Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Бернар Вербер: "Върховната тайна" (статия) - Бернар Вербер, Европейска литература, Научна фантастика, Френска литература
Бернар Вербер: "Върховната тайна"

Автор: Ангел Генчев, вторник, 26 юни 2007.

Публикувано в Статии :: Литература; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Три дълбоки неизвестни вълнуват човека и до ден днешен - дълбокият космос, дълбините на океана, и дълбочината на собствения му разум. За първата е писал кой ли не. За втората, след други двама французи - първият, Жул Верн, преди век и отгоре, и вторият, Жак Ив Кусто, съвсем наскоро, почти не остана какво да се пише. С третата се е захванал Бернар Вербер.

През целия си смислен живот, човешката личност се движи от мотиви, съответно различни по смисъл, различни по тежест и с различен ефект върху решенията и. Някои от тях са изконни, други - постепенно заложени с течение на времето от обстоятелствата на заобикалящата я среда. Понякога се случва и нещо дълбоко вътре да се прекърши - тогава цялата огледална стая на индивидуалната перспектива се изкривява, но положително не изчезва, противно на общественото мнение. Мимоходом, Вербер засяга и последното. Ефектът на масата, стадният импулс, обезличаването на личността в контекста им. Или пък обратно - преекспонирането и върху безличната маса.

Ограничението на възможностите за действие при отделния индивид. Сравнението на стойността им при избор. Произходът на тази стойност.

И фактът, че французинът разсъждава върху подобни неща, по никакъв начин не личи да претендира, че "Върховната тайна" е дълбок психо-философски трактат. Точно обратното - новелата му е великолепен журналистически трилър, в шлифованата традиция на типично френския маниер. С лек фантастичен елемент от дребните събития, все още недостъпни за днешната наука, но твърде вероятни в перспектива, след характерното за самия автор задълбочено изследване върху областта.

С други думи, нито няколко часа директно удоволствие, нито повече от седмица задълбочено изследване над романа нарушават приятния и стилен ефект - зависи само от гледната точка. В края на краищата, всекиму - своето, важното е да няма недоволни. А в това Вербер, по всичко личи, е постигнал абсолютно върховенство.

--
Повече информация от страницата на издателство "Колибри"...

--
За коментари: http://www.sivosten.com/forum/viewtopic.php?p=144667#144667


Допадна ли ви този материал? (4) (1) 4317 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (3) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.