Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Арабела (статия) - Детско-юношески, Приключенски, Сериали, Фантастични сериали
Арабела

Поредици: Къде са ми детските филмчета?

Автор: Любен Загорчев - LifeJoker, събота, 16 юни 2007.

Публикувано в Статии :: Филми и анимация; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

Имало едно време, една принцеса, която живеела в Царството на приказките. Един ден тази принцеса се влюбила в съвсем обикновен чешки студент и преживяла много, много страдания, докато накрая успели да се съберат и да заживеят щастливи, а най-вероятно продължават да живеят в разбирателство и щастие. Само дето историята е малко по-различна.

Сигурно много от вас си спомнят за прекрасните чехословашки сериали, с които се забавлявахме като деца, а по-късно гледахме “Милион и едно желания”, защото понякога ги повтаряха. Специално Арабела и Летящият Чешмир успяха дълбоко да докоснат съзнанието ми и винаги се сещам с носталгия и радост за тези филмчета. Малко е сложно човек да не се разсмее, слушайки оригиналните чешки диалози заради безумното събиране на съгласни и странните, напевни ударения, но тези сериалчета имаха невероятни достойнства в много други аспекти. Понеже наскоро имах щастието да се сдобия със сериите на Арабела, то ще си позволя да напиша няколко реда за този поовехтял, но любим филм.

Основният “виновник” за начинанието, да се съберат нормалният свят и светът на приказките се казва Вацлав Ворличек, емблематична личност за чехословашкото и понастоящем чешко кино и телевизия. Зад името му се откриват хитове като Арабела, продълженията Румбурак и Арабела се завръща, Кралят сокол, Летящият Чешмир, Момичето на метла и още десетки други фантастични филми за деца, а защо не и за възрастни. Голяма част от тях успяха да станат популярни и в България, във времената, когато ефира не беше запълнен от Зини (принцеси войни), Конани, Мортал Комбати (става въпрос за сериалите) и още по-драстични недоразумения.

От тях 13-те серии на оригиналната Арабела, снимани през не толкова далечната 1979 успяха да спечелят зрителите освен с приказната обстановка и пламналата любов, и с тънкия хумор и с прекрасната актьорска игра. Твърде рядко ми се е случвало да съчувствам дотолкова на героите от малкия екран, а трябва да отбележа, че дори сега, след толкова години, филмът не е загубил почти нищо от блясъка си. До голяма степен тези филми запълниха една голяма дупка в българското кино, което дори в златните си години имаше като фантастичен представител единствено 13-тата Годеница на Принца, доста приятна комедия, но недостатъчна да задоволи желанието за приказност на зрителите.

Цялата история започва и завършва с едно звънче, с чиято помощ работещият в телевизията господин Майер призовава магьосника Румбурак, и стремежът му да се научи да стреля довежда до неприятен (и фатален) инцидент с вълка от Царството на приказките. Справедливото наказание, наложено от царя, принуждава магьосника да заеме мястото на убития в приказката за Червената шапчица, но той успява да избяга и се съюзява с една вещица. Благодарение на откритите в замъка на предишния придворен магьосник Хехота вълшебни предмети, Румбурак поставя на мястото на кралицата вещицата, а сам той замества господин Майер в света на хората като разказвач на приказки, и всява хаос, превръщайки принцове в долни крадци, а седемте джуджета в пироманиаци. Крайната му цел е ръката на красивата принцеса Арабела и власт над цялото кралство.

Междувременно Арабела, баща й и придворният магьосник идват в нашия свят, опитвайки се да оправят нещата, а принцесата се влюбва в Петр Майер, син на злополучния телевизионен служител. Ситуацията се усложнява допълнително от стремежите на своенравната й, не по-малко красива сестра Ксения да модернизира кралството, докато Петр остава заложник там и далеч от любимата си. Обещавам ви 13 епизода, пълни с невероятни обрати, драми и вълшебни пръстени, наметала и кристални топки, летящи куфари и бездънни кесии. В един момент се намесва дори Фантомас. Финалът разбира се е щастлив, а сватбата между влюбените младежи - неизбежна.

Основно място в цялата история заемат малкият Хонзик Майер и приятелката му, които по детски наивно забъркват и оправят каша след каша, проявявайки съобразителност и смелост. Точно тези образи, на децата герои, поставят филма в графата “детски” и го правят любим на хиляди малчугани.

Мога само да се надявам, че добрите традиции на чешкото кино ще се запазят и в бъдеще, а защо да не си пожелаем да се появят сериали и с марка България в приказната ниша, след като имаме достатъчно богат фолклор и народно творчество, на които да се базират. Честно казано не съм особено очарован от алтернативите, които текат по телевизията, за да забавляват и възпитават подрастващото поколение.

--
За коментари: http://www.sivosten.com/forum/viewtopic.php?t=6967


Допадна ли ви този материал? (23) (1) 13165 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (12) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.