Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Легендата Deep Purple в зала Фестивална (статия) - Концерти, Рок
Легендата Deep Purple в зала Фестивална

Автор: Димитър Стефанов - Cliff, петък, 02 ноември 2007.

Публикувано в Статии :: Музика; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Накратко

Виж още: Концерти [31]; Рок [77]

Шести клас, когато прохождах в хеви-метъла, един приятел на баща ми ми подари две касетки. Великолепният четвърти албум на Zeppelin, който тогава не успях да оценя и някаква сборка на Purple, които доста харесах. С времето узрях за музиката на Zeppelin, докато Purple слушах все по-малко и по-малко...

Оттогава минаха доста години, концертите в България вече не са като преди. Съвсем доскоро си беше чудо ако група от ранга на Sodom дойде в нашата страна, докато сега кажи речи ежемесечно ни посещават всякакви музикални звезди. Но да си дойда на думата - предишните концерти на Purple в София бях пропуснал по независещи от мен причини и бях твърдо решен на 1-ви ноември да съм в зала Фестивална, заедно с още няколко хиляди куфеещи фенове. Но едно е да искаш, друго е да го направиш. Докато се усетя и билетите свършиха... Вече се бях примирил, че и този път ще ги пропусна, когато се намеси провидението. Буквално няколко часа преди концерта един приятел ми намери покана и ето ме мен пред зала Фестивална, чинно чакащ на дългата опашка, да вляза и да се разбия от рок!

Въпреки, че нито на билета имаше информация, нито по афишите около 19:30 на сцената излязоха Конкурент, които се опитаха да нажежат обстановката, но дай ми време за любов, защото аз съм твоя вечен конкурент някак не доведе до очакваните резултати. Радваха се хората и на родните рокаджии, но най-вече, защото с всяка тяхна песен приближиваше излизането на Purple на сцената. След петата си песен Конкурент се оттеглиха, а няма и половин час по-късно претъпкана зала просто избухна! На затъмнената сцена се бяха качили рок легендите и откриха с Pictures of home, окъпвайки ни в светлина и звуци.

Песните, които свириха ме изненадаха приятно, че и повече от приятно. Основно стари хитови парчета, любими не само на публиката, но и на групата. Както вече споменах за пръв път бях на техен концерт, така че нямаше как да не забележа невероятния синхрон между музикантите, лудите импровизации, преливащите една в друга песни, преплитащите се сола, страхотното настроение и най-вече тяхната енергия. Не знам откъде я вземаха, но не съм си и представял, че хора около 60-те могат да бъдат толкова ентусиазирани. Сякаш за пръв път излизаха на концерт и искаха да се раздадат на максимум. А публиката... публиката също беше невероятна, заслужаваше си напълно шоуто.

Into the fire, Strange kind of woman, Woman from Tokyo... Толкова бързо мина началото на концерта, че не усетих кога са изсвирили половината ми любими песни. Или поне пет процента. И след тази великолепна поредица вместо нещо за укротяване на страстите последва невероятното китарно соло. Ричи може и да е страхотен китарист, но и Стиви Морс не му отстъпва. Този човек правеше с китарата каквото си иска, а когато започна и заигравка с рифове на AC DC, Zeppelin, Hendrix и Guns бях просто тотално отнесен нанякъде. Очаквах едва ли не всеки момент да запее Робърт Плант или пък Аксел... Но малко по-късно Стиви ме върна там където бях, а именно на концерта на Purple. Лудото му соло беше свършило и останалите от бандата се включиха в следващата Knocking at your back door. А след това вече имаше малка почивка, за да не припаднем от куфеене. Lazy - това е песента. Уж бавна такава една, нетипична за Purple, а има живец и носи някакво необяснимо чувство за волност, за свобода. А веднага след мързеливата им песен беше ред на Дон Еъри (достоен заместник на Джон Лорд) да се прояви. Не разбирам много от клавишни, но имаше някаква магия и в неговото соло, което завърши с интрото на следващата песен. Знам от опит какво е чувството да усетиш човек, който познаваш от години като непознат. Но не знам как една толкова сработена група може да решат че са Perfect strangers, но така или иначе тази песен звучеше за всички нас в залата, а ние крещяхме, диво подскачахме и полудявахме. Последваха още две бързи парчета - Space truckin' и Highway star, където съвсем останах без глас, за да стигнем до кулминацията. На този концерт разбрах нещо важно - Smoke on the water може да е клише, но не и когато се свири от Purple. Публиката беше тотално изцедена, а групата наистина се раздаде и след като димът се разсея, сцената остана тъмна и празна. Но не задълго, защото след кратка пауза дойде времето и на биса. Hush - песен, която никой не знае на кой е, но за сметка на това всички и знаят текста. На на на на на на на на на на... Или нещо подобно. И други работи се пеят в нея, но хората масово бяха останали без глас (или поне тези покрай мен), затова посрещнахме със задоволство бас солото. Там поне ще мълчим. Роджър Гловър обаче беше на друго мнение. Аз лично досега не бях виждал разпявка с бас, но Роджър успя. Направи си солото завършвайки го с началния риф на Black night, към който се присъединиха и останалите и след една много дълга версия на песента концерта свърши. Този път наистина, макар залата още дълго да остана пълна и пеейки финалната песен.

За техните концерти съм чувал, че един с един не си приличат, защото по средата на някоя песен могат да се отдадат на такива щури импровизации, че започваш да се чудиш това пък коя песен беше. Не мога да потвърдя дали това е наистина така, защото това беше първият техен концерт, на който съм бил, но се надявам скоро пак да ги видя наживо. Заслужават си.

--
За коментари: http://www.sivosten.com/forum/viewtopic.php?p=192465#p192465


Допадна ли ви този материал? (1) (0) 5254 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (7) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.