Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Другото лице на Африка (статия) - Африка, Драма, Жан Рено, Ник Нолти
Другото лице на Африка

Автор: Ангел Генчев, вторник, 12 юни 2007.

Публикувано в Статии :: Филми и анимация; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

В романтичните ни представи, черният континент е спокойно и харизматично място, с лек привкус на загадъчност. Сред необятните прашни пейзажи на Нешънъл Джиографик мързеливо се разхожда невероятен зверилник, сред който се шмугват весели, дребни и босоноги аборигени; тук Стас и Нели щурмуват суданската пустиня, Алън Куотърмейн - мините на цар Соломон, броди д-р Ливингстън, а за Лорънс Арабски по-добре да не говорим. И, въобще, едва ли има дете, което поне малко да не си е помечтало за Африка.

За съжаление, както обикновено се оказва, битието има две лица.

През по-голямата част от малко по-модерната си история, Африка е собственост, поделена между силните на деня на Стария континент - от времето на износа на роби за Америките, та чак до средата на отминалия век, когато ООН слага край на колониалната политика. По това време, обаче, европейската арогантност отдавна е оставила дълбокия си отпечатък върху африканската действителност. Доскоро вихрещият се Апартейд в Южна Африка е най-яркият, контрастен и разбираем пример за положението и състоянието на европейците и техните наследници - бели срещу черни, богати срещу бедни, хора първа и втора ръка. Значително по-незавидно е положението там, където бившето земевладелство е зарязало нещата да се развиват на самотек.

Малко сухи факти от последните десетилетия. Гражданската война в Конго отнема над четири милиона живота, с което се нарежда на четвърто място след Втората Световна, Първата Световна, и Руската революция. Над двадесет въоръжени групировки се вкопчват в мъртва хватка за контрол над полезни изкопаеми, дървен материал и, разбира се, диаманти. Въпреки примирието от 2002 г., до разоръжаване не се стига, и конфликтът може да избухне отново още утре. В Судан, араби и не-араби воюват за земя и водни ресурси. Жертвите са над двеста хиляди, засегнатите - над два милиона. Корените на конфликта, пък, пропълзяват в несъгласието между управляващи и неизбежните бунтовници за разпределение на петролните залежи.

Уганда. От 1987 г. насам, местната Божия съпротива прави опити да наложи Десетте божии заповеди като основен закон над местното население, най-вече чрез грабежи из селските райони. Смята се, че над двадесет хиляди деца са отвлечени с цел да бъдат обучени за войници или малтретирани като роби за задоволяване на сексуалните прищявки на борците. Жертвите са над дванадесет хиляди, прогонените от родните си места и засегнатите като цяло - около милион и половина.

Началото на гражданската война в Ангола през 1974 следва обявяването на независимостта и, краят идва чак през 2002 г., което я прави и най-продължителната в световната история. Трите основни местни групировки се борят за подялба на португалското наследство, докато САЩ и СССР, по-късно Русия, я използват като повод за уреждане на конфликта на интересите си. Жертвите надвишават половин милион. В Сиера Леоне, между 1991 и 2002 отново става дума за диаманти. Жертвите са над двеста хиляди. В Либерия, 1999-2003, вече говорим за Втора гражданска война.

Списъкът е и по-дълъг, но мисля, че подчертах достатъчно мисълта, която исках да изкажа - диаманти, петрол, наследство или божиите заповеди, европеецът има доста вина за изкупуване. Най-фрапантният, или по-точно кошмарен случай, обаче, съм оставил за накрая.

Хотел Руанда, 2004

http://www.imdb.com/title/tt0395169/

През 1994 г., в Руанда избухва един от най-кървавите конфликти в световната история. Само за сто дни, той взема осемстотин хиляди жертви, повечето посечени с мачете.

Поводът - двете основни местни "народности", хуту и тутси, се сражават за пълен контрол над страната.

Причината. В близката история на Руанда, белгийското господство е оформило две изкуствени групи. Първата, специално подбрана и привилегирована - тутси - за да му служи, втората, низша - хуту - представлява излишъка. След края на колониалния режим, европейците оставят хуту начело на новосформираната държава. Изходът е колкото добре предвиден, така и - за съжаление - неизбежен и исторически реален.

Филмът е заснет по действителен случай, като самият главен герой е консултант на продукцията. Актьорският състав и цялата кинематография го правят изключително реалистичен, а спорадичните появи на Ник Нолти и Жан Рено, с три или четири реплики от общо пет-шестте си сцени, го превръща в абсолютен брилянт.

Ще си позволя да цитирам две ключови сред тях, малко по памет, на канадския полковник Оливър от Сините каски (Нолти):

- We're here as peace keepers, not peace makers.
- Because you're dirt! [...] You're black. You're not even a nigger. You're an African.


"Хотел Руанда" подчертава и друга страна от наследството на властващата европейска хиперкултура - евтината корупция, тузарството, блюдолизството, надмогването, дърпането надолу в казана - все черти, които у нас май докосват доста изтъркана от дърпане струна. Но не оставайте с впечатлението, че филмът е брутален - жесток, да, но е и изпълнена с изключителна човечност драма. И точно фактът, че описва действителен случай, което разбрах от финалните надписи, буквално ме порази и предизвика да споделя.

--
За коментари: http://www.sivosten.com/forum/viewtopic.php?t=6950


Допадна ли ви този материал? (2) (0) 4178 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (20) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.