Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: The Bucket List (2007) (статия) - Джак Никълсън, Драма, Кинопремиери, Морган Фрийман
The Bucket List (2007)

Автор: Т. Христов, понеделник, 07 април 2008.

Публикувано в Статии :: Филми и анимация; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Ритни камбаната с финес (2007)

Понякога се удивлявам колко подвеждащ може да е един трейлър (знаете, трейлър казват на онзи бесен калейдоскоп от преливащи се сцени, с който те зарибяват да отидеш на кино), та странно е как като извадиш няколко реплики от контекста, гарнираш ги с подходящите отрязъци действие и поръсиш с малко реклама тип "от режисьора на...", можеш да създадеш съвсем погрешна представа за някой филм. Нещо подобно се получи и с "Ритни камбаната с финес" (между другото доста сполучлив превод на оригиналното заглавие) - филмът в никакъв случай не е комедия, въпреки няколкото забавни момента, включени в трейлъра. Следва логичният въпрос - ако не е комедия, то какво е?

Начетен автомеханик и безскрупулен магнат - двама души, оплетени в примката на неизлечима болест. И дали неизбежния и неминуемо близък край или пък споделените лечебни несгоди, правят от двама иначе непознати и дори неподходящи за компания хора близки приятели. Които решават да гребат от живота като за последно, с пълни шепи и да направят всичко онова, за което не им е достигало време, пари или просто смелост. Зашеметяващи пейзажи, природни чудеса или творения на човешката ръка, отдавна превърнали се в легендарни туристически обекти - всичко това е декор на най-великото приключение - да откриеш истината за себе си, да простиш, да се помириш без да се примиряваш.

Бих гледал филма дори само за да се насладя на сблъсъка или по-скоро партньорството на двама толкова големи актьори - тихата мъдрост, която блика от всяка реплика на Морган Фрийман, привичното спокойствие, което лъха от човек, уверен в своите сили или пък неприкритата арогантност на Джак Никълсън, характерната му демонична усмивка... Но така и не успях да си отговоря на въпроса - тъжен или смешен е всъщност филмът. Може би по малко и от двете, също като живота, който живеем на скорост, опитвайки се да сграбчим мига, но никога няма време, затова профучаваме до следващото утре, носени от мечтите за прекрасно и никога нереализиращо се бъдеще. Кинолентата е и истинска приказка за покоряването на върхове, не само снежни и непристъпни, но и чисто душевни, окопани сред зъбатите канари на себелюбие и егоизъм. А никога не е късно за един - дори и обречен на неуспех - последен опит за изкачване, защото да посрещнеш залеза над дребните неща винаги е божествено преживяване.

--
За коментари: http://www.sivosten.com/forum/viewtopic.php?p=201954#201954


Допадна ли ви този материал? (1) (0) 5395 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (2) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.