Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Шърли Маклейн: "Моята щастлива звезда: Холивудски мемоари" (статия) - Автобиография, Шърли Маклейн
Шърли Маклейн: "Моята щастлива звезда: Холивудски мемоари"

Автор: Александър Арсов, четвъртък, 16 август 2007.

Публикувано в Статии :: Литература; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Ще ви издам една тайна. Открай време съм влюбен в тази жена. Откакто я гледах, заедно с незабравимия Джак Лемън, в “Апартаментът” (1960) и “Сладката Ирма” (1963). Как в коя?! В Шърли Маклейн, разбира се. Отдавна знаех, че освен талантлива актриса и голяма сладурана, тя е и продуктивен писател, но сега за пръв път ми попадна нещо написано от нея. И то ме изненада много приятно. Оказа се, че освен продуктивен, Шърли Маклейн е и талантлив писател.

Книгата е издадена през 1995 г., когато тя вече е прехвърлила 60 години и има 40 филма зад гърба си. Родена е на 24 април 1934 г. като Шърли Маклейн Бийти (да, Уорън Бийти е по-малкият й брат). Детските и юношеските й години преминават на Бродуей, тъй като от тригодишна се занимава с балет, но в крайна сметка съдбата (главно в лицето на известния продуцент Хал Уолис) я отвежда в Холивуд. Дебютът й е през 1955 г. в „Неприятности с Хари”, за който, респектирана от режисьора Алфред Хичкок, 21-годишната Шърли била научила наизуст не само своите реплики, но и целия сценарий.

„Моята щастлива звезда” проследява главно 40-годишната й кариера след това. Определено има какво интересно да научи човек за Холивуд. Колкото и да повтарят антиамерикански настроените люде, че там се правели само бози, едва ли и те биха отрекли, че Холивуд е едно наистина интересно и общо взето уникално място, макар че неговата уникалност често граничи с патология. Със завидно майсторство Шърли описва киноиндустрията (като откровено си признава, че в Холивуд правят точно това, а не киноизкуство) и нейното развитие от средата на 50-те до средата на 90-те години. Нейната гледна точка може и да ви се стори странна на моменти, но не може да се отрече, че има остро око за често доста сложните взаимоотношения в хаоса от актьори, актриси, продуценти, режисьори и технически екип.

Шърли Маклейн е известна с влечението си към духовните бездни на медитацията и прераждането, които, доколкото знам, са широко застъпени в останалите й книги, но тук почти напълно липсват. Прави силно впечатление обаче, че е надарена с особена прозорливост и тънък психологически нюх за човешкия характер, благодарение на които е направила великолепни портрети в по няколко абзаца (а понякога и само в един!) на партньорите си на екрана. Сред тях блестят имена като Джак Лемън, Майкъл Кейн, Ричард Харис, Джийн Хекман, Джак Никълсън – все хора с гениални актьорски таланти, при това изразени с пълен блясък много преди Холивуд да се превърне във фабрика за специални ефекти.

На някои други хора, поради особеното им място в нейния живот, Шърли е отделила значително място. Чудесна възможност да се погледне зад легендарния ореол и да се види човека и всичко човешко в тях. Например, Робърт Мичъм се оказва, че е бил доста интересна и загадъчна личност, освен забележителен актьор. A Боб Фос, нейният идол на Бродуей, се е пробвал в Холивуд всъщност по нейно настояване. В противен случай може би нямаше да се роди автобиографичния му шедьовър „Ах, този джаз” десетина години по-късно. Един от най-близките й приятели дълги години наред е „лошото момче на Америка”, един от нейните артисти покрили се с най-голяма слава, един от нейните символи и идоли – Франк Синатра.

Освен това, Шърли разказва с обезоръжаваща откровеност за своя дългогодишен, странен и с неочакван край брак, връзките си извън него и интимните отношения на снимачната площадка (пък и извън нея). Далеч по-интересно, обаче, е отношението й към политиката. Наистина не знаех, че е толкова деен политически активист. Близостта й със семейство Картър (включително и президента Джими), посещението й на една друга планета (Китай) и срещата й с един от най-колоритните политически лидери на ХХ в. (Фидел Кастро) са твърде интересен източник както на идеологически, така и на психологически прозрения.

И все пак, преди всичко, Шърли Маклейн е жена. Съвсем не красавица, но особено привлекателна според мен, но да не се отклонявам. Нежният пол сигурно няма да остане безразличен към пестеливите, но твърде съдържателни думи за някои от неговите идоли в шоу бизнеса – Лайза Минели, Елизабет Тейлър, Барбра Стрейзанд. Не е за подценяване и вниманието, което се отделя на т. нар. „женски филми”, като важен етап не само от кариерата й, но и от развитието на киното въобще. За ролята си в един от тези филми, „Нежни думи” (1983), получава (след четири номинации преди това) единствения Оскар в кариерата си.

Определено не бих препоръчал Холивудските мемоари на Шърли Маклейн на заклетите врагове на Холивуд и Америка като цяло. По-широко скроените и отворени към света хора мисля, че ще намерят по нещо интересно в тази книга, което да ги впечатли и обогати по някакъв начин. Макар че стилът на Шърли не е от най-лесните за четене, а на моменти се отвлича малко в мистериозните полети на духа, книгата е наистина увлекателна. Най-малкото тя е богат извор на информация (от първа ръка при това) за едно несъмнено притежаващо изключително очарование време като 50-те и 60-те години на ХХ в. Макар че тогава аз не съм бил роден, смея да твърдя, че по онова време шоу бизнесът е бил повече шоу, отколкото бизнес, а в киноиндустрията (извинявай, Шърли, но не съм съгласен с теб) е имало повече киноизкуство откогато и да било. Е, поне що се отнася до Америка и Холивуд. В крайна сметка, важното е човек да се забавлява, нали?

--
За коментари: http://www.sivosten.com/forum/viewtopic.php?p=186483#186483


Допадна ли ви този материал? (6) (0) 8281 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Няма коментари 

AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.