Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Ърнест Гари Гайгекс (27.07.1938 г. – 4.03.2008 г.) (статия) - Биография, Ролеви игри
Ърнест Гари Гайгекс (27.07.1938 г. – 4.03.2008 г.)

Автор: Ива Коевска, петък, 07 март 2008.

Публикувано в Статии :: Игри

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

На 4 март 2008 г., само ден преди световния Ден на Водещия, Ърнест Гари Гайгекс не хвърли своя fortitude save vs. death и смени равнището си на съществуване. Пионерът на ролевите игри, съавторът на емблематичната Dungeons&Dragons си отиде след продължително боледуване.

Ърнест Гари Гайгекс се ражда в САЩ през далечната 1938 г. Едва 5-годишно и с развинтено въображение американчето започва да се забавлява с шах и нещо, доста подобно на днешния LARP. Между 5-ата и 15-ата му година двамата с Дейвид Кайе усъвършенстват игрите си. През 1953 г. Ърнест Гари се сблъсква с тактическите игри с миниатюри. Постепенно желанието му за по-интересна и жива игра го кара да обогати правилата на хобито си с употребата на разнообразни зарове освен стандартните 6-стенни. Той обаче не спира дотук. В зависимост от миниатюрите младежът въвежда и разработва система от допълнителни “домашни” правила – каквото носи върху себе си фигурката, това се отразява върху “статистиките” и.

През 1967 г. Гайгекс организира първия в света Gen Con. Едва ли е съзнавал, че събирайки 20 души в собственото си мазе, създава история. Камерното събитие постепенно се разраства до най-голямото ежегодно хоби събиране в САЩ. Благодарение на Gen Con-а, наближаващият 30-те Ърнест Гари се среща с Браян Блюм и Дейв Арнисън. Няколко години общите им интереси ще дадат впечатляващи плодове.

Междувременно през 1971 г. Гайгекс и Кайе създават Chainmail, тактическа военна игра с миниатюри, от която сравнително скоро след това се ражда и Dungeons&Dragons. Две години по-късно двамата решават, че могат да превърнат хобито си в нещо повече и основават Tactical Studies Rules, компанията, на която и предстои да издаде на хартия Dungeons&Dragons (през 1974 г.), Advanced Dungeons&Dragons (през 1977 г.) и едно подобаващо количество допълнителни книги след това.

Въпреки че в един момент TSR се превръща в обект на алчност и разсипия, Гайгекс я напуска едва през 1985 г., докато работи по анимационния сериал Dungeons&Dragons (който и до днес си остава ненадминат като пресъздаване на атмосферата на играта). Междувременно обаче той си остава фактор в ролевите среди и работи не само за популяризирането на хобито, но и за неговото непрекъснато развитие. Издава и няколко периодични издания за хобито, като известно време списва колонка за The Dragon.

След като напуска TSR, Гайгекс работи по системите Lejendary Adventures (издадена през 1999 г.) и по Castles&Crusades (2005 г.). Създава играта Dangerous Journeys и различни модули за системата d20. В последните си творчески проекти Гайгкс работи по създаването на игри с опростени правила, тъй като според него ролевото хоби се усложнява излишно.

Гари Гайгекс иска светът да го запомни като "човекът, който наистина обича да играе ролеви игри и да споделя хобито и познанията си с околните." Е, ролевото общество ще го запомни като човека, на когото дължи бягството си от реалността.


--
За коментари: http://www.sivosten.com/forum/viewtopic.php?p=200395#200395


Допадна ли ви този материал? (0) (0) 3690 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (7) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.