Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: А първи юни е денят на детето (статия) - Творчество
А първи юни е денят на детето

Автор: Димитър Стефанов - Cliff, петък, 01 юни 2007.

Публикувано в Статии :: Други; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

детето в теб отдавна спи
ще трябват сили, за да го събудиш


Не е много ясно защо точно 1-ви юни се пада денят на детето, но след кратко ровене из мрежата попаднах на годината: 1925 и мястото: Женева. Та там тогава се е състояла международната конференция за добруването (wellbeing) на децата. Двадесет години (и една световна война) по-късно светът се разделя на два лагера и докато в единият човек за човекът е вълк, то в другият семейството се явява основна градивна клетка на обществото. А децата, другари и другарки са тухлите, които ще изградят комунизЪма!

Първи юни поне от нашата страна на желязната завеса беше нещо прекрасно. Асамблеята "Знаме на мира" се пълнеше с деца от всякакви възрасти и държави. Всъщност държавите бяха основно от нашия си, източния блок, но цялото това пъстро многообразие придаваше на празника някаква магия. Децата се учиха на разбирателство и толерантност. В един свят, разделен изкуствено на две, децата се явяваха посланиците на мира и разбирателството. Бъдещето на човечеството (съзнавам колко клиширано звучи това) беше в техни ръце, защото къд другаде малкото русначе имаше шанс да види дете от Америка, а западно и източно германче да бъдат заедно.

За мен денят на детето си остава прекрасен спомен. Това беше ден, когато кината бяха безплатни и въртяха само анимационни филми (предимно "Ну Погоди"), за въртележките в парка имаше огромни опашки, защото също бяха без билетчета, а навсякъде, където имаше асфалт беше пълно с деца, рисуващи белите гълъби на мира. Но черешката, черешката на сладоледа си оставаше "Милион и едно желания". В дните, когато телевизията се изчерпваше с първа, втора и руска програма, които о ужас дори не бяха 24-часови, детските филмчета бяха голяма радост за нас. И макар и да нямахме кравата и пилето от Cartoon, имахме Смехорани, Смърфове, героите от Синьо Лято, Арабела, Васко да Гама и много, много други детски любимци. Освен това имахме и доста повече време да играем на двора с хора, които познаваме на живо, а не само като никове. Но май се отклоних от темата... Та "Милион и едно желания" се излъчваше рядко, може би 2-3 пъти годишно (единият път задължително на 1-ви юни), но беше 3 части, общо сигурно над 5 часа. В предаването се излъчваха епизоди от филми пожелани от малките зрители, имаше също така и томболи (до които така и не успявах да се закача, телефоните даваха постоянно заето), писма от зрители и много, много настроение!

Затова нека поне веднъж в годината се върнем към детето в нас, към игрите на дама, стражари и апаши и криениците по цяла нощ. Към сините лета и истинските приятелства. А когато съдбата благосклонно ни дари с деца нека им обръщаме повече внимание и им даряваме повече Любов, не само на техния празник.

някой ден щом положиш кости
част от теб ще я има още
твой знак, че живял си някак
и за миг надвил си мрака


--
За коментари: http://www.sivosten.com/forum/viewtopic.php?t=6891


Допадна ли ви този материал? (1) (0) 5989 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (5) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.