Български English [beta]
Здравей, гостенино. (вход, регистрация)
Екип Партньори Ресурси Статистики За контакт
Добави в любимиПредложи статияКонкурсиЗа рекламодатели
Начало
Форум
Към Кратки
Всички статии
 Литература
 Музика
 Филми и анимация
 На малкия екран
 Публицистика
 Популярни
 Кулинария
 Игри
 Спорт
 Творчество
 Други
Ключови думи
Поредици
Бюлетин

Търсене

Сивостен :: Цар Лъв (статия) - Анимация, Мюзикъл
Цар Лъв

Автор: Димитър Стефанов - Cliff, вторник, 29 май 2007.

Публикувано в Статии :: Филми и анимация; Предложи Гледна точка

Намали размера на шрифтаУвеличи размера на шрифта

In the jungle, the mighty jungle
The lion sleeps tonight


Ще започна с едно признание. Не харесвам филмчетата на Дисни. Някак твърде сладникави ми идват. Розовки, напудренки, напарфюмиранки... Няма ги мръсните номера от Том и Джери, Койотът и Бегачът или Ну Погоди, а това си е солта на анимациите. Ето защо започнах да гледам Цар Лъв с известно предубеждение, но бях приятно изненадан. Ама много!

Кръговратът на живота започва с появяването на бял свят на едно лъвче, което е толкова сладко, колкото могат да бъдат само току що родените лъвчета (т.е. само с една идея по-малко сладко от новородено тигърче). Още в самото начало на филма впечатление прави Рафики - маймуната, която се явява събирателен образ на шаманизма, дзен-будизма и даоизма (много са изтрещели някои хора в Дисни). Симба (така се казва лъвчето) расте под мъдрите наставления на баща си - Муфаса, зоркия поглед на Зазу (това пък е придворната птица, която така и не разбрах що за птица е точно) и отнесените поучения на Рафики. Но като всяко едно дете не винаги слуша това, което възрастните му нареждат (винаги за негово добро разбира се). Така един прекрасен слънчев ден Симба и Нала (най-добрата му приятелка) се озовават в гробището за домашни любимци (доколкото слоновете могат да бъдат такива), въпреки изричните забрани на родителите им. И тук ги очаква първото им по-сериозно приключение.

Мисля, че след първите два абзаца вече мога да въведа на сцената архиврага - Скар. Той всъщност е вуйчо на Симба, но въобще не обича малкото лъвче, защото простите сметки показват, че след смъртта на Муфаса малкото лъвче вече ще е станало Голям Лъв и ще застане начело на прайда (нещо, което изобщо не устройва вуйчо му). Така че до края на филма Скар ще се опитва да разкара малкия претендент за трона. Там е работата обаче, че Скар си има няколко дружки, които му помагат. Тук разбира се не става дума за други лъвове (всички обичат Муфаса), а за презрените хиени.

Отклонихме се леко от слонското гробище, а? Е, нека се върнем там тогава. След като Муфаса забранява на Симба да ходи на това мрачно място две думи от страна на Скар са достатъчни да изпратят малкото лъвче точно там. Е да де, обаче там ги очаква засада. И преди да попитате какво точно е засадено ще ви подсетя за хиените. Малките лъвчета този път имат късмет да се разминат само с дърпане на уши, защото Зазу успява да викне Муфаса и първата третина от филмчето завършва с хепи-енд.

Дотук добре, но малкото лъвче започва да пораства и Скар го вижда все по-близо до трона (неговия трон всъщност), така че преминава към план Б. Отново трите хиени са действащи лица в пъкления замисъл, но този път за огромна мъка на зрителя изпълняват всичко успешно. Те подгонват стадо антилопи (или африкански биволи) към играещото си в саваната лъвче и баща му виждайки това рискува живота си, за да спаси престолонаследника. Е рискува не е точната дума, всъщност антилопите го прегазват, а когато Муфаса с отчаяни опити да оцелее се вкопчва в една скала иззад кулисите излиза Скар и с два удара по лапите праща царя под краката на стадото.

The King is dead. Long live the King! Да да, ама не. Всъщност новият цар се казва Скар, а Симба подгонен от чувството за вина (носи го в себе си дълго време след това) избягва in a galaxy far away... Или пък не чак толкова далеч, всичко зависи от гледната точка. Важното е, че навлиза в хипи периода от живота си. И как иначе може да се нарече това, което прави с новите си двама приятели - Тимон и Пумба. Доста необичайната двойка - африкански глиган и сурикат, посветили живота си на една цел - усъвършенстване на нищоправенето. Е, излежаването по цял ден, състезанията по оригване и ядене на голи (и облечени) охлюви може да е забавно, но идва един ден, когато царят трябва да си застане на мястото. Така де, дългът зове!

От малко лъвче, Симба съзрява и става големия лъв, както и можеше да се очаква. Може би щеше да изживее целия си живот заедно с Тимон и Пумба, ако съдбата (или сценаристите) не го срещна отново с Нала (нали не сте я забравили), която също е станала млада лъвица. Е, двамата чуват повикът на любовта и започват (или продължават) началото на един романс, който бързо се превръща в семеен скандал, когато Симба отказва да се бори със Скар, въпреки, че Нала му описва бедственото положение, в което са изпаднали. Останал отново с приятелите си Симба се чувства неспокоен и отива да потърси себе си. Подобно на някои хора след оттеглянето има видение - облак изглеждащ досущ като баща му, който му дава някои съвети, а малко след него идва и Рафики, който с поредната доза източен мистицизъм завършва започнатото и Симба осъзнава, че неговият Път преминава през бойното поле.

Следва грандиозна финална битка TM, където Скар с неговите подръжници хиените се изправя срещу Симба и лъвиците, застанали на негова страна. Симба разбира кой всъщност е убил баща му, побеждава Скар прокужда го в изгнание и това е всичко приятели. Или не, това не беше моя реплика... Това не е всичко приятели, кръговратът на живота продължава с раждането на Киара (дъщерята на Симба и Нала (изненадах ли ви)), но за нея повече във втора серия.

За финал да не пропусна да похваля страхотния саундтрак на този доста добър филм, който съвсем, ама хич не е само за малки деца! И тък като чувствам, че няма да се размина само с едно изречение за музиката ето малко повечко: Саундтрака към филма композиран от Ханс Цимер печели Оскар, а три от песните изпълнени от Елтън Джон са номинирани за същото отличие, като "Can You Feel the Love Tonight" дори го печели. Два Оскара за музика (и още две номинации) в анимационен филм определено значат много, затова оставям сухата статистика и ви пожелавам да изживеете магията на Любовта

An enchanted moment
And it sees me through
It's enough for this restless warrior
Just to be with you


И тъй като финалните думи станаха твърде много споменавам съвсем набързо невероятните фенски изпълнения, които се раждат след филма. Било то рисунки или музика, фен арта показва, че филмът е за всички възрасти и можем да видим доста сполучливи и на високо ниво рисунки на лъвчето цар и компания. Затова бързо марш към кварталния торе... ъъъ видеотека, ако и вие като мен сте пропуснали навремето порастването на Симба.

Хакуна матата.
Рафики

It's the Circle of Life
And it moves us all
Through despair and hope
Through faith and love
Till we find our place
On the path unwinding
In the Circle
The Circle of Life


--
За коментари: http://www.sivosten.com/forum/viewtopic.php?t=6873


Допадна ли ви този материал? (11) (0) 15058 прочит(а)

 Добави коментар 
Ако сте регистрирани във форума можете да коментирате и тук

Име:
Текст:
Код:        

 Покажи/скрий коментарите (24) AdSense
Нови Кратки @ Сивостен


Реклама


Подобни статии

Случаен избор


Сивостен, v.5.3.0b
© Сивостен, 2003-2011, Всички права запазени
Препечатването на материали е нежелателно. Ако имате интерес към някои от материалите,
собственост на сп. "Сивостен" и неговите автори, моля, свържете се с редакционната колегия.