Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Trigun (статия) - Аниме, Уестърн
Trigun

Автор: Николай Николов, вторник, 14 октомври 2003.

Публикувано в Статии :: Филми и анимация; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Уестърн и постапокалиптичен кошмар вкупом? Ха, стига бе! Всъщност, както се оказва, тази постановка не е съвсем Мисията невъзможна и, разбира се, иде реч за анимация..

Накратко

Виж още: Аниме [19]; Уестърн [10]

Прашните прерии на Дивия запад. Пясък, уиски и олово. Полупразни салууни из самотните, пръснати сред пустошта градчета. Унило мълчание и тягостно напрежение витаят из въздуха. Кепенците на повечето къщи са спуснати, по улиците преминават единствено вездесъщите сухи храсталаци. И това не е случайност. В областта отново е забелязан най-страховитият майстор-стрелец и неуязвим престъпник на всички времена, унищожителят на цели градове без остатък, носителят на 60-милионна награда за главата си, хуманоидният тайфун, всяващ ужас в сърцата на невинните жители. По-разумните дори сред най-изявените ловци на глави избягват името му, освен в тежък алкохолен делириум. Цялата му личност е обвита в мистерия - казват, че е свръхвисок, едър, даже гигант, с демоничен вид, целият в червено и с метални пластини и джаджи по себе си. По следите му се втурват две агентки - опитната Мерил Страйф от... Застрахователна компания Бернардели Иншурънс... и нейната едра и леко наивна (на пръв поглед) помощничка Мили Томпсън. Към тях се присъединява и сладък, русокос и леко пъзлив лигльо с неистова страст към поничките...

Двадесет и шестте епизода на Трайгън (за съжаление, филмиран е само един сезон, но чакаме втори :>) биха доставили истинско удоволствие на любителя на анимацията и, най-вече, на не особено лекия и постен сюжет. Макар и първите епизоди да са доста шеговити и незаангажиращи, след трети-четвърти напрежението започва все по-бързо да се покачва, за да достигне своята кулминация чак в последния. Действието не се върти само около самия Ваш - разбира се, симпатичният спътник на застрахователките още от първия епизод - но е изпълнено и с доста ретроспективни моменти, разкриващи истинската история както на героите, така и на сюжета като цяло. Тук е момента да започна отначало представянето (или по-скоро отзад напред) и да ви оставя да направите сами сравнението. Нека удоволствието от разкриването на пълните детайли да остане за тези, които решат да изгледат сериала.

Годината е някъде много далеч в бъдещето. Отдавна пренаселената Земя изпраща безбройни, огромни експедиции в Далечния Космос, с надеждата да намери нови местообитания поне за част от жителите си. Но не всички вървят по мед и масло. Едни, например, се сблъскват с чуждоземен интелект, който не винаги е добронамерен... Именно в такава експедиция се корени и предисторията. Оцелелите след нейната катастрофа с мъка овладяват пустинната планета, на която акостират. Но това не ги оставя в безопасност. Освен тежката борба за оцеляване, хората се явяват и пионки в сблъсъка на по-висши сили. Едната - отхвърляща ги като по-низш вид и целяща тяхното окончателно унищожение, а другата - неин противовес..

Главните герои. Истинско удоволствие е да бъдат наблюдавани главните герои на Трайгън. За разлика от множеството фентъзи произведения, не само анимирани, през цялото време те се развиват и променят, в една или друга насока. И само този факт, според мен, заслужава още два плюса към оценката на филма.Ваш (Vash the Stampede). Love & Peace! Най-добрият стрелец, бродещ из създадената по неволя колония. Всъщност, скитащ от самото и създаване. Някои го обявяват за безсмъртен и неуязвим. Други приписват на сметката му хиляди избити. Трети му принаждат тоталното унищожение на поне един град. Едно е ясно - Ваш определено не е човешко същество. Наричат го Хуманоидният Тайфун или първият съзнателен акт на сътворение от Бога. Самият Ваш, обаче, цени чуждия живот твърде много повече от своя собствен, дори и да е винаги преследван заради шестдесет милионната награда за главата си. Един поглед над кръпките по тялото му е предостатъчен (и къса сърцето). Макар и уж лигльо (и страстен поничко-маниак), зад маската му се крият доста тайни, дълбока принципност, твърд характер и истински тежка лична история. И повярвайте, когато Ваш стане сериозен или се ядоса, значи някой много здраво е загазил. А, има и още нещо! Ваш е гордия притежател на най-хубавия чифт очи, които изобщо могат да се видят някъде из аниме-световете. :)

Никълъс Д. Улфууд (Nicholas D. Wolfwood). The Minister in Black. Отгледан от малък от член на най-страховитата банда, бродила някога из тези земи, Ник Улфууд е другият твърде странен и особен персонаж. През голяма част мисията му, настроенията му и мислите му остават едва загатнати или направо загадка - макар и като че ли положителен персонаж, в определени моменти преминава определено на другия полюс, за да се върне отново. Обожава децата и се опитва да направи колкото се може повече от тях щастливи като компенсация за неговото собствено провалено детство. Добър човек, примирил се с идеята, че за да не те стъпчат трябва ти да стъпчеш. Е, срещата му с Ваш подлага на изпитание и без това изстрадалият му мироглед. Едно е сигурно - през цялото време изглежда великолепно и наистина заслужава прякора си ;") В гигантския, омотан в платове кръст, който носи, се помещават две дузини пистолети, картечница и дори самонасочваща се ракета. На въпроса: "Защо тежи толкова много този кръст?", той отговаря: "Защото е пълен с милост". Яко, нали?Мерил "Диринджър" Страйф и Мили Томпсън (Meryl Strife & Milly Thompson). Опитната педантична агентка, отказваща да повярва в истинската самоличност на Ваш и нейната добродушна спътничка с огромния stomp gun и с огромното семейство, зад чийто наивен вид се крие много повече интелект, отколкото се вижда на пръв поглед (както Ваш казва: Голямата е много проницателна. Имам късмет, че сама не знае колко проницателна е всъщност."). Всяка от тях също има своята лична история, която съвсем не е за пренебрегване и допълва още повече към добре завързания сюжет :> За справка, Диринджър са марка миниатюрни двуцевни пистолети

Легато (Legato Bluesummers). Смугъл и мрачен тип с тежка маниакална депресия. Невероятно готин! Живее с мисълта, че човечеството (включително и той самият като част от него) е несъвършена и паразитна форма на живот, която разрушава всичко, до което се допре. Затова е подчинил "жалкия" си човешки живот на идеята да помогне при изтреблението на тази грешка на природата. Благодарение на лявата ръка на Ваш, която му е присадена вместо неговата собствена, той може да използва някои от Вашовите свръхестествени способности, като например да манипулира психиката на околните и да ги превръща в послушни и изпълнителни кукли. Това не променя факта, че и той всъщност е една добре манипулирана марионетка. Един от малкото хора, които наистина знаят как да накарат Ваш да страда...Найвс (Millions Knives). Няма да спомена нищо за този персонаж, но го запомнете добре, ако тръгнете да гледате филма.

Куронеко-сама (Kuroneko-sama). Nyaa. Куронеко е най-свежият и любопитен елемент в цялата иначе напрегната постановка. Той представлява кръгличък черен котарак, който се появява от и на най-неочакваните места, в най-неочакваното време, постоява в кадър 3-4 секунди, измяуква евентуално "Nyaa" и изчезва. Зарекъл съм се да изгледам веднъж сериала само за да открия всичките му появи :>

Музиката. Trigun: The First Donuts ака Тригън – “Първите понички” е до голяма степен виновен за великолепната атмосфера в анимето. Неописуема смесица от стилове, омешена в основен като за уестърн звук пасващ на историята. Нямам предвид типично кънтри, а по-скоро някакво блус настроение, пораждащо картинки в ума на стар, прашен каубоиски град. Макар, че са в един общ саундтрак, песните нямат много общо една с друга. Смесицата между каубоиския стил в филмчетата и технологичните моменти е отразена и тук и създава допълнителен звуков контраст. Веднъж изгледано анимето, само при звука на няколко песни човек може да си го прожектира в ума до последната подробност.

Композирано и събрано от - Tsuneo Imahori CD-то започва с парчето "No Beat" - лек индъстриал с рок влияние на китара заглушаващо за моменти електронно/индустриалната тема Подобен стил е и последната песен 20 - Perfect Night, но без перкусията, което за мене я прави не толкова любима, но като ефект на closing theme e на мястото си. Помежду тях е струпана наистина уникална смесица от стилове и инструменти. Но на върха на личната класицаия ми е H.T. (Humanoid Typhoon може би). Опънинга от който е тази мелодиика е просто красив. На фона на това по-тежичко парче, начина по който Ваш търчи, подхвърляйки си с уста нахапана поничка, докато стрелят по него от хиляда места е просто уникален.

01 - No Beat
02 - Big Bluff
03 - Blood And Thunder
04 - Knives
05 - Permanent Vacation
06 - Blue Funk
07 - Philosophy In A Tea Cup
08 - Not An Angel
09 - Cynical Pink
10 - Sound Life ~ LEM (aka REM)
11 - Kaze Ha Mirai Ni Huku
12 - H.T.
13 - Winners
14 - Never Could Have Been Worse
15 - Stories To Tell
16 - People Everyday
17 – Fool’s Paradise
18 - Yellow Alert
19 - Carot & Stick
20 - Perfect Night


За втория “саундтрак”, името не е изненада - “Вторите понички”. Trigun - The Second Dounuts. Пак приятно разнообразие от Яширо-сан . Обича понички човек явно. Ма и аз тия ги хапвам, кат Ваш. Най-къртещото творение тук (Kuroneko Ku-kan, Black Cat Space). Даже не е и песен, а диалог между Легато и Куронеко-сама (“куронеко” значи черна котка на японски) Това трябва да се чуе, така няма ефект.

Legato: It seems Mr. Kuroneko was born.
K uroneko: Meow
l: It seems Mr. Kuroneko is happy.
k: Meow
l: It seems Mr. Kuroneko is sad.
k: Meow
l: It seems Mr. Kuroneko has itchy feet.
k: Meow
l: ...
l: He has fleas
k: Meow
l: *bang* [gunshot]
l: ...
k: Meow


Другата идиотщина е “01 - Love and peace” кратка гавра с най-лигавия глас на Ваш редящ Love&Peace. ). Заслужават си вниманието и двата саундтрака, но за препоръчване след като се изгледа сериала.

--
За коментари: http://www.sivosten.com/forum/viewtopic.php?t=842


Допадна ли ви този материал? (3) (0) 6998 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (11) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.