Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: SimCity: The Series (статия) - Градоустройствен симулатор, Компютърни игри, Сид Майер, Стратегия в реално време
SimCity: The Series

Поредици: Легендарни компютърни игри

Автори: Ангел Генчев, Иван Ж. Атанасов, четвъртък, 03 април 2008.

Публикувано в Статии :: Игри

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Игрите, оцелели през мелницата на 90-те години, положили основите на уникален жанр и все още изпълващи нишата на този пазар без никаква конкуренция се броят на пръстите на едната ми ръка. Дори гениални творения като Civilization или Transport Tycoon намериха конкуренция, която, макар да не успяваше да срути пиедестала на мастодонта, поне се домогваше до короната. При градоустройствените симулатори обаче типична конкуренция не се намери – въпреки някои опити, като Caesar, SimCity властва в това царство от 1989-та до сега. И най-важното, докато Civilization например имаше несполучливи продължения – дали поради прекалено тежката реализация или поради прекаленото изсилване в разработката на основната идея, то при SimCity, дори в 3-D варианта от 2007-ма – Societies, чарът, духът на играта е там, усеща се и завладява играча независимо коя част хване.

Не вярвам да има нужда да обяснявам какво е SimCity и как се играе. Едва ли има на света човек, който някога е хващал компютърна игра, особено стратегия и най-вече такава в реално време, който да не се е запознал с нея. Но все пак, с няколко думи, вие се вживявате в ролята на кмет. Определяте разпределението на трите основни типа зони, нужни за развитието на своя град – жилищна, комерсиална и индустриална, като в баланса между тях, както и правилното развитие на съпътстващата инфраструктура – от електроразпределение и пренос, канализация и водоснабдяване и пр., също и обществените обекти, като образователни институции, полицейска мрежа и звена за пожарна безопасност и др., лежи успешното развитие на вашето селище. Защото както безработицата е буквално страшна, така липсата на работна ръка убива индустрията, а от там и търговията. А от другата страна на медала, жителите ви – макар и виртуални - все пак имат деца, обичат сигурността, имат нужда от забавления, чист въздух, което изобщо не се постига лесно.

С други думи, креслото на кмета е доста горещо, и определено съвсем не всеки подхожда за него. И разбирането на тази игра, води до осъзнаване на важността на кметската длъжност и общинската дейност, разбирането на тежестта на градоустройството, социалната структура на модерното урбанизирано общество и като че ли забавлението дори остава на заден план, макар че е гарантирано. Или накратко SimCity е едновременно изключително сложна игра с почти неограничен брой пътища за развитие, което гарантира дълги дни и часове приятна игра на закоравелия геймър и едновременно е доста представителен и сериозен симулатор.

В новата версия от 2007-ма всичко това е допълнително подчертано от възможността да видите „реално” ефекта от усилията си, да се порадвате на благоденствието на жителите си или да се докоснете доста живо до проблемите им, едва ли не от първа ръка. Това е постигнато благодарение на вградения 3-D елемент, който впечатлява не толкова с графичната си издържаност, която е достатъчна, но не и фрапантно натруфена – все пак играете градоустройствен симулатор, а не симулация на „Властелина на пръстените” – и едновременно с това системните изисквания не скачат до небесата. Като последното е голям плюс, когато става дума за подобни игри – вземете за пример Civilization IV, където сериозното развитие беше насочено най-вече към графиката, а при стратегическите игри по-важен елемент, все пак е AI-а.

В заключение може да се каже само, че ако сте изпуснали да се запознаете с тази великолепна и легендарна игра – сега му е времето. Дори да не харесвате подобен тип симулатори, опитът си заслужава, дори само от гледна точка на геймърската култура, а и от тази на по-доброто разбиране на мястото, в което живеете. Защото макар града да е измислен, той е достатъчно реален и жив, за да се почувствате като интегрална част от него.

--
За коментари: http://www.sivosten.com/forum/viewtopic.php?p=201807#201807


Допадна ли ви този материал? (1) (0) 4289 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Няма коментари 

AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.