Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Аквалония 2007 – кратък преглед (статия) - Обзор
Аквалония 2007 – кратък преглед

Автор: Любен Загорчев - LifeJoker, четвъртък, 16 август 2007.

Публикувано в Статии :: Литература; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Накратко

Виж още: Обзор [22]

Между 10 и 12 август в Младежкия дом във Варна се проведоха поредните Дни на фантастиката, организирани от варненския клуб Землемория. Ядохме, пихме и се веселихме, както се казва, но тазгодишната Аквалония може да се запомни преди всичко с разнообразната програма. Така че, който не е успял да дойде, може да го е яд. Организацията беше на доста високо ниво, чак не мога да разбера защо хората си дадоха толкова труд и нерви да угаждат на група потенциални алкохолици, имаше и прилично медийно присъствие. Изобщо мероприятието отдавна е надскочило събирането на по биричка на тесен кръг хора и се превръща в прилична младежка инициатива, която заслужава поощрение.

След като се смъкнах от влака в петък сутринта, реших, че задължително трябва да си уплътня времето с ударен плаж и той се оказа последен за мен, поради тежките изгаряния, след което се насочих към споменатата сграда, за да видя какво са ни предложили организаторите и да изчакам заветния момент на инвазия на кръчмите. Видях се с този и онзи, казаха няколко думи за откриване и започнахме с изложбата на Юлиян Манев, един наистина млад и трябва да кажа, доста добър художник. Приятно е човек да вижда подобен талант и дадената му възможност да се изяви, особено, когато той самия рисува като с левия си крак. Последва и посветена на историческите възстановки лекция, която събра на едно място всички, занимаващи се с такива организации в България. Като че ли цялата Аквалония беше под мотото на “обединението”, или по-скоро събирането на едно място на хора с идентични занимания. След това всички дружно отидохме на плажа, където по традиция завърши първия ден на Аквалонията, в поскъпналите, но все пак сравнително приятни заведения и накрая на самия плаж.

11 август започна с паметното за нас и вероятно незабележимо за останалите представяне на онлайн списанията, ние, съвместно с Цитаделата, Старлайтър и Шадоуденс. Имахме възможност да изложим възгледите си, намеренията за развитие и изобщо да се опитаме да се преодолее бариерата между форумно общество и клубните събирания, която като че ли в последно време все по-ясно се очертава. Всичко премина в приятелски тон, без замеряне от страна на публиката и с наличието на такава изобщо.

Последва и средновековна работилница, представена от дружеството за исторически възстановки и каскади “Чигот”, в която момчетата нагледно показаха как се изработват доспехи и средновековни оръжия, ризници и шлемове, както и готови образци. На мен лично ми беше интересно, а и имаше какво да се види, макар че точно средновековна България не ми е първа любов като исторически период.

След обедната почивка програмата продължи с един от гвоздеите си, лекцията на ст.н.с. дин Валерия Фол от института по тракология към БАН. Освен, че гостът беше на доста високо ниво, и самата лекция бе прекрасно онагледена и много стройно подредена, нещо рядко срещано при повечето учени. За ползата от запознаване на младите хора с познатото за траките няма нужда да говоря. Подробно бе обяснено за орфеизма и развитието му като култ, за древните тракийски светилища и погребалните им церемонии, но и с тъжна нотка, заради положението на науката в България, буквалното прогонване на млади специалисти и евтините сензации.

Програмата продължи в доста по-свободен вид с чудесен преглед на фантастичното в метъл музиката и мястото им в сърцата на младите. Димитър Риков от списание “Про-рок” се беше подготвил подобаващо, а и по този въпрос определено имаше какво да се каже. Елегантно финтирах последвалата лекция за Пратчет поради лични подбуди, след което вечерта завърши отново на плажа, в кръг от горящи факли. Уви, традиционният боди и фейс арт се провали по независещи от организаторите причини, но пък бе частично заместен от спираща дъха демонстрация на въртене на горящи факли.

Последният ден също имаше с какво да се запомни. Още едно академично присъствие видяхме в лицето на доц. д-р. инж. Атанас Атанасов с лекция за алтернативните източници на енергия, макар фокуса леко да се измести върху нуждата от такива поради настоящото положение на международния пазар. Последва и пространен преглед на образа на змея и върколака в българския фолклор и фантастика, за самодивата уви не остана достатъчно време за повече от няколко думи. Представени от Ангелина Илиева по перфектен начин, смятам, че голяма част от присъстващите са си променили рязко виждането по въпроса. Както и разбрахме колко малко сме наясно с родното ни фолклорно наследство.

Както всяко хубаво нещо обаче и Аквалонията си има край, а той за мен настъпи преди да чуя за оръжията в научната фантастика и да се гледам видеоматериала на Толкин-университета, защото имах малко различна работа във Варна, преди стабилно обгорял от слънцето да се натоваря на влака. В заключение искам високо да вдигна палец за землеморци, защото свършената работа е на много добро ниво и очаквам с нетърпение следващата година. Не само фендъма, но и обществото в България изобщо има нужда от подобни мероприятия, а когато се шуми около тях, то толкова по-добре.

--
За коментари: http://www.sivosten.com/forum/viewtopic.php?p=186497#186497


Допадна ли ви този материал? (0) (0) 3353 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (7) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.