Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Големите котки

Автор: Ангел Марчевски, понеделник, 25 януари 2010.
Публикувано в Статии :: Популярни

Учудващо колко малко хора знаят за съществуването на риса, и колко често този едър котак бива грешен с друг. Аз самият се присетих покрай симпатичната испанска анимация, с която ви запознах неотдавна, но дори и там ще се изненадате колко често главният герой е оприличаван на лъвче или тигър. Рисунъка все пак настрана, сериозна вина носят систематиците, които и до ден днешен умуват как да категоризират различните видове, а добавим ли и неточните преводи, то хаосът става пълен. Дори ние в България не сме напълно наясно кое е рис, кое - дива котка. Това, което все пак сме възприели като „рис” (Lynx lynx) е евроазиатският рис. Среща се в Северна и Централна Европа, в Татрите, Алпите, Пиринеите и Кавказ. Всъщност, през 70-те години на изминалия век рисът е реинтродуциран в

Автор: Иван Ж. Атанасов, неделя, 24 януари 2010.
Публикувано в Статии :: Популярни

Планинският лъв е една от най-големите котки, когато изключим представителите на род пантери. По този показател се нарежда на четвърто място в света и на второ в Америките. Позната още като кугуар, пума и дори пантера, в зависимост от района, често срещаната в региона котка принадлежи към род Пуми, заедно със значително по-малката си посестрима – ягуарунди, или невестулкова котка. Интересен факт е, че кугуарът е бозайникът (с изключение на човека) с най-голям ареал на разпространение в западната хемисфера – от Юкон, в северното полукълбо, до южните части на Андите в Южна Америка. Среща се на височина до около 4000 метра. Размерите на планинския лъв варират сред подвидовете, но в най-общи линии може да се каже, че теглото му обикновено е между 55 и 65 килограма, макар че достига до

Автор: Иван Ж. Атанасов, събота, 21 март 2009.
Публикувано в Статии :: Популярни

Снежният леопард (Uncia uncia, Panthera uncia), или барсът, ако предпочитате, е средно голям представител на котешкото семейство, обитаващ планините на централна Азия. Както навярно забелязахте, точната му класификация е предмет на многобройни промени и спорове. От една страна е значително по-близко до род Пантери, отколкото до който и да бил друг такъв и не се различава достатъчно, за да бъде в собствен. От друга, за разлика от останалите големи котки, конструкцията на ларинкса не му позволява да реве. Независимо обаче какво казва таксономията, снежният леопард си остава една от най-загадъчните и красиви котки, обитаващи нашата планета. Загадъчна, защото дори учените, които се занимават с тях, рядко имат възможността да ги видят на свобода. Една история разказва за барс с

Автор: Иван Ж. Атанасов, събота, 07 март 2009.
Публикувано в Статии :: Популярни

Една от най-красивите котки, леопардът (Panthera pardus), или ако предпочитате пантерата, тъй като двете названия са взаимозаменяеми, в сравнение с другите представители на семейството е сравнително дребен. Рядко надвишава 88 килограма, като средното тегло на мъжките екземпляри е 68 кг. Достига височина при рамото 75 сантиметра и дължина от около 2,4 метра. За разлика от ягуара (Panthera onca), опашката е дълга, малко по-къса от половината от дължината на тялото, и по-деликатна. Леопардът, въпреки по-малките си размери, все пак е един от най-силните хищници. Може да преодолява скални корнизи, които повечето котки биха избегнали. Способен е да прави скокове с дължина от 12 до 15 м. и височина до 5 метра. Освен това е изключително добър катерач и едно от

Автор: Иван Ж. Атанасов, неделя, 22 февруари 2009.
Публикувано в Статии :: Популярни

Ягуарът (Panthera onca), познат още с прозвището el tigre, е най-голямата котка, обитаваща Новия свят. Като, разбира се, въпреки че е наричан "тигърът на Новия свят", е само негов братовчед. На външен вид дори повече наподобява леопарда (Panthera pardus), с разлика в средния размер – дължина на тялото от 1,12 до 1,85 м. спрямо 0,91 до 1,67 м., както и по-къса и заострена опашка, между 45 и 75 сантиметра, сравнена съответно с 58 до 110 при леопарда. Освен това, американската котка се характеризира с по-тежко (36 до 158 кг. срещу 28 до 90 кг.), по-мускулесто тяло, по-голяма глава и крака, като лапите са по-заоблени, особено на предните крака. Също така, ягуарът се отличава с относително по-големите си, но по-къси предни кучешки зъби и по-малки зъби като цяло в сравнение с

Автор: Иван Ж. Атанасов, понеделник, 16 февруари 2009.
Публикувано в Статии :: Популярни

Лъвът (Panthera leo) е вторият по големина хищник от семейство котки, отстъпващ малко по размер на тигъра (Panthera tigris). Двете големи котки се различават по множество признаци, като например черепа, който при втория вид е типичен за котките, докато при лъвовете е подобен на този на леопарда (Panthera pardus), макар и около два пъти по-голям. Характеризира се със сравнително голяма широчина и къси челюсти с издължени, конусовидни, леко закривени кучешки зъби, достигащи дължина от 52 мм. Освен това представителите на вида имат изключително развито, остро зрение, въпреки че определящи за лова са обонянието и слуха. Ушите са заоблени, врата – сравнително къс. Тялото е съразмерно, мускулесто, с по-прибран корем в сравнение с тигъра. По оригиналната класификация на

Автор: Иван Ж. Атанасов, неделя, 08 февруари 2009.
Публикувано в Статии :: Популярни

Счита се, че името на най-голямата от четирите големи котки, или с други думи представители на род пантери - тигърът (Panthera tigris) - произлиза от персийската дума за стрела. И действително, с удивителната си и смъртоносна за почти всяка плячка сила и бързина този хищник по нещо напомня на едно от най-използваните оръжия на онова време. В исторически план ареалът на разпространение на тигъра е включвал голяма част от Азия - от Кавказ и източната част на Турция, през Сибир та чак до Индонезия. Но в периода от осемнадесети до деветнадесети век практически изчезва от западната част на континента и през двадесети и двадесет и първи век ареалът се фрагментира, и към момента включва западен Китай, Индия или най-общо югозападна Азия, както и поречието на реките Амур и Усури в югоизточен


Страница: « : ‹ : [1] : › : »


Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.