Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Жертва на спасение (2007) (статия) - Драма, Кейси Афлек, Холивуд
Жертва на спасение (2007)

Поредици: Оскари 2008

Автор: Т. Христов, вторник, 12 февруари 2008.

Публикувано в Статии :: Филми и анимация; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Gone Baby Gone (2007)

Разочарованието. Разочарованието има толкова много и различни лица. Може да си подведен от собствените си завишени очаквания, да си надценил истинската стойност на нещата и тогава разочарованието е по-скоро личен провал на способността ти да си обективен и безпристрастен. Може и да си разочарован, просто защото не си очарован. Но най-лошото разочарование е, когато предвиждаш задаващия се провал, осъзнаваш недостатъците и ти иде сам да хванеш нещата в свои ръце и да оправиш очевидните грешки. Ако някога ми се е искало да участвам в заснемането на филм, то е било точно в "Жертва на спасение".

Филмът е правен по адаптиран сценарий и май оригиналната новела трябва да обере негативите за почти несвързаната история с толкова много и неочаквани обрати, че можеш да хванеш морска болест докато действието те люшка насам-натам. Усещането е като че ли филмът свършва по средата. И това се случва още два пъти - истински, обоснован и логичен край. Но не - като птицата Феникс историята възкръсва от пепелта, нарамва героите под мишница и смело продължава напред. Накратко - двама частни детективи разследват отвличането на малко момиченце. Естествено полицията не е очарована от факта, но двете страни си съдействат по случая. Резултатите обаче са плачевни - и в буквалния и в преносния смисъл на думата. Но този случай се превръща във важна нишка, която разплита кълбо от съдби, хора, трудни решения, чувства, дълг, морал.

Ако трябва ей така с пръст да посоча човека, допринесъл най-много за провала на филма, това несъмнено ще е Кейси Афлек (между другото брат на сценариста и режисьора Бен Афлек, а също така и зет на небезизвестния Хоакин Феникс). Направим ли конкурс "Най-неподходящия актьор за роля", Кейси Афлек ще обере наградите. Представете си някой с физиономията на Хю Грант да размахва пистолет, да псува, да се опитва да се държи нахакано и агресивно и ще ви стане ясно за какво става дума. Да беше английска комедия - да го преглътнеш, а то сериозен филм, драма. Изключително слабо изпълнение, неубедително и насилено, дори дразнещо на моменти ("Хей, мън-мън, какъв ти е проблема, мън-мън"). Всъщност във филма се появяват Морган Фриймън и Ед Харис, но ролите им са толкова епизодични, че не спасяват общата картина. Единствено може би Ейми Райън печели позитиви с превъплъщението си на безотговорна и пропаднала майка, за което е и отличена с номинация за Оскар за поддържаща женска роля.

И за да обобщя - разочароващ филм. Слаб сценарий, неподходящи актьори, неумела режисура. Някъде там може би трябваше да видя разнищен проблема за избора между дълга и съвестта, между приятелството и честта. Ще го видя... в някой друг филм.

--
За коментари: http://www.sivosten.com/forum/viewtopic.php?f=19&p=198611#p198611


Допадна ли ви този материал? (0) (0) 4051 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (10) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.