Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Георги Малинов: "Орфеус слиза в ада" (статия) - Българска литература, Българска фантастика, Георги Малинов
Георги Малинов: "Орфеус слиза в ада"

Автор: Димитър Стефанов - Cliff, петък, 18 януари 2008.

Публикувано в Статии :: Литература; Предложи Гледна точка

Гледна точка: "Орфеус слиза в ада" - с какво е постлан пътя му? от Т. Христов


Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Всички пътища тръгват от Плиска...

Тъй като за българската фантастика се знае сравнително малко, първо смятам за започна с едно представяне на автора. Роден е в Пазарджик преди петдесет години (без някой друг месец). Явява се един от основателите на тамошния клуб Аркадий и Борис Стругацки. Макар и завършил икономика и работил както по специалността си, така и като програмист, Жоро пише като професионалист. Повестта му Вирт излиза в едноименния сборник на Квазар, а негови разкази са печелили награди както в Таласъмия, така и в конкурсите на Аргус. Нещата, които пише са толкова разнообразни, че ако не са някои специфични моменти, трудно можеш да се досетиш, че са писани от един и същ човек. И наистина, на Жоро се отдават с еднаква лекота както фентъзи, така и кибер-пънк или пък антиутопия. Ето защо, можете да си представите моето нетърпение, да подхвана и неговата нова книга.

И така, първо смятам да ви разкажа за света, в който се развива действието. България на три морета? А защо не една България, разпростряла се върху цяла Европа и пуснала пипала на юг към Африка и на изток към Азия. Една България в началото на великите географски открития, когато не италианец ще открие новата земя и не португалец ще направи първото околосветско пътешествие. Един свят, в който германците се наричат българи на севера заради дисциплината и трудолюбието им, всички важни решения се решават в Плиска, а панаира в Пловдив събира стотици хиляди хора. Империя с ясно указани закони, които се спазват и важат както за княза, така и за най-бедния човек. Свят, в който всеки има своето място под слънцето, стига да живее така, че да не вреди на другите.

Според заглавието можем да очакваме препратки към митовете за Орфей и те наистина присъстват в романа, но не са основен елемент. Другото, което читателя може да очаква са ярките, запомнящи се образи. Всеки герой (и тук нямам предвид само главните) си има своята индивидуалност, която го прави важна част в сглобяващия се страница след страница пъзел. А първото парченце от загадката идва след убийството на повелителя на малка крепост в Родопа планина, последвано от смъртта на пловдивския деспот. Така Орфеус - колобър на служба при княза получава мисията да разбере какво става в този забутан край на империята. Неговите спътници (и главни действащи лица) са Смилец - един от специалните княжески бойци и Хито - тайният им коз. Действието се развива плавно, но достатъчно бързо и интригуващо, а свежото чувство за хумор на автора е един от големите плюсове на книгата. Кълбото се разплита бавно и полека, но Орфеус неизменно върви към разрешаване на мистерията. В заговора се включва църквата, селяните от близкото село, та дори и близките до покойния владетел люде. Атмосферата е много автентична и книгата така те увлича, че не сещаш как времето е минало и с Орфеус сте стигнали до прага. До мястото, от където няма завръщане. Или поне не и в познатия нам свят. В книгата се поставят много умело въпросите за свободната воля, за отговорността при вземането на решения и за носенето на последствията. Както и дали наистина желанието за разруха е едно от нещата тласкащо хората напред? Доколко сме готови да рискуваме и какво можем да заложим в търсене на Истината... А на последните няколко страници от книгата най-сетне разбираме какво и къде е адът. Поне според Орфеус.

Купете, прочетете и няма да съжалявате.

--
За коментари: http://www.sivosten.com/forum/viewtopic.php?p=196547#196547


Допадна ли ви този материал? (0) (0) 4715 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (72) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.