Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Жан-Жак Гласнер: "Месопотамия" (статия) - Научнопопулярно
Жан-Жак Гласнер: "Месопотамия"

Автор: Константин Делчев, понеделник, 31 март 2008.

Публикувано в Статии :: Литература; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Когато стане реч за древна история, читателят обикновено има твърде беден избор на широкия пазар - известно количество енциклопедии, предимно на ниво детски, малко специфична художествена литература, която твърде често е склонна да жертва историческа достоверност с оглед на "актуалност" на сюжета и една купчина от, бих казал, отново фикция, но страдаща от тежка криза на идентичността. Да, иде реч за купчинката мистикоидни публикации, където човек може да разбери за кацалите по пирамиди и зикурати летящи чинии, осем хилядолетната история на Прабългарската държава и прочие, но ако случайно там се намери вярно твърдение, то почти сигурно е попаднало по случайност и пропуснато от коректора.

С книгата "Месопотамия" на Жан-Жак Гласнер започва да се запълва една много важна ниша - тази на сериозната, качествена, научно-популярна литература. Като за начало, тя не дава сдъвкано и добре смляно познание, което идва във формата на ефектни снимки, придружени с малко текст в цветни кутийки. Езикът на автора е изключително добре премерена среда между популярното говорене и научната терминология, а илюстрациите са чести и отлично подбрани, пък макар и за сметка на външния блясък. Множество допълнителни пояснения са дадени в близо двестате бележки под черта на преводача и още повече улесняват четенето на книгата.

Информацията, както самият автор казва в предговора, се ограничава почти само на добре известните исторически основи, теориите върху които съвременната наука отдавна е достигнала до консенсус. В този смисъл, тя предлага много по-малко на професионалистите, които вече ще са срещнали болшинството представени факти, колкото на любителя на историята, комуто се предлага много добре систематизирана и изчистена от двусмислици и спекулации книга. Тя може да бъде четена изцяло, по ред на страниците, но така ще изгуби много от достойнствата си, защото авторът е предпочел да спести страниците с обобщения и припомняния, до толкова, щото липсва дори епилог. Вместо това на читателят са предложени не един, а цели пет индекса на имената, термините и дори на най-често цитираните учени асиролози, който заедно с бележките под черта отлично замества списъците използвана литература, задължителна част от едно по-тясно насочено и по-строго научно изследване. Истинското достойнство на "Месопотамия" на Жан-Жак Гласнер е да запълни домашната библиотека като научно-популярен справочник, покриващ изцяло нуждите от информация на неспециалиста.

Противно на множество други автори, Гласнер не се спира в подробности единствено на историята на Месопотамия. Книгата започва с една кратка и сбита хронология от неолита до присъединяването на Вавилония към Персийската империя в VI в. пр. Хр. но тя заема едва една седма от общия обем на книгата. Останалите страници предвидливо са заделени за анализ на географските предпоставки в региона, политическия и икономическия живот на древните, а цялата втора част на книгата, "Месопотамският човек" се занимава само и изключително с религия, бит и култура. Представени са факти за всички сфери на тогавашния живот, като вниманието към тях е разпределено равномерно. Благодарение на това читателят има възможност да се запознае със слабо известни факти за глиптиката, методите за пресмятане и елементите от семейното право на шумерите, за сметка на изчистване на други, по-силно популярни области от излишни подробности, които биха разводнили стегнатото и информативно изложение. Въобще, ако трябва да изведем на преден план едно единствено качество на "Месопотамия", това е именно отлично структурираната и подбрана информация, която бива представена на читателя. Можем само да желаем запълването на българския пазар с още книги от подобно естество.

--
Повече информация от страницата на ИК "Колибри"...

--
За коментари: http://www.sivosten.com/forum/viewtopic.php?p=201656#201656


Допадна ли ви този материал? (0) (0) 4034 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (2) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.