Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Харуки Мураками: "На юг от границата, на запад от слънцето" (ревю) - Харуки Мураками, Съвременна проза, "South of the Border, West of the Sun", Японска литература
Харуки Мураками: "На юг от границата, на запад от слънцето"

Автор: Ангел Генчев, събота, 15 март 2008.

Публикувано в Статии :: Литература; Предложи Гледна точка

Гледна точка: Харуки Мураками: "На юг от границата, на запад от слънцето" от Йордан Попов


Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Трябва да призная, че новата книга на Харуки Мураками донякъде ме изненада. Вече бях попривикнал към известна доза фантастично-философски краски, добавящи допълнителна специфична пъстрота към палитрата на описанието му и този далеч по-земен, почти ежедневен разказ ме завари отчасти неподготвен.

Защото "На юг от границата, на запад от слънцето" е точно разказ, ретроспекция към дългия и трънлив път на съзряването на едно обикновено момче през погледа на възрастния и вече улегнал мъж. Разказ романтичен, носталгичен и малко самокритичен, от зората на ранното юношество, та чак до средната възраст. И може би именно поради неизбежното ми хромозомно съчетание и вече достатъчния брой навъртени лета, макар и да съм далеч от възрастта и улегналостта на главния герой, ме впечатли до такава степен – произведението на японския новелист засяга онези жилки на юношеството и въобще размирните години от изграждането на един мъж като личност, които обикновено остават скрити и заделени настрана от чуждото внимание. Моменти, търпящи преосмисляне насаме, но и такива, които никога не се забравят – първата любов, първите грешки във взаимоотношенията, които обикновено са и фатални, полагането на руслото на бъдещия собствен живот, вземането и налагането на лични решения, преди да са се превърнали в рутина. И, разбира се, и още и още допълнителни по-къси моменти, оформящи пълно цялата доста многоцветна картина - или поне хаотична мацаница – в главата на младия мъж.

Не, че "На юг от границата, на запад от слънцето" е подходяща само за мъже – даже напротив. Освен това е написана елегантно, стройно и повествованието сякаш тече от корица до корица, и читателят някак не усеща кога е стигнал до края. А този път и особеностите на местната култура не са толкова натрапчиви, даже бих казал обратното - по-голямата художествена откровеност на японския автор, изразена в две-три по-вулгарни сцени, които в европейско произведение сигурно щяха да предизвикат ураган от критика, уплътняват мисълта му, оставяйки впечатлението, че съвсем нищо не е премълчал. А и като че ли наистина не е.

--
Повече информация от страницата на ИК "Колибри"...

--
За коментари: http://www.sivosten.com/forum/viewtopic.php?p=200783#p200783






Допадна ли ви този материал? (1) (0) 4519 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (7) 



Читателите на тази статия се поинтересуваха от:
No Country for Old Men (2007)
Defense Grid: The Awakening
Айзък Азимов (1920-1992)
Death Rally
Vampire Princess Miyu
AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.