Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Мишел Гримо: "Народът на моретата" (статия) - Библиотека "Галактика", Мишел Гримо, Научна фантастика, Френска литература
Мишел Гримо: "Народът на моретата"

Поредици: Библиотека "Галактика"

Автор: Ива Коевска, понеделник, 24 декември 2007.

Публикувано в Статии :: Литература; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Заравям се в Библиотека "Галактика" с нетърпение и много любов. Събирах книгите дълго, с внимание и с обикаляне по сергии, с ровене в кашони и с джобни пари. Все още нямам цялата поредица, надали ще успея и да я събера, а и все още наваксвам с четенето. Открих истински съкровища и още толкова плява. Опитвам се да си обясня петокласните романчета със социализма и с цензурата, с нуждата да оправдаеш издаването на каквото и да е. Понякога разгръщам предговорите и търся "оправданието", което, облечено в думи, обикновено гласи "критика на капитализма и разложението". Питам се колко точно параграфа са били обречени на ампутация и колко книги така и не са стигнали до пазара.

Когато напосоки избера номер от рафтовете, не знам какво ме очаква. Повечето имена са ми съвършено непознати и най-често корицата не ми говори нищо. №33, Христовото число, се оказа "Народът на моретата" от Мишел Гримо. Тънка, почти незабележима книжка, която обаче не се жертва за изкуплението на човечеството, а по-скоро го изумява със своята наивност. Сюнгери от марс и градове-куполи над и под водата, роботи, номади. "Народът на моретата" е хаос, книга на противопостяването, антиутопия в стотина страници, която ражда предполагаема утопия. Романът е наивен от първата до последната страница в техническите и технологичните идеи, в отношенията между хората, в ценностите - стремеж към свобода, бунт, жажда за познание, самоунищожение, любов... Може би лаконичността на Мишел Гримо е причината книгата да изглежда толкова детска, написана сякаш набързо, вдъхновена от морето и ужаса от урбанизацията и ядрената енергетика...

Не толкова далеч в бъдещето земята се изчерпва в опит да захрани номерираното човечество. Липса на идентичност, механизиране и крайно консуматорство - това е всичко, което имат хората на градовете. Отвъд куполите, срещу тях, пък бродят номадите - с имена, с примитивни машини и с жажда за живот. Сблъсъците са неизбежни - номерата искат да изкоренят имената, техниката иска да впрегне живота... Целият роман е конструиран върху тези конфликти - сякаш Гримо познава единствено контраста като изразно средство.

От техническа гледна точка романът е пълен хаос - пластмаса, трансплантации на сюнгери от Марс и купища роботи. Дори не става въпрос за недоказани теории, идеите сякаш изскачат от нищото и се наместват по страниците без логическа последователност. Персонажите също си имат своите слабости - може би основна сред тях е липсата им на плътност и реалност. Те не са човешки същества, а просто имена с поредица от действия, които преследват цел - изтъкването на свободата като най-висша ценност. В крайна сметка романът не блести нито със сюжет, нито с персонажи, нито с визия за бъдещето. Може би само посланието му е забележително, макар и експлоатирано от толкова други "зелени" романи. Урбанизацията погубва земята, а консумацията изчерпва нас. Дали не е време да започнем да задоволяваме само най-примитивните си нужди и да обърнем гръб на лукса?

--
За коментари: http://www.sivosten.com/forum/viewtopic.php?p=195005#195005


Допадна ли ви този материал? (0) (0) 3583 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (1) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.