Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Horton Hears a Who! (2008) (статия) - Адаптация, Анимация, Детско-юношески, Джим Кери, Комедия, Приключенски, Стив Карел
Horton Hears a Who! (2008)

Автор: Ангел Генчев, петък, 28 март 2008.

Публикувано в Статии :: Филми и анимация; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Отдавна вече мащабните пълнометражни анимации не са такова знаменателно явление, каквото бяха - по-любопитно сякаш стана коя точно звездна физиономия ще се превъплъти зад кадър в новия рисуван любимец, отколкото кога ще излезе нова. Този път сефтето е за всемогъщия Джим Кери и неизоставащия по-назад Стив Карел, когото сигурно помните от "Всемогъщия Евън" и "Всемогъщия Брус" (взе, че се оказа, че двата филма наистина били свързани, дори и само чрез неговия персонаж).

"Horton Hears a Who!" е адаптация по едноименния детски роман на Тиодор Гейзел, или д-р Сиус – псевдонимът, с който е по-известен на запад. У нас обаче, струва ми се, не е издаван, което поне от страната на това, че действието ни е непознато, е приятна изненада. От друга, превръща го в още една хубава книга за деца, до която не сме се докоснали, когато му е било времето. И наистина добра тенденция в последно време е филмирането на детски книги, макар и на места неуместно, а на други направо прекалено - за справки, д-р Дулитъл.

Та пренасяме се в света на дружелюбния слон Хортън, който изведнъж придобива съвсем различен облик, щом в хобота му попада малко топченце вълна - цял собствен свят. Сътресението, разбира се, е далеч не по-слабо и за неговите жители, начело с Кмета. И ето, че историята започва... а макар и за деца, носи наистина великолепно мото, подходящо за ушите и на доста по-възрастни: „Независимо колко малък, човекът си е човек”.

Друга добра практика при пълнометражните анимации напоследък е рисуваните герои да придобиват част от чертите на актьорите зад кадър – не само говора, но и в известна степен външния вид и маниерите. Това пък хем ги превръща в още една по-неспецифична екранна изява на актьора, хем оживява допълнително самия филм. Трябва да си призная, че докато “Horton Hears a Who!" течеше на екрана, бях твърдо убеден, че Джим Кери играе кмета, а Стив Карел – слона и с изненада установих... точно обратното. Резултатът е наистина убедително забавен, като трябва да отдадем заслуженото и на останалите участници, както и на великолепната анимация – не, че последното също е кой знае каква изненада напоследък. Но това прави филма подходящ за всички възрасти и едва ли някой ще загуби, ако го изгледа.

--
За коментари: http://www.sivosten.com/forum/viewtopic.php?p=201576#201576


Допадна ли ви този материал? (0) (0) 3890 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Няма коментари 

AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.