Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Пентаграмата (статия) - Мистика, Митология, Наука
Пентаграмата

Автор: Жеко Найчов, петък, 14 ноември 2003.

Публикувано в Статии :: Популярни; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Едва ли има смисъл да започвам с описанието на този символ. Практически навсякъде могат да се видят образци на къде по-добре, къде по-зле нарисувани пентаграми. Трагичното в случая е, че значението u не се познава добре, което, за съжаление, я превръща просто в още един елемент на ширещата се градска субкултура. Ще си позволя леко отклонение от темата, но явлението, за което стана дума, си заслужава цяла една отделна статия и тук ще се огранича да дам като страничен пример надписът, който прочетох скоро на една спирка на трамвай номер 8. Гласеше: “Тук бе Кирил”, изписано със стари руни. На пръв поглед това може да няма нищо общо с пентаграмата, но приведох този пример в опит да внуша, че днес употребата u не се различава съществено от този надпис, освен може би по това, че запазва анонимността на автора.

Цел на тази статия е да хвърли известна светлина върху този символ, без да претендира с това за оригиналност и изчерпателност. Приведената по-долу информация е събрана от много и различни източници, като е отдадено предпочитание на оригинални стари текстове от античността и средновековието, както и на творби на по-съвременни автори, които се радват на широка подкрепа и имат репутацията на добри анализатори по проблемите на окултната символика.

Думата “пентаграма” е гръцка и е трудно да се преведе на български. "Пента" означава числото 5, а "грама" е производно съществително от глагола grapho- пиша (grapho>> *graphma> gramma) и означава писмо във всички оттенъци на смисъла, който и ние влагаме в тази дума: “нещо написано”, “пощенска кореспонденция”, “писменост”, “писмен знак”. Значи това име не ни дава нищо особено. Буквално може да се преведе като “нещо написано 5 пъти” или “5 написани неща” . Едно по-старо и малко популярно име на този символ, обаче ни дава повече: “Пенталфа” - “5 пъти Алфа” или просто “5 Алфи”. И наистина, ако човек се вгледа в така начертаната петолъчна звезда, ще види пет главни букви “Алфа”, завъртяни под ъгъл и преплетени така че да дават правилна геометрична фигура, с особени пропорции, за които ще стане дума малко по-късно.

На илюстрацията е показана една от алфите, докато останалите са загатнати цветово; бързам да отбележа, че цветовете са подбрани напълно случайно, преди някой да си е помислил нещо; надявам се илюстрацията да пояснява добре; също искам да отбележа, че страничните стърчулки са само за ефект, те не са част от пентаграма - б.р. Върху значението на тези 5 Алфи вероятни може да се спекулира много. Алфа е първата буква от гръцката азбука и традиционо се свързва с началото, така че повечето автори са склонни да тълкуват пентаграмата като символ на човека: с тяло, съставено от четирите традиционни елемента (или начала), над които властва Разумът, изкристализирал от самите тях (горният лъч на звездата). Това внушение се подкрепя от формата u. В нея може доста добре да се впише човешкото тяло, като на всичкото отгоре, пропорциите между различните отсечки в пентаграмата се отнасят помежду си по следния начин: a/b = b/(a+b).

Това, изразено в цифри, е: 3:5=5:8=8:13=..., и се нарича още “златно сечение”. На тази пропорция се подчинява практически цялата жива природа и човешкото тяло не прави изключение.

Още в древността, произходът на пентаграмата е бил свързван с Питагор и неговата философска школа. За съжаление, вече не се знае какъв точно смисъл са u придавали питагорейците в тяхната изобилстваща от числа и сметки система, но си заслужава отбелязване фактът, че за построяване на правилна пентаграма се използва тъкмо т. нар. “Питагорова теорема”, като се минава през задачата за златно сечение.

По-късно пентаграмата се явява в средновековните окултни книги, от където трайно се настанява в западната езотерична традиция и заема основно място в символиката, което се запазва до ден днешен. Първоначално не се придава значение на това дали е “права” или “обърната”. Рисуват я, общо взето, както им падне и я смятат за мощен защитен знак срещу всякакви демони и духове, с които би си имал работа средновековният магьосник. Дори в прословутата “Окултна философия” на Агрипа (Аgrippa ab Nettesheim, H. C. De Occulta Philosophia, libri tres), едно сравнително късно и доста информативно съчинение, има просто “пентаграма”.

Едва през епохата на Просвещението и в по-късно време започва да се обръща внимание на ориентацията u в пространството. Налага се становището, че когато е “права” пентаграмата изразява съшността на идеалния човек, у когото разумът владее над всички онези животински страсти и качества, които традиционно се приписват на елементите, като същевременно се намира в единство и хармония с тях. От друга страна, когато е “обърната”, тя показва заблудената душа, която се владее от стихийните качества и чиито разум е подчинен на материалното. Такава душа се намира във властта на Дявола, така че съвсем естествено е, обърнатата пентаграма да се превърне в сатанински символ, за какъвто я считат и до днес. По аналогия с човешкото тяло вписано в “правата” пентаграма, в “обърнатата” се вписва козя глава, което окончателно завършва картината.

Свързването на пентаграмата с юдео- христианската идеология не приключва с Дявола. Петте лъча на звездата се асоциират с петте букви на т. нар. име Пентаграматoн и често могат да се видят пентаграми с изписани срещу лъчите буквите на този “Пентаграматон”. Това е еврейското име Йешуа, което ние под гръцко влияние произнасяме Иисус. Интересното е, че се получава след като към истинското име на Бога Отец, което е от четири букви, се прибави още една по средата.

- Яхве или Йехова

- Йешуа

В началото на, вече миналия, двадесети век, и особено между двете световни войни, интересът към окултното в Европа се възражда. Нарояват се множество “ордени”, “общества” и “ложи”, които твърдят, че са пазители на най-истинските древни тайни и, че са наследници на различни исторически съществували или направо измислени мистични философски общности. В повечето случаи, това са си чисти мистификации, но важното за нас е, че всички те изписват купища публикации, изобилстващи с изровена от прашните страници окултна символика. Естествено, пентаграмата също влиза в употреба и от тук нататък аз не се наемам да изброя всички видове размишления и тълкувания, които могат да се намерят из тези съчинения. Дори става така, че пентаграмата бива включена на лично място в системи, в които тя никога преди това не е присъствала. Типичен пример е Wicca. Ако някой привърженик на това модерно течение чете тези редове, сигурно би ме обесил на първото дърво, но пентаграмата, която “виканците” широко използват в своите ритуали, съвсем не се връзва на келтския произход, с който свързват ученията си.

В момента, положението по света и у нас не е принципно по-различно от това в началото на 20ти век. Разликата е в мирогледа и детайлите.

Сега, с риск да направя тази статия като предговор към стар университетски учебник, ще си позволя да напиша 2-3 думи за положението в България. За жалост не разполагам с достатъчно данни за нашата страна, пък и не виждам как бих могъл да ги събера. Това, което със сигурност мога да кажа е, че символът е познат у нас от много отдавна, тъй като лично съм виждал български средновековен пръстен с гравирана на него пентаграма в сбирката на Националния Исторически Музей.

След Освобождението, наред с Европейската мода, у нас навлизат и окултни познания от Запада. Явяват се много компилации на родна почва, претендиращи за автентичност, както и съчинения, чиято истинност трудно може да се отхвърли, което е доста смущаващо за ортодоксалната наука. Във всички тях, обаче пентаграмата е сравнително слабо застъпена.

По време на Народната Власт, пентаграмата, като начертание, се намира на всеобща почит, без никой да u оттдава някакво окултно значение.

След преврата, пазарът ни се наводни от всякаква окултна литература, която се чете безкритично и вече кажи-речи навсякъде из подлезите могат да се видят къде прави, къде обърнати пентаграми. Даже на места е трудно пентаграмата, като окултен символ, да се отграничи от комунистическата петолъчка, особено когато липсва съпроводителен надпис...

***

В заключение, бих искал да изкажа своята надежда, че този мой скромен труд би бил от полза на всеки, който се интересува от окултна символика. Макар и в малък обем, и да съдържа доста празнини, надявам се, че у съзнателният читател тази статия би възбудила интереса към познание и би го потикнала да запълни тези празнини за себе си.<

--
За коментари: http://www.sivosten.com/forum/viewtopic.php?t=851


Допадна ли ви този материал? (13) (0) 9510 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (17) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.