Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Saint Deamon - In Shadows Lost From The Brave (2008) (статия) - Метъл, Нови албуми, Пауър метъл, Хеви метъл
Saint Deamon - In Shadows Lost From The Brave (2008)

Автор: Иван Ж. Атанасов, понеделник, 07 април 2008.

Публикувано в Статии :: Музика; Предложи Гледна точка


Also published in English [click here]

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Saint Deamon - In Shadows Lost From The Brave
Frontiers Records, 2008

Line up:

Jan-Thore Grefstad - vocals
Toya - guitars
Ronny Milianowicz - drums
Nobby - bass

Tracklist:

1. Exodus; 2. My Judas; 3. In Shadows Lost From the Brave; 4. My Heart; 5. Burden; 6. No Mans Land; 7. Ride Forever; 8. Black Symphony; 9. Deamons; 10. Brave Never Bleeds; 11. My Sorrow; 12. Run For Your Life

Дори само беглия поглед над състава на новопоявилата се шведска банда Saint Deamon, ме накара да се поинтересувам от дебютния им албум – „In Shadows Lost From The Brave”. Макар определението мелодично хеви в комбинация с пауър метъл елементи да не им отива съвсем, си мисля че до голяма степен е точно. Както някой беше казал – отмина времето, когато имаше рок, хеви и джънгър.

А иначе съставът е повече от интересен. Басът държи Магнус Норберг, натрупал известност покрай Dionysus, а зад барабаните стои друг бивш член на тази банда - Рони Миланович. Във вокалните линии пък чуваме великолепния глас на Йан Торе Грефстад, който навярно помните от Highland Glory. Карето се допълва от китариста Тойа Йохансон, доста добро попадение бих казал, тъй като Йохансон определено знае за какво служи китарата и как се използва, при това по един впечатляващ начин.

Албумът започва с едно изключително злокобно акустично интро в лицето на „Exodus”, която създава необходимата атмосфера и се прелива в „My Judas”, чиито леко напомнящи за добрия стар метъл от началото на 90-те рифове се допълват от възвисения вокал на Грефстад. Едновременно с това песента е изключително мелодична, а вокалната линия – запомняща се, с включени ефекти на места.

След тази демонстрация на заложби от човека зад микрофона, идва ред на китарата да се покаже в по-бързата като темпо „In Shadows Lost From The Brave”. Макар че чуваме доста специфични китарни хармонии, типични за Hammerfall, песента звучи доста разично от падащите чукове, като даже ме изпраща да се рея по-скоро в орбитата на Helloween. Преминаваме към „My Heart”, която по някакъв начин е препратка към класическите рок балади от 80-те – доста добро попадение. Отдавна не бях чувал такава комбинация от водещ вокал, леки китарни импровизацийки зад него на припевите и забележително влизащо директно в повторението на припева соло. Една от малкото много добри балади, които съм чувал.

И като минахме през рока, минаваме на джангъра в леко Overkill-ски стил – „Burden”, чието насечено фразиране на вокала честно казано не се вписва в цялостната концепция на албума. „No Mans Land” звучи като молитва в атмосферичните си части и разкрива невероятния потенциал на вокалиста, докато бързите и части са наслада за ухото. Комбинацията се е получила много добре по-добре, още повече като имаме предвид, че има и ритмични части в които шведите са постигнали страхотна хармония между вокала и ритъма, които сякаш се преплитат, разделят, преплитат, разделят...

От „Ride Forever” пък по-типично мелодично хеви няма да чуете. Личат си и някои влияния от други групи, които обаче не дразнят ухото, така че няма да им ги връзвам кусур. Особено за дебютния албум. Следващата песен - „Black Symphony”, с двойния си бас и енергичните си рифове обаче е истински диамант. Тази песен би правила чест на албум на всяка по-известна група. Хармоничното и едновременно с това адски атмосферично соло пък е едно от малкото сола, които действително са не просто импровизация и показване на китарни умения, а генерична част от парчето.

Следва нещо малко по-епично, с малко по-възвисен вокал – „Deamons”. Ей, богу такъв Hammerfall, дори самите Hammerfall не могат да направят, поне в китарно отношение, иначе във вокално адски много напомня на „Glory To The Brave”. Песента обаче се е получила страшно добре. „Brave Never Bleeds” пък е бързотемпов пауър метъл. Солото отново е на ниво, но определено най-вече частта само с барабан и вокал ляга на сърцето, както и много интересното леко диско хрумване за вокал и отзад електронен ефект, което се е вписало по великолепен начин в тъканта на парчето.

„My Sorrow” е втората балада в албума – този път изцяло пауър такава. Интрото с пиано и вокал, както и припева пък са едни от най-запомнящите се, които съм чувал в балада. Създава изключително настроение, трябва да и се признае. Албума закрива една песен, за която мога да кажа, че е среднотемпово хеви – „Run For Your Live”, доста приятно за слушане, като определено комбинацията от двете е един страхотен завършек на албума.

И в заключение бих могъл само да кажа, че ако групата беше утвърдена щях да бъда малко по-критичен към факта, че влиянията от други банди някак си не са достатъчно пречупени през собственото виждане на музикантите, но за дебютен албум това ми се струва напълно нормално, още повече че от дванадесетте песни този недостатък се вижда в две, три максимум. Имайки предвид скорошната демонстрация на творческо безсилие от далеч по-известните Gamma Ray, ми се струва, че е напълно неуместно да ги критикувам в тази насока. Самият диск определено си заслужава и според мен тази група има голямо бъдеще ако продължи в същия дух.

Лична оценка 9/10

--
За коментари: http://www.sivosten.com/forum/viewtopic.php?p=201914#201914


Допадна ли ви този материал? (0) (0) 3370 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Няма коментари 

AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.