Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Мост до Терабития или кой ъпдейтна Гигабития! (статия) - Адаптация, Фентъзи
Мост до Терабития или кой ъпдейтна Гигабития!

Автор: Асен Георгиев, четвъртък, 02 август 2007.

Публикувано в Статии :: Филми и анимация; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Отидох, гледах, видях..."Мост до Терабития".
Кой пусна това на екран?

Нека да започна с предупреждението, че това ревю е изключително негативно и съдържа т.нар. “спойлери” (с други думи разкрива какво се случва във филма). От друга страна аз окачествявам и "Хрониките на Нарния" като "направен за малолетни римейк на “Смело сърце” с участието на грифони”, така че може би на вас “Мост до Терабития” ще ви хареса. Всяко лично мнение е субективно и по принуда - предубедено. Аз съм поне толкова честен, че да ви го припомня, преди да ви споделя какво мисля за този филм.

А сега ще продължа с ревюто в "Първи дубъл", в което пише следното (със съкращения):
"Мост до Терабития"; приключенски

Историята започва с Джес Арънс, момче без много приятели, което иска да стане най-бързия спринтьор в училище. Когато новото момиче в града, Лесли Бърк, го побеждава на пистата, Джес първоначално се изнервя, но скоро двамата стават най-добри приятели. На пръв поглед Джес и Лесли нямат нищо общо - тя е богата, той е беден; тя е от града, а той от провинцията. Но когато Лесли разкрива на Джес света на фантазията, те откриват, че споделят нещо изключително – кралството Терабития, свят на гиганти, чудовища и други вълшебни създания. Свят, до който се стига само с един-единствен безстрашен скок. Тук Джес и Лесли са крал и кралица, управляващи невероятните същества, които създават, и дори силите на злото не могат да разрушат връзката им. Сега, независимо какво се случва в истинския свят, в Терабития Лесли и Джес имат вълшебно място, където мечтите им ще живеят завинаги."

Източник: http://www.kinobg.com/index.php?cmd=film&id=2962

Отидох, гледах, видях. След кратко шоу, обогатено с някои актьорски прийоми, целящо да демонстрира колко мозъчни клетки изгубих благодарение на този филм, най-накрая събрах думи да го коментирам. Тук се роди паметната фраза: "В сравнение с този филм, самозадоволяването може да е интелектуално занимание!". И с тази сентенция осигурих на “Мост до Терабития” незаслужено място в безсмъртните попадения на най-лаконично оплютите филми.

Забравете какво пише в официалното ревю. Джес е синът на изпаднало американско семейство, което дори не може да му купи нови маратонки. Освен неравностойното социално положение, той е обект на тормоз и подигравки в училище. В този момент на сцената се появява и Лесли – новото богато момиче в класа, с което нашият герой се запознава. Разбира се, тя също е обект на подигравки заради развинтената си фантазия и с основание или без всички я мислят за кукувица. Той, като истински всестранно развит американец, е и художник. Подозирам, че идеята на сценаристите е била да убедят зрителя, че Джес и Лесли са творчески натури, които обединяват усилията си, за да създадат Терабития. “Приказното кралство” в действителност е полянка със шишарки и удобна платформа в клоните на дърво, които впоследствие двамата превръщат в "замък". Поданиците се оказват силно агресивни катерици, които заслужават единствено замерване с шишарки. Това както и да е, поне видях как някой издърпва щифта на шишарка, преди да я хвърли.

Диагноза: тийн-филм с елементи на ескейпизъм (разбирайте налудничаво бягство от реалността). За да не изневери на традициите на жанра, филмът предлага и задължителното справяне с лошите батковци и каки в училище. Отмъщението осъществяват набралите смелост в битките с катерицолаци хлапета, които междувременно са станали същински изпечени интриганти. Очевидно летящите шишарки учат на коварство по-добре от всичко друго.

Пропуснах ли да спомена, че близо една трета от действието се фокусира около раздрънкания училищен автобус? Е, така е. Явно въпросните седалки са мерило за обществена йерархия в изпадналите училища и зрителят трябва да ги наблюдава с интерес.

После обаче стана задължителното ГМ (с други думи “Голямо Мазало”, а не “Гейм Мастър”, както приятелите ми биха си помислили, че изтъквам себе си). Учителката по музика заведе нашият бедняк в музей, а той не покани богатата си приятелка (всички са били влюбени в учителка, май). За съжаление Лесли избра точно този ден, за да се удави. Според всички данни смъртта й е нещастен случай, но аз подозирам, че може и нещастната любов да е имала пръст. Във всеки случай това не се разбира от прожектирания материал.

Филмът свършваше, моето търпение също, а в никоя порядъчна американска продукция не е позволено главният герой да не се помири със семейството си. Сценаристите обаче се сблъскаха с неочаквана пречка в лицето на Лесли, която беше обаятелна колкото модула от чара на всички членове на семейството му, повдигнат на квадрат. Казано накратко за нематематиците, ако тя беше наоколо, на малкия бъдещ американски Дали нямаше как да му запука достатъчно, че да си даде труд да си оправя отношенията с фамилията. Ето защо, единствената интересна героиня във филма бе пожертвана в името на традициите на жанра.

Диагноза: последният половин час беше семейна трагедия с елементи на приказен реализъм. Накрая главният герой показа Терабития на малката си сестричка и я провъзгласи за новата принцеса. Въпреки че това му действие е трудно, имайки предвид, че принцесите не са на изборна длъжност. Кралете избират кралиците и обратното, но явно сценаристите държаха да не възникнат каквито и да било съмнения в чистите помисли на малкият светец към сестричката му. А от друга страна, трябваше да го направят крал, за да спечелят паричките на американските тийнейджъри. И така малката стана наследница на трона, с което крал Джес се оказа неин баща, иначе няма как тя да е точно принцеса. Пак съмнително, мен ако питате, но явно този път никой не се е усетил.

Накратко, в този филм, типичното холивудско съчетание от некомпетентност, ненужни ефекти (или липса на нужни) и алогични обрати достига своя апогей! Лично аз се надявам в близкото бъдеще никой да не надмине този конкретен връх!

--
За коментари: http://www.sivosten.com/forum/viewtopic.php?p=185190#185190


Допадна ли ви този материал? (0) (1) 6060 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (1) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.