Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Откъде да си купим пералня? (статия) - За дома
Откъде да си купим пералня?

Автор: Т. Христов, събота, 23 февруари 2008.

Публикувано в Статии :: Публицистика; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Накратко

Виж още: За дома [7]

Преди да пристъпим към размисли за покупката на този тъй важен домакински уред, добре е да се запитаме дали наистина ни трябва. Стоп, представям си вече възмутените физиономии, в днешно време се смята едва ли не задължително за всяко домакинство да има миялна машина, а какво остава за пералня. Съгласен съм, че романтиката на жени, запретнали поли и бухащи чаршафи в реката, отдавна е отминало, Биляна бели платно край Охридското езеро чак след третата ракия. Обаче ако човек е принуден да избира между хладилник и пералня, кое ще предпочете? Ако сте намерили начин да изстудявате бира в пералнята, моля, пишете един мейл, можем заедно да намерим нова пазарна ниша...

Между другото е широко разпространена заблуда, че пералнята прави прането чисто. Ами не, вината за това е на праха за пране. Какво прави уредът - удавя във вода бедните мръсни дрехи, после ги джурка, мята насам-натам, обръща, мачка и в крайна сметка изпомпва водата. Ако пропуснете да сложите прах, вярвайте ми, прането ще си е толкова мърляво, колкото и преди това. От друга страна съвременната химия е толкова напред, че всеки средностатистически прах за пране върши чудесна работа, дори и без да ухае на сълзи или ментолки. Дори можете да си симулирате пералня вкъщи - натъпквате прането в някой леген, поръсвате обилно с прах, заливате с гореща вода, после завъртате легена по часовниковата стрелка няколко пъти, изплаквате и готово. Будната студентска младеж успя да разработи подобрение на този метод - мачкате прането с крака, докато се къпете върху него - така консистенцията на дрехите приближава една и съща сива стойност, а и уханието им завинаги ще се свърже с вашата светла личност.

Но ако все пак разполагате с нужните средства и твърдо сте решени да закупите пералня нека продължим нататък. Нова или втора употреба, внос от Холандия/Дания/Германия? Обикновено изразът "счупеното носи щастие" не се отнася за домакинските уреди, а и - без да съм расист - отношението ви към кой да е уред ще се промени коренно, ако видите негър да си пере маратонките в нея. Така че нека да е нова. Веригите от магазини за бяла техника и хипермаркетите предлагат невероятно разнообразие от марки и модели, но всъщност при по-внимателно вглеждане се оказва, че нито е невероятно, нито е особено разнообразие. Истината е, че всички продават една и съща стока. Така че освен да дебнете за промоция, е добре да се поинтересувате от "екстрите", които съответните продавачи предлагат. Някои обещават безплатен транспорт, други се кълнат, че сами ще я монтират, трети пък рекламират доставка до врата. Последното е важен елемент, особено, ако живеете на висок етаж - бързо ще разберете, че земното притегляне има и паричен еквивалент, най-вече в случаите на развален асансьор. Също така ще се убедите, че двама товарачи от ромски произход са не по-малко сръчни от ракета-носител, ако са мотивирани със съответния брой финикийски знаци.

Марката на самата пералня всъщност не е от особено голямо значение, ако не вярвате, ще ви разкажа за онзи популярен завод край Мюнхен, който се държи от фирма, А и фирма Б с точно 50% участие на всяка от тях. Така че всяка четна пералня слизаща от конвейера носи марката на фирма А, а всяка нечетна - на фирма Б. Честито. Много по-важен е моделът пералня. Вертикалните са по-компактни и заемат доста по-малко място, но понеже се пълнят отгоре, не можете да оставяте върху им списания или любимите бегонии на тъщата. Освен това затварянето на казана рано или късно се износва. Затова пък класическата хоризонтална пералня е огрооомна. И внушителна. Ах, как блести центрофугата, как лъщят копчетата. Мечта. Все пак се загледайте в енергийния клас - ако е по-малко от "А" сметките за ток могат да бъдат изненадващо дълги. Количеството пране също не е за пренебрегване, колкото и да тъпчете с крак, някои дрехи ще се наложи да оставите за втори тур, ако не разполагате с голям обем на центрофугата. Оборотите не са чак такъв проблем, в крайна сметка си купувате домакински уред, а не струг или състезателна кола.

И така уредът-мечта е вече вкъщи. Ако не се чувствате сигурни при монтажа, извикайте водопроводчик, но в общи линии нещата не са толкова сложни - има маркуч за входяща вода, има и такъв за изходяща. В най-лошия случай от четвъртия път ще ги свържете правилно, така че в мивката да не изригва внезапно гейзер сапунена вода. Пералнята трябва да се нивелира, тоест да е в идеално хоризонтално положение спрямо пода. Има ли наклон, купете си траперска шапка и ласо и се пригответе за дълга гонитба из вкъщи, особено когато уредът вдигне високи обороти и тръгне да центрофугира. Естествено съвременните перални са далеч напред в сравнение с древната си посестрима "Перла 05", която успяваше да произведе звук на излитащ самолет и ранен тиранозавър едновременно, но все пак доброто нивелирането ще ви спести досадния шум. Последният тънък момент преди да запалите пура и да отпиете от чашата със скоч, наслаждавайки се на поредната си придобивка, е чисто монтажен. При транспорт центрофугата на пералнята се закрепва за корпуса с е-е-е-ей такива дълги винтове. Които трябва да се отвъртят преди да натиснете копчето Start, за да не изпаднете в положението на един мой съсед, когото заварих преди две седмици възседнал новичката си пералня с четири тома "История на България" в ръце. Докато се опитваше да се задържи върху й, досущ като участник в родео, успя -подсмърчайки - да обясни проблема. Един гаечен ключ и две бири по-късно опърничавата пералня беше укротена в ъгъла и до ден днешен не е гъкнала.

И в заключение - пожелавам ви успех при търсенето и късмет при употребата на този тъй любим домакински уред, допринесъл за еманципацията на жените повече от десет феминистки организации накуп.

--
За коментари: http://www.sivosten.com/forum/viewtopic.php?p=199523#199523


Допадна ли ви този материал? (3) (0) 7572 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (210) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.