Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Артър Кларк: "Фонтаните на рая" (статия) - Артър Кларк, Златна ера на научната фантастика, Научна фантастика
Артър Кларк: "Фонтаните на рая"

Автор: Иван Ж. Атанасов, сряда, 02 април 2008.

Публикувано в Статии :: Литература; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

С какво е гениална една творба? С идеите си или с това, че те увлича? С прозрението или с поуката? Трудно е да се даде еднозначен отговор на тези въпроси, но затова пък, ако една новела е увлекателна, съдържа интересни идеи, поглед в бъдещето и поука извлечена от миналото отговорът е ясен – това е гениално творение на човешкия ум. Така че без никакъв свян ще поставя този етикет на „Фонтаните на рая” от Артър Кларк. В нея британският фантаст за пореден път доказва, че не пише просто ей така дори когато пише за себе си и за своят живот. Защото точно това прави в тази книга – взима любимото си място за фон, слага себе си като наблюдател и ни представя едно увлекателно четиво, което както повечето негови произведения се харесва, както на почитателите на по-приключенско насочените книжки, така и на тези, които харесват тежки, преливащи от мъдрост творби.

Самата книга се връща назад в миналото с историята на цар Калидаса, но и проследява историята на построяването на един титаничен проект за космически асансьор от един гениален инженер – Виневар Морган. Естествено като всеки гигантски проект, и този на Морган не минава без препятствия и дори задъхващи премеждия. На втори план стоят размишленията на автора за религията, за първия контакт, като идеите му не са нови, но са пречупени през призмата на собственото му мислене и поднесени по един наистина интригуващ начин. Последно може би трябва да споменем, че построяването на асансьора става все по-малко фантастично и все повече научно покрай новите открития в областта на науката и техниката, а именно в областта на въглеродните нанотръби.

Естествено съвсем в свой стил Артър Кларк не свършва просто до там. На всички ни е известно, че британецът далеч не обича да играе на дребно нито с времето, нито с мащабите, че обича да шокира читателя с тях и съвсем естествено го прави и тук. Тук може би го прави в по-малка степен, отколкото в други свои творби, но затова пък книгата има достатъчно други достойнства, за да компенсира този... недостатък?

Артър Кларк се е доказал достатъчно, за да има нужда да се казва, че коя да било негова творба си заслужава, но въпреки това ще го направя. Ако се впечатлявате от награди ще спомена, че за „Фонтаните на Рая” британецът получава и Хюго, и Небюла – двете най-престижни награди в света на научната фантастика, в категорията за най-добра новела. Ако ли пък не ще кажа, че тази книга трябва да се прочете поне веднъж. И ще повторя, че дори да нямате влечение към все още неосъществимото, към това, което може да се случи, но в далечното бъдеще, ще останете обогатени душевно от идеите пречупени през призмата на един голям ум.

--
За коментари: http://www.sivosten.com/forum/viewtopic.php?p=201742#201742


Допадна ли ви този материал? (0) (1) 3572 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Няма коментари 

AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.