Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Wolf's rain (статия) - Аниме
Wolf's rain

Автор: Николай Николов, петък, 14 ноември 2003.

Публикувано в Статии :: Филми и анимация; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Някъде, някога, в един свръхтехнологичен и упадъчен свят, легендите разказват как вълците знаели къде “Раят” се намира накрай света. За съжаление “вълците” са митични създания, за които се твърди че са изчезнали преди 200 години. Е, слуховете за тяхното унищожение са леко пресилени. Малцината останали “Вълци” са се адаптирали и оцеляват, като влияят на очите и съзнанията на хората да ги виждат като човешки същества. Те преживяват някак в човешките градове през последните два века. Макар многократно превишаващи по сръчност, ловкост и бързина хората, те се свират из разрушените улици наред с бедняците.

Накратко

Виж още: Аниме [19]Историята в Wolf’s Rain се върти около няколко вълка, които решават че им стига мизерията, жалкото и рисковано съществуване в човешките градове, където упадъка и мизерията не правят такова впечатление на нормалните хора. Вярата, че ще стигнат до мястото наречено Рай ги тласка непоколебимо по пътя. Привлечени от неразрушимата отколе връзка между вълците и “Дъщерята на Цветята” Чеза, която е държана в лаборатория на аристократите, и внезапно е отвлечена от мистериозен едноок човек разполагащ с свръхтехнологии, те се опитват да я спасят. Създадена изкуствено от един от аристократичните родове, Чеза е същинският ключ към отварянето на портите на Рая. А той - мястото, където вълците живеят в мир и хармония. Усещайки се взаимно на огромно разстояние, вълците и Чеза бързо намират един друг, но далеч не са единствените заинтригувани - няколко аристократични рода също се борят за нейното притежание, макар и за своите си, съвсем различни цели. Една шеметна и тъжна надпревара в любимия за повечето аниме фенове пост-апокалиптичен свят. Някога преспериращия свят, по някаква неясна причина тъне в разруха .Сега всеки град е управляван тиранично от воюващо помежду си аристократи и малцина са тези които живеят добре. Историята като цяло е доста тъжна. От край до край няма гегове или скечове, нито sweatdrop-ове. Доста кръв, болка и боеве помежду вълци, аристократи, бандити, ловци на глави. Всеки с всеки. Повечето вълци са загубили желанието си да живеят и да търсят “Рая” и са не повече от по-хитри улични кучета. Други пък са главатари на банди или разбойници. Историята макар и на моменти бавна и меланхолична, е завладяваща, и героите са някък отчуждени от света и от зрителя. Внушението, че вълците макар и с човешки облик не са хора е наистина великолепно предадено. Горди и самотни създания, търсещи красотата на Рая.

Няма да се спирам на историята по-подробно тъй като тя е твърде омешана, а и никакви спойлери ;)

За наблюдателното славянско око обаче няма да остане незабелязан един момент, който за мен внесе голяма свежест в иначе тъжната и меланхолична обстановка на Wolf's rain. А именно - всички надписи вътре в самия филм са на руски - "водка", "картофель", "мишень" и други непривични за японската анимация думички могат да се срещнат на порядъчно много места. Поне на мен ми достави искрено удоволствие. Колкото до самата анимация, стори ми се безумно красива. Пейзажи, фигури, техника и постапокалиптични разрушения - всичко е изпипано до последния детайл. Но сигурно такава е подходяща за един тъжен и по своему красив филм за човешките стремежи и отношения. Може би това е и една от причините да сложим по-малко арт в тази статия - трудно е да се подберат такива моменти, които да я предават истински. Но смятам за редно да спомена и недостатъците на филма, а сред тях изпъква един най-голям. Четири епизода в средата са изпълнени изключително и само с ретроспекция, и на второ гледане аз определено ще ги пропусна. Не, че в това има нещо лошо, но когато е в продължение на 80 минути определено става досадно. Разбира се, има си и конкретна причина - създателите си признават, че тогава са им свършили парите.. и добре, че са намерили :') Изглежда се случва не само на Балканите.. (Р.)

Музиката – Водещата тема - “Stray” на Steve Conte - е яко парче в стила на 80-те с музика на общата любимка Yoko Kanno. Завършващото парче на надписите е на друга известан аниме-мюзик композиторка Maya Sakamoto, която е писала саундтраците на Escaflowne. Саундтрака като цяло е доста добър и приятен за слушане, но тези две определено водят класацията. (Аз пък се кефя и на Hot Dog Wolf - R.)

Героите. Имената на всички главни герои-вълци имат смисъл.

Вляво: Kiba (Зъб). Горд и свободолюбив. Неговата глутница е унищожена по пътя си за търсен на Рая още докато е малко вълче. Той е единствения оцелял, няколко години отглеждан - или по-скоро съпътстван от и съпътстващ стар индианец. Непоколебимата вяра тласка него и другите му по-късни спътници. Срещата му с Чеза дава нова надежда и сили в търсенето на “Пътя към Рая”.

Вдясно: Tsume (Нокът). Единакът. Груб и наперен, той е водач на една от градските човешки банди в началото на серияла. Споровете му с Киба често прерастват в кълбо от нокти, зъби и святкащо очи. Облагородяващото влияние на Чеза, обаче, лека полека го променя.

Вляво: Hige (Мустачки). Спокоен пълничък тип, даже непукист, който предпочита да похапне на спокойствие отколкото да се напъва сериозно. Единствения който носи нашийник.

Вдясно: Toboe (Виещ). Израза “Невинен като младо вълче” е напълно точен. Свястно и бъзливо хлапе, оцеляващо с мъка само в този студен свят. За разлика от по-възрастните си събратя, Тобое не презира човеците, които според легендите са произлезли от вълците. Като съвсем малко и заблудено пале, той е отгледан от възрастна дама, за която пази приятни и тъжни спомени.

Всеки от четиримата има своя собствена причина да иска да достигне Рая, и си го представя по различен начин. Нищо не се знае за самата им крайна цел, освен едно - там вълците са господари, а не преследвани.

Вляво: Блу (Blue). Вълчица, придружаваща ловеца на вълци Куент до срещата си с Чеза, когато преоткрива вълчата си душа.

Вдясно: Чеза (Cheza). Чеза – създанието от Лунни цветя имащо способността да води вълците към Рая. Тъжно и преследвано създание, което само вълците могат да накарат да се усмихне.

Останалите. Хъб Лебовски (Hubb Lebowski), детектив от полицията, и бившата му съпруга - Шер (Cher Deger) – учен отговарящ в лабораторията за Чеза, яко наперено маце, по неволя тръгват по следите на Чеза и от там - на мечтания от вълците Рай. Но раят за двамата ще бъде преоткриването на поизстиналите им и позагубени с годините отношения. По следите на вълците ще тръгне и ловецът Куент (Quent Yaiden) с неговата спътница Блу. Уверен че те са виновни за смъртта на семейството му, Куент преследва вълците безажалостно навсякъде. На последно, но не и по важност място, ще се нареди и лорд Дарсия, непознаващ милост аристократ, криещ ужасяващи тайни в миналото си.

--
За коментари: http://www.sivosten.com/forum/viewtopic.php?t=853


Допадна ли ви този материал? (2) (0) 6395 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (29) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.