Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: The Seeker: The Dark Is Rising / Началото на мрака (2007) (статия) - Фентъзи, Холивуд
The Seeker: The Dark Is Rising / Началото на мрака (2007)

Автор: Т. Христов, сряда, 31 октомври 2007.

Публикувано в Статии :: Филми и анимация; Предложи Гледна точка


Also published in English [click here]

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Ще го кажа направо - този филм заслужава да бъде гледан единствено като скриийнър, правен от 12-годишен тайландец с мобилен телефон, откраднат от китайски бизнесмен, убит от Якудза преди 11 месеца за невърнати борчове. Защо ли? За да може качеството на картината да отговаря на качеството на съдържанието. Все пак във филма има нещо забележително - Злото не само се проваля, то се проваля по един безобразен и нелеп начин. Но за това по-късно. Сюжетът е доволно простичък - седмият син на седмият син (а после зайците се плодели, а?) търси знаци, които да му позволят да победи Злото. Помагат му чаровният Йън Макшейн (да си беше останал симпатичният антиквар Лавджой) и редица други не особено чаровни добряци. Самите знаци са скрити във времето и пространството, като времето е плюс-минус 600 години, а пространството не повече от 60 мили. Задачата от гледна точка на времевата стереометрия не е особено сложна, обаче на 14-годишен тийнейджър обикновено му липсват основни теореми, за да се справи своевременно. Все пак хепи-ендът е гарантиран, особено когато наближава Коледа и се чуват веселите звънчета на камионите на Кока Кола.

Но да се върнем на Злото. Спомням си, когато Злото изпращаше кръвожадните легиони в атака, спомням си, когато крещеше как зората няма да огрее жив човек, дори си спомням как превръщаше цели армии в грухтящи прасета... Беше качествено, мотивирано, напредничаво, изкусно Зло. Беше Зло, което да предизвика Доброто да се раздаде докрай, да направи велики саможертви, да покори непристъпни върхове, да кали волята и душата си в непрестанната битка. Беше Зло, което помагаше на Доброто да израстне, да бъде истинско себе си. Може ли доброто да стане наистина Добро, ако го няма вечният съперник, който всячески се опитва да го унищожи, да го стъпче, да го изтрие от лицето на земята? И дали ако злото не е истинско Зло, то ще да бъде победено не от Добро, а просто от някое по-милозливо Зло, или пък Зло с леки доброкачествени отклонения на характера? Без едно целеустремено и маниакално Зло Доброто е в опасност, Доброто е в криза, защото Доброто винаги се самоопределя като антипод и антитеза на Злото. Доброто трябва да изстрада своята доброта, тя трябва да се роди сред кръв и мъки, трябва да умират добри хора за нея, за да могат останалите да прегърнат идеята, да я развеят като свой флаг, като свое верую и да поемат - изранени, изнемощели, изстрадали, но все по-силни духом - към твърдината на Злото и да сразят безчислените вражи пълчища единствено със светлината в душите си. За да родиш, отгледаш и възпиташ такова всепомитащо Добро е нужно да си Зло от класа, Зло, от което светът трепери.

А какво имаме в "Началото на мрака"? Имаме зло. Имаме зачатък, недорасляк, инфантилизирана издънка, преждевременно родено, генетично увредено изчадиийце. Което с много късмет и сляпа съдба може да израсне до обикновено зло. "О, да, ще покрия светът с мрак, ще ви спра тока и ще ви замразя всичките". Аууу, че страшно, ами един прост дементор може да го прави същото. "А, забравих, ще изпратя ята гарвани (може и врани, орнитолозите знаят по-добре) да ви накълват едно хубаво, че да видите вие". Все едно не сме гледали Хичкок. Нещо друго? Не, моля, остави димните ефекти, приличаш на зле ударен хеликоптер над талибанска база. Защо, о, защо трябваше да е такова жалко Зло? Лекар-загубеняк, живеещ още при майка си, със сигурност звезда в местния фен-клуб на "Стар Трек", та той просто практикува злото в свободното си време! Язди бял кон, има две кучета и черна наметка и се забавлява да плаши децата в гората. Нее, така не се прави. Та всеки треторазряден английски благородник го може същото. Затова и Доброто е едно такова нефелно и неубедително, дори подтискащо. Как да проявиш най-блестящите си качества срещу такъв елементарен противник? Наистина съм разочарован, крепи ме единствено мисълта, че там някъде навън все пак броди някое Зло, пък било то и заразно...

--
За коментари: http://www.sivosten.com/forum/viewtopic.php?f=19&t=10253


Допадна ли ви този материал? (1) (0) 4909 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Няма коментари 

AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.