Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Клифърд Саймък: "Върколак" (статия) - Златна ера на научната фантастика, Клифърд Саймък, Научна фантастика
Клифърд Саймък: "Върколак"

Автор: Ангел Генчев, неделя, 23 март 2008.

Публикувано в Статии :: Литература; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Човекът сред звездите? Все още сме във времето, в което разчитаме изцяло на майката Земя, но все някога ще настъпи другото, когато няма да ни е достатъчна. И то не изглежда чак толкова далечно, а и човечеството, като всяко дете, ще трябва се отдели рано или късно. Колкото и да не му се ще, обаче, ще остане и до известна степен свързано с нея - така, както отрочето наследява родителя си, и хомо сапиенс, нареченият разумен човек, ще запази някаква своя неразделна част от миналото.

Но земната своя, или човешката такава? А и коя част е земна, коя - човешка, доколко те не се припокриват и коя взема, или би трябвало да взема, превес над другата? Въпросът е прастар не само от гледна точка на научната фантастика, но и чисто етически - дори извън конкретния си контекст. Пита, Клифърд Саймък, а и не само той - как едно недоизградено общество на изкуствени вътрешни вражди и невъзприемчивост към чуждото, дори просто различното, може да се самопревъзмогне. И дали въобще може, или сме изгубили окончателно толерансът и толерантността? И макар и в своя „Върколак” да дава само едната страна на медала, вижда се и достатъчно от обратната, за да си изградим свой собствен отговор.

Защото древният въпрос все още без отговор е дали ще е по-лесно, даже по-изгодно, средата да се пригоди към човека или пък обратно - да пригодим човека към средата. Не само из фантастичните творби, а и по принцип - просто способите и мащабите са различни.

Иначе, "Върколак" е просто разказ, макар и удължен, непретенциозен, с много отворени краища, но и без нито един отговор - само въпроси, които като че ли са все така обективни. А дори въпросите се задават ребром и на заден фон, от друга гледна точка е доста действен, почти приключенски. Но въпреки това е и едно от произведенията на Саймък, които дори и да не блестят, се нареждат сред по-сериозните, излезли изпод перото му - пък ако ще и тематиката да изглежда едва ли не злободневна.

--
За коментари: http://www.sivosten.com/forum/viewtopic.php?p=201350#201350


Допадна ли ви този материал? (0) (0) 3977 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (2) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.