Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Новото поколение изкусителки (статия) - Вампири, Екшън, Кристана Локен, Леонор Варела, Ужаси, Холивуд
Новото поколение изкусителки

Автор: Любен Загорчев - LifeJoker, неделя, 08 юли 2007.

Публикувано в Статии :: Филми и анимация; Предложи Гледна точка


Also published in English [click here]

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

А помня, бяха времена, когато от една вампирка се очакваше да бъде в стегнат корсет с женствени форми и съблазняващ поглед. Кой ли да очаква, че съвременните реалности в киното, еманципацията и развитието на вампирската цивилизация ще извадят на преден план едни коренно различни дами с малко по-дълги кучешки зъби и различни методи за справяне с критичните ситуации. Свърши се вече времето на щедро пръскащите женственост пищни дами, сега дори и измамно крехката невинност на Алая от Кралицата на Прокълнатите е забравена. На мода са строгите спортни вампирки, които раздават шамари без никакви предразсъдъци.

Като че ли промяната настъпи някак незабележимо, между другото, когато в Блейд II латино-дивата Леонор Варела се превъплъти в образа на Ниса, вампирка с благородно потекло и афинитет към остриета и прилагането им в действие. Замислете се само, именно в този филм се роди първообразът на едно клише, което постепенно завладя вампирските филми и от нео-еротика ги принизи до треторазредни екшъни. Тя, благородничката, която се бие за оцеляването на расата си, но в последствие се оказва, че е измамена от себеподобните си и което е по-лошо, от собствения си баща. Тя продължава да се бори, но вече не само за да пребъдат вампирите в една нова и по-добра форма, а и за невъзможната си любов, пламнала между нея и най-големият й враг. Няма вече свръхестествени сили, омайване на мъжете и типично женски капризи, съпроводени с апокалиптична истерия. Всичко е зъби и остриета, хвърчащи ритници и бесни преследвания.

Веднъж създадено, клишето трябваше да се развие и да процъфти, да не наложи в съзнанието на жертвите – хора и окончателно да прати в забвение своите баби. А какъв по-добър вариант от Кейт Бекинсейл, ново поколение актриса с типичните за това ново поколение качества. Честно, не успях да разбера как бозавичката медицинска сестра от Пърл Харбър може да представлява такова торнадо от разнообразни оръжия, каквото я бяха направили в Подземен свят. Чипо носе, властен поглед, който излъчва увереност, във вторият филм тя вече изглеждаше дори прекалено опасна. В нея няма нищо от онази вампирска чувственост, която разтапяше мъжката сила и я изсмукваше ведно с кръвта. Селен е влюбена и се бори за любовта си, но тази любов е като бързото хранене. Отбиваш се за една бърза целувка БигМак и продължаваш да изпразваш пълнител след пълнител в пълчищата гадове.

Всяка нова мода си има и своите недоразумения, разбира се, а в лицето на Рейн те почти убиха клишето. Мистерия е за мен как Кристана Локен, стегната терминаторка с елегантен кок успя да се превърне в такова пищно безгръбначно, каквото е в “Кървавата Райна”. Нещастните й опити да изглежда властна и като роден боец рязко контрастираха със силиконовите вълнения и декларираните от почти всички мъже желание и увереност да й покажат едно-две упражнения от креватната гимнастика. И въпреки това тя размахва ония ми ти ножове, коли и беси със скоростта на монах от Шаолин и отмъщава ли, отмъщава за изнасилената си майка. Къде е еротиката, питам аз. Това, че деколтето й стига до пъпа не прави от еманципираната машина за убиване изкусителка.

Така че, дами и господа, да отдадем почит на еротичния Ан Райсов вампирски образ и да се примирим със студените килърки, облени в невинна кръв. Така или иначе през следващото десетилетие няма и да помиришем поне някакво подобие на Енджи Евърхарт в Bordello of Blood, ще се наложи да се примирим с младежката мода и да гледаме отрязани глави. До новото завръщане на чувствената вампирска женственост, защото тя винаги се завръща.

--
За коментари: http://www.sivosten.com/forum/viewtopic.php?t=7185


Допадна ли ви този материал? (2) (1) 8894 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (30) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.