Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Карло Чипола: "Алегро (ма;-) нон тропо" (статия) - Карло Чипола, Общество, Сатира, Хумор
Карло Чипола: "Алегро (ма;-) нон тропо"

Автор: Ангел Генчев, понеделник, 10 март 2008.

Публикувано в Статии :: Литература; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Ако имате време за един бърз смях, който винаги е здравословен, постарайте се "Алегро (ма;-) нон тропо" да ви е под ръка. Краткото хумористично произведение на италианския икономист Карло Чипола, започнало бурния си живот като обикновен апокриф, разпространяван между приятели и познати дори е съставено от две доста различни части, по-подходящи в зависимост от това дали търсите безоблачно жизнерадностно настроение, или пък сериозно приповдигнато такова.

Но да започнем от увода. Рядко чета началните слова, а предполагам и вие, но този път направих изключение от чисто любопитство - въведението е авторово, а пък Карло Чипола ми е съвсем непознат, доколкото и от икономика не се интересувам ама въобще. За което изключение обаче никак не съжалявам, и препоръчвам да го направите и вие - уводът на практика може да се приеме за жива трета част от книгата, нещо като недълго есе на тема "Що е то хумор и как се сервира", даващо един от най-хубавите погледи върху това завидно човешко качество, които въобще някога съм срещал. А преминавайки вече към карикатурните краски на "Ролята на подправките (и в частност черния пипер) за стопанското развитие през Средните векове", вече можем да оценим предпоставките, които ни създава, и съвсем практически. Освен чисто професионално, но не и натрапчиво в тази насока - т.е. само с няколко икономически щрихи - Чипола не пропуска да се пошегува и с някои от по-екстремните теории за историята на Средновековието, от началото до края, с църквата, държавната политика, разбира се и с италианците, които пък - за пореден път се убеждавам - явно доста напомнят българите и правят хумореската още по-близка и забавна, но не и напълно несериозна.

Втората част на книгата обаче трябва да се превърне в задължително и настолно четиво за всеки, който общува с повече от трима души средно на ден, да не говорим за големи количества и тълпи. "Принципи на човешката глупост", от първия, та до петия принцип е произведение на абсолютния гений. Никога не съм си представял, че петдесетина малки странички могат до такава степен да ми просветлят изведнъж - е, поне лично на мен - неща над които съм се замислял, чудил или пък дори тормозил от не помня колко време, и то по такъв кратък, ясен, структуриран и неоспорим начин. Защото в и без това алогичното по принцип човешко поведение понякога се срещат едни такива крайно странни случаи, събития и персони, за които ако просто чуеш от трето лице, ще речеш "Е хайде стига, това не може да бъде!". Пък ще се окаже, че може и още как. Карло Чипола от своя страна явно е успял да прозре по-нататък, че и да го подреди изящно математически, слагайки дебела точка на главоблъскането, или както днес го наричат - брейнсторминг.

В резюме, "Алегро (ма;-) нон тропо" си заслужава не само прочита - заслужава и периодично препрочитане, било за настроение, било за просветление - зависи от момента и повода.

--
Повече информация от страницата на ИК "Колибри"...

--
За коментари: http://www.sivosten.com/forum/viewtopic.php?p=200515#p200515


Допадна ли ви този материал? (2) (0) 3917 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Няма коментари 

AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.