Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Джуно (2007) (статия) - Комедия, Холивуд
Джуно (2007)

Поредици: Оскари 2008

Автор: Т. Христов, петък, 08 февруари 2008.

Публикувано в Статии :: Филми и анимация; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Juno (2007)

Със сигурност щом се чуе за тийн-комедия, първото име, което изплува, е "Американски пай". Не че е най-сполучливия филм по темата, нито пък най-известния, но поредицата е чудесен пример за типичната тийн-комедия: плосък хумор, изнасилени лафчета, очевидно смотани герои и в общи линии нелепи ситуации, които по-скоро предизвикват полусъжалителна усмивка вместо чистосърдечен смях. Затова и останах искрено изненадан като научих, че подобна комедия е номинирана за Оскар в категорията "Най-добър филм". Още отсега мога да го заявя - "Джуно" няма нищо общо с филмовите стереотипи.

16-годишната Джуно (между впрочем кръстена на древноримската богиня Юнона, жена на Юпитер) е странно момиче, което живее в - да кажем - нормално американско семейство, втори брак на бащата с що-годе разбрана мащеха. Проблемите й всъщност започват когато случайно забременява, нещо, което е повече присъщо на майките и учителките, отколкото на невръстни тийнеджърки. Обаче вместо да направи логичния в подобни случаи аборт, тя решава да запази бебето и да го дари на семейство осиновители...

Филмът е хем комедия, хем твърде зрял, и под формата на шеги и закачки прави фин разрез на чувствителни теми като любов, приятелство, вярност, брак. Джуно не само помъдрява по време на бременността си, но и става повод за разплитането на сложни семейни взаимоотношения, когато всеки трябва да реши кое е най-важното в живота му - семейството или кариерата, личната свобода или компромисите на съвместния живот. Момичето - поставена в доста необичайна ситуация - се научава да цени хората, които наистина държат на нея и винаги ще я подкрепят и харесват, независимо дали е добра, лоша, хубава, грозна или просто бременна.

Елън Пейдж обира овации с начина, по който играе ролята си, макар все пак образът й да губи известна реалност и плътност - просто е малко невероятно човек да проявява такава рядка зрялост на тези години. А самият филм използва музиката не само като фон, но и като илюстрация на мислите и постъпките на главната героиня, фриволни веселяшки песнички подчертават някоя необичайна гледна точка или представят събитията под неочакван ъгъл, така че зрителят е принуден да бъде и слушател. Като цяло филмът всъщност е една простичка и обикновена история, разказана по интригуващ начин, което пък може би е основанието да се бори за отличие като най-добър филм за 2007 година.

--
За коментари: http://www.sivosten.com/forum/viewtopic.php?p=198255#198255


Допадна ли ви този материал? (4) (0) 6949 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (14) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.