Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Сбогом, Ленин! (статия) - Драма, Европейско кино, Немско кино
Сбогом, Ленин!

Автор: Димитър Стефанов - Cliff, четвъртък, 29 ноември 2007.

Публикувано в Статии :: Филми и анимация; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

В годините преди да падне берлинската стена, не е имало съществени разлики между страните от източния блок. Дали живееш в България, Чехословакия или ГДР все е трябвало да чакаш 10 години за автомобил и 20 за жилище. Държавната политика пряко е зависила от Москва, а свободата и правото на личен избор са били сериозно ограничени. Не, че този режим не е имал своите плюсове - сигурна работа за всеки, ниско ниво на престъпността, сравнителна равнопоставеност между хората, но така или иначе преди близо двадесет години всичко това се сгромоляса заедно с берлинската стена.

Още първите кадри на филма ни връщат в 70-те години на миналия век, в една дача близо до Берлин, където сплотено социалистическо семейство се радва на почивните си дни. Малко по-късно мъжът извършва едно от най-сериозните престъпления - напуска страната, за да заживее във ФРГ. Семейството на невъзвращенеца преживява труден период, майката дори се лекува известно време в психоклиника, а децата са принудени да пораснат бързо. Престоят в клиниката до такава степен променя Кристияне, че цялата любов (та дори и повече), която е давала на съпруга си, сега отдава на обществото. Един истински строител на социализма - занимава се извънкласно с учениците си, помага на познати и приятели да пишат писма до различни институции по всевъзможни проблеми, бори се с всяка неправда, вярваща в доброто и справедливостта. А Ариане и Алекс малко по малко забравят баща си и заживяват нов живот.

Това е прологът на филма - едно начало, изглеждащо толкова познато и близко, че сякаш не го гледаш, а го съпреживяваш. Но скоро след това всичко се променя, светът се завърта на 180 градуса и тези, за които цял живот са ти пропагандирали, че са твои врагове изведнъж се оказват приятели. Малко преди това обаче Кристияне припада, виждайки как полицаи арестуват сина и на една демонстрация и изкарва осем месеца в кома. Пробуждането и е тежко, защото всичко, в което е вярвала се е срутило, а новият свят, изграден върху нейната Германия не е нещо, което би и харесало. Така де, Ариане е зарязало следването си, за да работи в Бъргър Кинг, а Алекс монтира сателитни чинии, за да влезе капиталистическия свят в повече домове. Или поне такова би било пробуждането и ако лекарите не бяха предупредили децата и, че трябва да я пазят от силни емоции...

Всъщност Кристияне се завръща в Източна Германия, макар и събрана в скромните 80 квадратни метра на нейния апартамент. Децата и не и казват за настъпилите промени и тя заживява своя стар живот. Но една лъжа води след себе си втора, трета и докато се усетиш си тотално оплетен в тях. Постепенно съседи, стари приятели, та дори и бивши ученици навлизат в конспирацията. Манипулират се телевизионни предавания, изнамират се стари вестници и списания, та дори и опаковките на храните се сменят. Времето отминава и семейството успява някак да запази тайната от Кристияне до края на филма, но преди това ни чака една истинска изненада. След повече от десет години мълчание майката разкрива една тайна, която е крила дълбоко в себе си. И ако лъжата на децата може да мине за благородна, то важи ли същото за нейната постъпка? Излизането на истината наяве и реакцията на децата й причинява големи вълнения на Кристияне и тя отново се озовава в болница с много малки шансове за живот. И все пак Алекс и Ариане намират в себе си сили да простят на майка си и да и покажат в последните и мигове една Германия, за която Кристияне винаги е мечтала.

Насладете се на два часа, които отлитат като миг и наистина те карат да усетиш драмата на семейството, да си спомниш с нотки на носталгия миналото и да погледнеш смело напред в бъдещето!

--
За коментари: http://www.sivosten.com/forum/viewtopic.php?p=193906#193906


Допадна ли ви този материал? (2) (0) 4913 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Няма коментари 

AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.