Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Франс Бенгтсон: "Червения змей" (ревю) - Франс Бенгтсон, Исторически роман, "Röde Orm", "The Long Ships", Митология, Скандинавия, Шведск
Франс Бенгтсон: "Червения змей"

Автор: Ангел Генчев, сряда, 25 юли 2007.

Публикувано в Статии :: Литература; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

"Червения змей" е единственият роман на шведския историк, поет и есеист Франс Бенгтсон, както ще забележите още щом отгърнете корицата. Откровено да си призная, съм напълно незапознат както с поезията, така и с есетата му, но специално тази творба заема почетно място в библиотеката ми.

Със сигурност някъде съм споделял, че искрено се възхищавам от жанра на историческия роман. А колко по-голямо е възхищението ми към онези изключително редки автори, които съумяват да превърнат иначе сухото четиво с мирис и шум на стар пергамент, съставляващо историческите факти и догадки, в увлекателно и предизвикателно за сивото вещество на читателя произведение.

Такъв роман обикновено обхваща някоя ключова епоха и в това отношение „Червения змей” не прави изключение. Бенгтсон си е поставил дръзката като за единствен роман цел да обхване края на IX и началото на X век от европейската история. Периодът е поредният „край на света”, съпътстващ новото хилядолетие, който заварва Стария континент в изпълнен от вътрешни пререкания хаос. Начинанието му може и да не е толкова взискателно от професионална гледна точка, но във всички случаи е сериозно. Иберия е в ръцете на маврите. Британия се огъва под скандинавските нашествия и управлението на страхливеца Етелред, Византия се разкъсва от вътрешни борби; неумолимо приближава времето на църковната Схизма и Вилхелм Завоевателя.

Повечето регулярни исторически романи се ситуират я в развратната Елада, я в политиканския и по-късно извратен Рим, или пък в модерната история. За разлика от повечето си съратници обаче Бенгтсон не се нахвърля върху големите пикантерии. Той взема за основа семплия викингски начин на живот и може би именно това придава специфичен и изключителен чар на „Червения змей”. Още повече, че авторът използва елегантен паралел с класическия стил на скандинавските ръкописи. Съвсем лек разбира се, без да достига монотонността на Едите, което допълнително предразполага към уникалната атмосфера.

Като цяло, „Червения змей” се нарежда сред най-добрите исторически новели, а и далеч не само любителят на жанра би могъл да я оцени по достойнство. В една доста специална светлина, книгата би могла да се разглежда и като фентъзи, макар и на няколко светлинни години напред от обичайното му качество, или пък като приключенски роман в малко по-особена среда. Но като каквото и да е четиво, оценката и е най-малко отлична.


Допадна ли ви този материал? (5) (0) 6241 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (8) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.