Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: От къде да си купим компютър (статия) - Компютри
От къде да си купим компютър

Поредици: Хардуер

Автор: Иван Ж. Атанасов, сряда, 23 януари 2008.

Публикувано в Статии :: Популярни; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Накратко

Виж още: Компютри [28]

Как да си изберем компютър? От къде да го купим? Покупката на компютър, имайки предвид, че цените им са сравнително високи на фона на средната работна заплата, е отговорна работа. Така че, всеки си е задавал горните въпроси, задавал ги е на приятели и познати и е ровичкал в интернет в търсене на отговор. Въпреки че няма да ви отговоря със статистически данни или обстойно изследване на 100 магазина в София и страната, си мисля, че с годините – и най-вече през последната – съм понатрупал доста опит в тази сфера, пък и доста хора са споделили впечатления, тъй че поне за относителна точност статията може да претендира.

Ако се информираме основно от пощенските си кутии, отговорът би бил ясен - или ще започва с техно- или ще е някой друг голям магазин за бяла и черна техника. Няма особено значение, защото всичките тези магазини могат да бъдат сложени под един знаменател, поне за нуждите на настоящата статия. Лошото при тях е, че продавач-консултантите им, въпреки полаганите кански мъки да бъдат полезни, при малко по-щекотливи въпроси започват да издишат и като цяло съвет трудно биха могли да дадат. Също така индивидуалното отношение към клиента в един от големите магазини, квинтесенция на което беше фразата "не виждаш ли че съм с клиент, бе, ей там са – гледай колкото искаш", ме покърти. Аз не съм ли клиент? Поне потенциален?

Ценовият показател също лъже до някаква степен, имайки предвид, че обикновено асемблираните им системи включват по-евтини дъна, по-малко рам – все неща, които никога не биха ни препоръчали в специализиран магазин при избор на компютър, и биха се опитали да ни разубедят, защото просто по-добре работещата система е по-добра реклама. Гаранционният сервиз също е малък кошмар и има някои наистина странности в него, но като цяло е на не лошо ниво, въпреки че има още много път да извърви до точката, при която клиентът не отива с новозакупената си техника и свито сърце, питайки се "to be or not to be", иначе казано - "ша го биде, или нема да го биде", а просто с леко раздразнение от неудобството.

Специализираните магазини, от друга страна, освен че също предлагат сглобени конфигурации, предлагат и достатъчно експертно мнение, което е насочено (при повечето големи в бранша) към клиента, а не към пробутване на боклуците в склада. Дори нищо да не разбирате от материята, след кратък диалог ще ви препоръчат нещо, което напълно ви задоволява. Имайте предвид, че тук вече не говоря за асемблираните системи, за които важи голяма част от споменатото при магазините за бяла и черна техника, а за подбрани части от каталога, които се сглобяват (фирмите предлагат тази услуга, спокойно). Цената на готовата система почти сигурно ще надвиши тази на абсолютно идентична вече асемблирана, но шансът да намерите точно това, което сте си избрали асемблирано е нищожен. Вентилатори, захранвания - от тях се пестят добри пари, въпреки че са ключови за добрата работа на PC-то ви. Тъй че цената ще е по-висока, но и машината ще работи по-добре и ще ви радва по-дълго преди да изревете за нова.

При гаранционния сервиз обаче нещата са доста различни и тук вместо празни приказки ще дам направо един пример. Наскоро закупих една чувствителна към статични разряди част, която имаше 3 години гаранция. Придвижвам се спокойно към нас, тръгвам да я инсталирам и за първи път от много години пренебрегвам поне половината правила, на които са ме учили. Ефектът беше поразителен - вадя я от антистатичното пликче и се чува (и вижда) разряд. Нормално, въпросната част не работеше. На следващия ден се връщам, казвам "не бачка" и гордо вадя гаранционната карта и съсипаната (от мен) част. След което, тя ми се заменя за под една минута. Без формалности и с извинението: "Извинете ни за причиненото неудобство. Приятен ден". Голяма разлика от време оно, когато доста често се гледаше да се извъртят нещата така, че клиента да е поне малко виновен, така че дори и да му смениш частта да изпиташ перверзното удоволствие, че си го смачкал. А в случая ще си призная, че бих направил точно това и бих отказал да уважа гаранцията (при това с право).

В заключение бих казал, че най-добре да си купите компютър от специализиран магазин, по-възможност по-голям, и след консултация с продавача, с който да подберете точната конфигурация. Ако все пак не ви се занимава с това и предпочитате нещо готово, бих ви насочил към появилите се наскоро магазини, които са се специализирали точно в продажба на асемблирани системи и лаптопи - хората имат опит и са въвели доста европейски практики, което ги прави доста удачен избор. Чак на последно място поставям магазините за бяла и черна техника, които може би ще изминат пътя до предпочитаното място, но в момента още сме далеч от светлото бъдеще, когато ще си взимаме нова пералня и компютър от едно място, за жалост.

А за конкретния избор на машинката - поразпитайте. Все има приятел, познат или познат на познат, който да ви обсипе с ненужна информация по въпроса, която да ви хвърли в още по-голям размисъл. Има и достатъчно форуми за целта, някои от които дават не лоша информация, а пък и винаги бихте могли да се възползвате от коментарната тема на тази статия. Късмет и със здраве да си я ползвате.

--
За коментари: http://www.sivosten.com/forum/viewtopic.php?p=196924#196924


Допадна ли ви този материал? (1) (0) 5244 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (5) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.