но дори и там ще се изненадате колко често главният герой е оприличаван на лъвче или тигър. Рисунъка все пак настрана, сериозна вина носят систематиците, които и до ден днешен умуват как да категоризират различните видове, а добавим ли и неточните преводи, то хаосът става пълен. Дори ние в България не сме напълно наясно кое е рис, кое - дива котка. Това, което все пак сме възприели като „рис” (Lynx lynx) е евроазиатският рис. Среща се в Северна и Централна Европа, в Татрите, Алпите, Пиринеите и Кавказ. Всъщност, през 70-те години на изминалия век рисът е реинтродуциран в

Автор: Иван Ж. Атанасов, неделя, 24 януари 2010.
Публикувано в Статии :: Популярни

Планинският лъв е една от най-големите котки, когато изключим представителите на род пантери. По този показател се нарежда на четвърто място в света и на второ в Америките. Позната още като кугуар, пума и дори пантера, в зависимост от района, често срещаната в региона котка принадлежи към род Пуми, заедно със значително по-малката си посестрима – ягуарунди, или невестулкова котка. Интересен факт е, че кугуарът е бозайникът (с изключение на човека) с най-голям ареал на разпространение в западната хемисфера – от Юкон, в северното полукълбо, до южните части на Андите в Южна Америка. Среща се на височина до около 4000 метра. Размерите на планинския лъв варират сред подвидовете, но в най-общи линии може да се каже, че теглото му обикновено е между 55 и 65 килограма, макар че достига до

Автор: Иван Ж. Атанасов, събота, 21 март 2009.
Публикувано в Статии :: Популярни

Снежният леопард (Uncia uncia, Panthera uncia), или барсът, ако предпочитате, е средно голям представител на котешкото семейство, обитаващ планините на централна Азия. Както навярно забелязахте, точната му класификация е предмет на многобройни промени и спорове. От една страна е значително по-близко до род Пантери, отколкото до който и да бил друг такъв и не се различава достатъчно, за да бъде в собствен. От друга, за разлика от останалите големи котки, конструкцията на ларинкса не му позволява да реве. Независимо обаче какво казва таксономията, снежният леопард си остава една от най-загадъчните и красиви котки, обитаващи нашата планета. Загадъчна, защото дори учените, които се занимават с тях, рядко имат възможността да ги видят на свобода. Една история разказва за барс с


Страница: « : ‹ : [1] : › : »


Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.