Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: На учителя с любов (статия) - Актуални събития, Образование, Протести
На учителя с любов

Автор: Иван Ж. Атанасов, неделя, 23 септември 2007.

Публикувано в Статии :: Публицистика; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Напоследък много се изписа и изговори по една тема, та реших и ние да си поговорим за нея. И както е казал народа за каквото и да си говорим все иде реч за пари. И народа отново се оказва прав – иде реч за пари, но не за лихвените нива в Съединените Щати и стагнацията на пазара на недвижимите имоти там, което неминуемо води до падането на долара спрямо всички основни валути (без йената), а за учителските заплати и респективно протестите на учителите за увеличението им.

След като внимателно изчетох всичко написано от колегите по темата, най-сетне разбрах защо току се повдига въпроса за частните уроци и забраната им. Всъщност във всяка нормална държава частната инициатива извън работно време е нещо, което обикновено не се урегулира със закон, заповед и т.н., а това, което виждахме като идеи за забрана на същите (вместо да се повдигне въпроса просто да се плащат данъци върху този приход) е в логическа колизия с предходното твърдение. Обаче четейки как някои хора си мислят, че учителите едва ли не се къпят в пари („Всички магазини пред съдебната палата са на учители” – читател на в-к „24 часа”), схванах идеята – насаждане на грешни впечатления, така че при такива ситуации да има негативно отношение към протеста. Може и да греша за мотивите, но ефектът е налице.

За баницата и статистиката

Да минем на рециталите на разни министерства и разни министерски съвети (по-точно този на Р. България). Като че ли българският гражданин забравя, че когато официалната статистика казва, че ядем свинско със зеле това значи, че един е ял свинско, друг зеле, а трети ги е гледал как нагъват. Още повече, че има известна разлика между брутна и нетна работна заплата и въпреки че в България пряката данъчна тежест е малка, косвената е убийствена, така че като ти кажат 400 брутни си смятай 200 нетни. Тук смятайте другари и факта, че повечето учители пътуват до работното място и не ме убивайте със сметки. И тъй семейство на двама учители с дълъг трудов стаж, всички класове квалификация, лекторски часове да сложим 600 лева чисти (за двамата), изваждаме 70 ток, 100 парно, 30 телефон и вода, 40 пътни, учителя се показва пред вашите деца, та трябва и да изглежда що-годе прилично, та слагаме и 30 (средно) за облекло и обуща (ще му стигнат – свикнал е да пази), 22 работни дни по един сандвич (22 лева), та да не припадне пред децата ви и 40 лева джобни за детето (дай боже да е само едно) и каквото остана стига само за храна и пряко сили дрешки, тетрадки и учебници за детето.

Други и това нямат ще кажете – съгласен съм. Обаче да не забравяме, че учителският труд е висококвалифициран труд, а като чета обявите за експертен персонал без ръководни функции подобни заплати не виждам. Още повече че кратък полет над разпределението на бюджетите в нормалните страни на запад от нас показва крещящи разлики в процента от БВП отделян за образование.

Като не са доволни да напуснат

Е тогава защо, бе джанъм, ние като данъкоплатци плащахме данъци на държавата да пуска държавна поръчка на университетите, които да изкарат подобни тясно специализирани кадри, които да ни обучават децата? А замисляте ли се, че ако тези не-знам-си-колко-си процента от протестиращите напуснат няма да има кой да налива акъл в главите на безценните ви чеденца? Още повече че един учител по информатика, да речем, ще си намери работа, но ми е много интересно какво ще правим всички тези литератори, физици и т.н. Ще слагаме още вишисти по сергиите?

Първо да започнат да преподават качествено а после да искат

Да бе гадовете! Имат 2-3% черни овце в редиците си и вместо да ги изядат първо тях и после да пищят за заплати те само „дай, дай”. Пък и представи си аз работя 8 часа на ден, а те – една смяна и хоп вкъщи да дават частни уроци. Да, ама не е баш така. Първо народа е казал, че гладна мечка хоро не играе та в този ред на мисли се чудя как изобщо имаме някакво образование, второ – те може да ходят на работа само за една смяна но за да преподадеш един урок трябва да го подготвиш, като дадеш контролно то трябва да се провери, домашните тоже и тъй един учител често осъмва проверявайки творенията на децата ни, обаче нали не го виждаме да седи там казваме, че пазача дето спи по 12 часа нощна смяна работел повече. Пък и огромен процент от хората смятат, че като пъдара го брули ветър и го млати дъжд по-работи от даскала дето си седи в килията. Е не е така. Като човек на умствения труд ви гарантирам, че той изтощава не по-малко от физическия.

Но трябва да призная, че ако се стигне до желаното от учителите увеличение на заплатите и ако тези, които чернят професията не се стегнат и започнат да преподават като света (познавам и такива учители) тогава трябва да поиграе тоягата на уволнението. Но преди да си нахранил мечката и да я биеш и да не я биеш хоро няма да играе.

Децата ни не са виновни

Не са, истина. Но с разговори и преговори се видя, че нищо не става и тъй идва ред на следващото действие на недоволния работник – стачните действия. А щом децата ви не са виновни и искате да влязат по-скоро в клас – подкрепете ги. Колкото повече хора протестират и колкото повече ги подкрепят толкова по-бързо ще се постигне желания ефект. А тези, които се връзват на обещанията на премиера за илядо лева заплата (ама в края на мандата и не за всички) да не забравят какво е казал шопа – „яз колко можем ти обеща ти толко не можеш поиска”,

И в заключение – докато за някои протести подкрепата си изразявам само заради принципа, че всеки има право да протестира, този на учителите го подкрепям, защото съм възпитан и обучен от достойни хора и вярвам, че те имат правото за тези години, когато са работили за идеята, а не за трохите от държавната трапеза да получат най-сетне правото на достоен живот. А тези, които мислят инак да ме прощават, но да вървят по дяволите.

--
За коментари: http://www.sivosten.com/forum/viewtopic.php?p=188966#188966


Допадна ли ви този материал? (1) (1) 4404 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (39) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.