Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: SciFi Series: Lexx (статия) - Сериали, Фантастични сериали
SciFi Series: Lexx

Поредици: SciFi Series

Автор: Иван Ж. Атанасов, събота, 08 март 2008.

Публикувано в Статии :: Филми и анимация, На малкия екран; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Лекс... нещо средно между SciFi за възрастни и комедия, сериал с голям потенциал, чиято реализация, уви, сякаш куца. Ако обаче ви се свърши всичко за гледане и абсурдът, натурализмът и дори фетишизмът до известна степен ви привличат, може би е време да се замислите за Лекс. В сериите преобладават палячовщината и абсурда, напредналата, но винаги неработеща качествено технология и рефрени, които чак ти влизат в сънищата с честата си повторяемост - "до Зев аз лежа" например. Цялата тази смес е забавна и доста любопитна в мини сериите, но в последвалите ги епизоди започва да боядисва чашите и да оставя блудкав кисел вкус в устата. Сякаш на сценаристите им е свършило гроздето и се опитват като същи Исус да превърнат голата водица в първокласно вино (с тази разлика, че използват спирт, боя и есенция и крайният продукт далеч не е първокласен).

Но все пак да се върнем към нещо по-материално от моите размисли и страсти на тема поредната SciFi сапунка. Тъй де, не, че не мога да претендирам, че съм навътре в материята. Изгледал съм почти всичко, което е излизало на малкия (че и големия) екран, включително някои съвсем екзотични експерименти, така че мнението ми би трябвало да е поне малко меродавно. Но вкусовете на хората са различни, което значи, че освен личното мнение трябва да представя и малко сухи факти. Както се пееше в една небезизвестна песен - "Почвам... рими да измислям за вас".

Едно от нещата, които според мен куцат сериозно на Лекс, е екипът. Абсолютно неестествено е всичко да се върти около трима герои, единият от които няма чувства, което обуславя слабата концентрация на внимание и реплики съответно към и от него, и една панаирджийска латерна. Още повече, че самият кораб е толкова голям, че липсата на малко по-солиден екипаж прави невъзможно зрителят да се потопи в чудесата на техниката на Неговата Сянка. В резултат сме затворени в сумарно 4 помещения, като броим банята и спалнята. Добре, сценаристите се концентрират извън кораба, но все пак остава смътно воайорското желание да надникнем в него.

Да оставим това мое малко неудоволствие и да преминем към голямото ми разочарование. Второстепенните персонажи в много сериали правят разликата. Например, по-голямата плътност на страничните роли в Stargate Atlantis, правят една сериозна разлика в сравнение с братската съве... американска продукция със същото име, но с едно SG-1 накрая. Въпреки с една идея по-слабите основни персонажи и леко изчерпаната вече схема, от която, слава Богу, се поотърсиха. Същото се наблюдава в повечето серии, включително и при мастодонта Star Trek и широко обожавания от редакционните SciFi сапунени баби - Babylon 5.

Освен това персонажите не търпят почти никакво развитие. Доколкото промяна в образите изобщо се случва, то е просто изблик на смелост в един страхливец или емулирано чувство на вина от ходещ труп, например. След смяната на Зев пък единственото добро нещо за заменилата я Ева Хаберман е, че от време на време ни показва прелестите си.

Специалните ефекти - нищо особено, макар че има някои попадения. Но все пак Фарскейп също не блестеше с някакви специални ефекти, но остави далеч по-различно впечатление. Все пак златна звездичка за създателите на Лекс, че са се сетили, че вътрешността на един жив организъм трябва да е леко гнусна (все пак замислете се дали е много красиво в стомаха, червата или някоя от другите ви кухини). Давам им още една, че най-сетне са се сетили, че достатъчно развитата наука и технология може би е логично да успее да създаде интерфейс за непосредствена комуникация с живия кораб, и трета звездичка за това, че е първият жив кораб, на който си му личи от пръв поглед, че е жив. Също така храненето като елемент от цикъла на живота, както и отделянето са включени и, слава Богу, ограничени и направени достатъчно естетично, че да не дразнят. Друг е въпросът, че някои от тези елементи в други сериали бяха реализирани далеч по-добре.

И тъй, бих могъл да задълбая и в звуковите ефекти и саундтрака, които са на доста високо ниво и да продължа да правя аутопсия на горкия Лекс, но започвам да се чувствам неудобно, ровейки дълбоко в горката живинка. Затова мисля да премина към заключението. Но преди него... За Бога, Лекс наистина прилича на насекомо, но само на мен ли ми се струва, че от повечето ъгли мяза и на... фалос? Ангел Генчев вече спомена това влечение на дизайнерите, но тук направо е докарано до абсурдизъм. Все пак, ако трябва да съм честен, в Лекс този елемент поне се вписва в цялостната постановка на сериите, така че не бива да му се връзва кусур.

И в заключение – Лекс се характеризира с оригинални хрумвания, на места е изключително забавен, за сметка на това пък е много тежък за гледане. Може би това е първият SciFi сериал, от който не мога да изгледам 3 серии една след друга, без да се разнообразя. Тромав и еднообразен е на места, но на други е очарователен. Уникален и единствен е в някои от елементите си и в същото време шаблонен в други. За Лекс може да се каже, че ако изгледате само мини сериите и арката в трети сезон, няма да изгубите нищо. И макар и казано в друг смисъл - може би едно от най-хубавите неща е краят. Не ме разбирайте погрешно - просто за първи път виждам добре направен край на сериал. Дори любимият ни и "мислен" Вавилон 5 с продължението си с пети сезон и с deus ex machina отрязването на главата на Crusade оставя чувство на незавършеност и незадоволеност след последния епизод.

И въпреки казаното дотук - ако имате възможност, желание и нямате нещо по-добро за гледане, Лекс си заслужава да го обмислите като вариант за прекарване на малко свободно време.

--
За коментари: http://www.sivosten.com/forum/viewtopic.php?p=200431#200431


Допадна ли ви този материал? (2) (0) 4637 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Няма коментари 

AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.